ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα 600 θέσεις voucher στη Μαγνησία

στον-αέρα-600-θέσεις-voucher-στη-μαγνησία-505676

Σε αναμμένα κάρβουνα άνεργοι και ΚΕΚ μετά την ανάκληση του προγράμματος για ηλικίες από 29-64 χρόνων

Σε αναμμένα κάρβουνα, εκατοντάδες άνεργοι αλλά και τα ιδιωτικά Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης στο Βόλο μετά την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει στην αναστολή του προγράμματος επιταγής εισόδου voucher 29 – 64 ετών του ΟΑΕΔ, για τρεις κλάδους επιχειρήσεων, που είχε ως στόχο να προσφέρει εργασία σε 16.620 συνολικά δικαιούχους.

Χθες στα ιδιωτικά ΚΕΚ του Βόλου, τα τηλέφωνα πήραν φωτιά καθώς εκατοντάδες άνεργοι είχαν υποβάλει αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα που εκτιμάται ότι θα «άνοιγε» συνολικά στη Μαγνησία μέχρι 550 θέσεις εργασίας από τις περίπου 1.600 σε όλη τη Θεσσαλία. Τόσο οι άνεργοι όσο και τα ΚΕΚ θα πρέπει τώρα να περιμένουν τη νέα προκήρυξη, με αρκετούς να εκφράζουν επιφυλάξεις όσον αφορά το χρόνο που θα χρειαστεί προκειμένου να στηθεί το νέο πρόγραμμα.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Το πρόγραμμα, που επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ ανακλήθηκε λόγω σχεδιαστικών προβλημάτων και αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να επαναπροκηρυχθεί τον Ιούλιο.

«Η ταλαιπωρία που υφίστανται άνεργοι αλλά και τα ΚΕΚ είναι δεδομένη. Ολα όμως οφείλονται στο γεγονός ότι η προηγούμενη προκήρυξη έγινε στο πόδι και δεν εξυπηρετούσε επί της ουσίας τη φιλοσοφία του προγράμματος δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου των ΚΕΚ, Γιώργος Σπαθής, ιδιοκτήτης του ΚΕΚ – ΚΕΠΕΘ που θεωρείται μέσα στα κορυφαία στο χώρο. Ο κ. Σπαθής μάλιστα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι επίκειται επαναπροκήρυξη του προγράμματος σε δύο μήνες, σε νέα βάση, όπως τόνισε και όπως άφησε να εννοηθεί και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου. «Η προκήρυξη του προγράμματος, από την προηγούμενη Κυβέρνηση, ήταν αποτυχημένη, για αυτό και κρίθηκε απαραίτητη η ανάκληση. Αυτό φυσικά σημαίνει ταλαιπωρία για εκατοντάδες ανέργους και τα ίδια τα ΚΕΚ» υπογράμμισε επίσης ο κ. Σπαθής.

Η αναπληρώτρια υπουργός αιτιολογώντας την ανάκληση του προγράμματος, υποστήριξε ότι δεν εξυπηρετούσε τους ωφελούμενους παρά μόνο τα ΚΕΚ και ότι προέβλεπε μόλις το 25% του κονδυλίου να καταλήξει σε ανέργους – ωφελούμενους, όταν το υπόλοιπο 75% θα πήγαινε στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) και ότι ωφελούμενοι θα εισέπρατταν ποσό 1.600 ευρώ μικτά, μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης, ενώ στα ΚΕΚ όμως, για κάθε άνεργο, θα δινόταν ποσό 5.400 ευρώ.

Οι ισχυρισμοί της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας δεν βρίσκουν σύμφωνους τους υπευθύνους των ΚΕΚ.

«Κάθε Κέντρο Διά Βίου Μάθησης, που επιλέγεται από τον καταρτιζόμενο με δική του ελεύθερη επιλογή, έχει πολύ συγκεκριμένους ρόλους για τους οποίους αμείβεται. Καταρχήν γιατί εκπαιδεύει τους καταρτιζόμενους στη διάρκεια της θεωρίας, στη συνέχεια ερευνά το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για παροχή θέσεων πρακτικής άσκησης που να συνδέονται με τα προσόντα των υποψηφίων ωφελουμένων (σύζευξη προσφοράς – ζήτησης) και στη συνέχεια εποπτεύει και υποστηρίζει διαδικαστικά την πρακτική άσκηση μέχρι την ολοκλήρωσή της» τονίζουν.

«Δεν ξέρουμε το νέο σχεδιασμό τι θα περιλαμβάνει, σίγουρα πάντως το πρόγραμμα πάει πολύ πίσω» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Χρήστος Γιακουβής, ιδιοκτήτης του ΚΕΚ Δυναμική που επίσης δραστηριοποιείται πολύ έντονα στο Βόλο. Ο κ. Γιακουβής εκτιμά ότι θα πάρει σε μάκρος η υλοποίηση του επαναπροκηρυχθέντος προγράμματος, καθώς όπως εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα μέχρι και να υλοποιηθεί μεσολαβεί ένα διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες. Ο ίδιος μάλιστα επισημαίνει ότι θα ήταν πιο πρόσφορο για το Υπουργείο, να προχωρήσει σε τροποποιήσεις χωρίς να ανακαλέσει το πρόγραμμα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ανέργων που αυτές τις μέρες περίμεναν αποτελέσματα όσο και των ΚΕΚ που είναι επιχειρήσεις που τώρα ανατρέπεται ο προγραμματισμός τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου