ΤΟΠΙΚΑ

Παθητικοί καπνιστές οι μαθητές του Βόλου

παθητικοί-καπνιστές-οι-μαθητές-του-βό-505442

Σύμφωνα με έρευνα σε 232 παιδιά 15 σχολείων

Σε ανθυγιεινό περιβάλλον «εμποτισμένο» από τον καπνό του τσιγάρου μεγαλώνει το 57% των μαθητών του Βόλου, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 177 οικογένειες μαθητών από 15 δημοτικά σχολεία του Βόλου. Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία πανελλήνιας έρευνας σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.141 μαθητών ηλικίας 11, 13 και 15 ετών οι οποίοι ρωτήθηκαν το 2014 σχετικά με τη συχνότητα και τη βαρύτητα χρήσης καπνού, οινοπνευματωδών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, προκύπτει ότι είχαν καπνίσει έστω και μία φορά σε όλη τη ζωή 1 στους 3 δεκαπεντάχρονους (36,9%), 1 στους 7 δεκατριάχρονους (14,6%) και το 1,6% των 11χρονων μαθητών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η έρευνα στα σχολεία του Βόλου έγινε στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγωγής και Προαγωγής Υγείας της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ «Πρώτα βήματα για μια υγιεινή ζωή – Δράση: Κάπνισμα», το οποίο υλοποιείται με άδεια από το Υπουργείο Παιδείας σε 15 Δημοτικά Σχολεία του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου. Η δράση υλοποιήθηκε σε παιδιά του δημοτικού καθώς πολλές στάσεις, συμπεριφορές, συνήθειες και άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας εδραιώνονται από τα πρώτα χρόνια της ζωής, με τη διαδικασία της μίμησης, της παρατήρησης και του πειραματισμού και είχε σαν στόχο να ανακαλύψουν τα παιδιά τις βλαβερές ουσίες που περιέχει το τσιγάρο, τις ασθένειες που προκαλούνται από τη χρήση του αλλά και να συζητήσουν για τα πρότυπα και τις αιτίες που οδηγούν σε αυτή την επικίνδυνη για την υγεία συνήθεια καθώς και τις μεθόδους διακοπής της.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Μαΐου, στις 11:30 το πρωί, από την Κοινωφελή Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης – Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ) του Δήμου Βόλου, σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (Καθ. Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης) καθώς και με τις διευθύνσεις του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Αγχιάλου «Ευγένειο» και του 2ου Δημοτικού σχολείου Ν. Αγχιάλου «Βαρνάλειο».

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος στο χώρο εκδηλώσεων του «Βαρναλείου».

Η έρευνα

Στην εκδήλωση θα βραβευτεί η συμμετοχή των παιδιών στη δράση και θα παρουσιαστούν αποτελέσματα του Προγράμματος Αγωγής και Προαγωγής Υγείας της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ. Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στην εκδήλωση, προέρχονται από 15 σχολεία στα οποία υλοποιήθηκε το πρόγραμμα έως σήμερα και αφορούν 232 παιδιά της Στ’ τάξης (ποσοστό συμμετοχής 82,3%) καθώς και 177 οικογένειες (ποσοστό συμμετοχής 76,29%), οι οποίες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειές τους γύρω από το κάπνισμα και την άσκηση.

Από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και τη συζήτηση στην τάξη, τα παιδιά δείξανε μεγάλο ενδιαφέρον για το μεγάλο αριθμό των θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα και που ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Ενημερώθηκαν για τις ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα και είναι υπεύθυνες για το θάνατο 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως (κάθε οκτώ δευτερόλεπτα κάποιος πεθαίνει εξαιτίας του τσιγάρου), αλλά και για το συνιστά παθητικό κάπνισμα. Εντυπωσιάστηκαν με το ότι ο καπνός παραμένει στο δωμάτιο ακόμα και με ανοιχτό παράθυρο για 2 ½ ώρες, το ότι το κάπνισμα στο αυτοκίνητο παρομοιάζεται με θάλαμο αερίων καθώς το ότι οι ρύποι που παράγονται είναι εξίσου επιβλαβείς με τη λεωφόρο Κηφισίας σε μποτιλιάρισμα.

Αρκετά παιδιά διηγήθηκαν προσωπικές εμπειρίες σχετικά με το κάπνισμα, προσπάθειες διακοπής του στο οικογενειακό περιβάλλον καθώς και ασθένειες που προκλήθηκαν από αυτό, ενώ κάποια ανέφεραν και θάνατο στο οικογενειακό περιβάλλον που αποδόθηκε στο κάπνισμα.

Μαθητές σε τοξικό περιβάλλον

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν 177 οικογένειες μαθητών της ΣΤ’ τάξης των δημοτικών σχολείων, στο 57% των οικογενειών καπνίζουν είτε ένας στους δύο είτε και οι δύο γονείς.

Από το σύνολο των οικογενειών οι 75 (ποσοστό 42,6%) δεν καπνίζει κανείς, στις 40 (ποσοστό 22,7%) καπνίζουν και οι δύο γονείς, στις 16 καπνίζει μόνο η μητέρα (9,1%) και στις 45 καπνίζει μόνο ο πατέρας (25,6%).

Συνολικά σε ποσοστό 34,8% καπνίζουν οι μητέρες εκ των οποίων το 41,5% ανάβουν τσιγάρο και μέσα στο σπίτι. Αντίστοιχα, οι μπαμπάδες καπνίζουν σε ποσοστό 47,5% εκ των οποίων το 46,3% και μέσα στο σπίτι.

Το κάπνισμα συνδυάζεται και με την έλλειψη άσκησης όπως καταγράφηκε στα ερωτηματολόγια. Δεν ασκούνται το 61,4% των μητέρων και το 61,5% των πατεράδων. Οι υπόλοιποι ασκούνται κατά μέσο όρο 1,5 ώρα την εβδομάδα.

Το 18,9% των μητέρων προτιμά το περπάτημα και τη γιόγκα, το 6,7% το χορό και την αεροβική άσκηση και το 3,9% το γυμναστήριο με όργανα και βάρη.

Αντίστοιχα, το 11,6% των πατεράδων περπατάει ή κάνει γιόγκα, το 5,8% κάνει ποδήλατο, κολύμπι ή τρέξιμο και το 4% ασχολείται με χορό ή αεροβική γυμναστική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου