ΤΟΠΙΚΑ

Διχασμένοι οι εκπαιδευτικοί για την αξιολόγησή τους

διχασμένοι-οι-εκπαιδευτικοί-για-την-α-502977

Διχασμένη βρίσκει την «οικογένεια» των καθηγητών στη Μαγνησία, το μέτρο της Αξιολόγησης, μία πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει την τρέχουσα χρονιά η τοπική ΕΛΜΕ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Την ίδια ώρα, που η Ομοσπονδία, δίνει γραμμή για να ακυρωθεί το μέτρο της αξιολόγησης στην πράξη και η ΕΛΜΕ Μαγνησίας αφουγκράζεται τους εκπαιδευτικούς πριν καθορίσει τη στάση της, στην επικείμενη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, οι καθηγητές εμφανίζονται διχασμένοι.

Μερίδα καθηγητών υποστηρίζει ότι το μέτρο της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση και υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, ενώ θα δημιουργήσει νέες δεξαμενές διαθεσιμότητας εκπαιδευτικών.

Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχουν και εκπαιδευτικοί που τάσσονται θετικά υπέρ του μέτρου, στοχεύοντας στη μισθολογική αναβάθμισή τους. Υπάρχουν βεβαίως και καθηγητές που κρίνουν ότι δεν θα κινδυνέψουν στο άμεσο μέλλον να βγουν εκτός αιθουσών διδασκαλίας ή δεν βρίσκονταν σήμερα σε διαθεσιμότητα, εάν είχε προηγηθεί αξιολόγηση.

Εκπαιδευτικοί κύκλοι μάλιστα, κάνουν λόγο ότι ένα ποσοστό λειτουργών εκπαίδευσης, θα αναγκάζονταν να κατέβουν από τις έδρες διδασκαλίας, αν είχαν αξιολογηθεί.

Στην εκπαίδευση, εμφανίζονται δύο στρατόπεδα, παρά την απόφαση της ΟΛΜΕ, που ζητά από τις κατά τόπους ΕΛΜΕ να αποφασίσουν να μη συμμετέχουν στην Αξιολόγηση και να διαγράφουν από τα μητρώα τους όσους εμπλακούν στο νέο μέτρο, που θεωρείται ότι στοχοποιεί τον Έλληνα εκπαιδευτικό.

«Η αξιολόγηση αποτελεί το Δούρειο Ίππο για την άλωση του δημόσιου σχολείου», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Σ. Σαβελίδης, ο οποίος ανέφερε, ότι η τοπική ένωση, θα λάβει σαφή θέση και πρωτοβουλίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, την ερχόμενη Τετάρτη.

Υπ’ ατμόν

Στο μεταξύ, υπ’ ατμόν για κινητοποιήσεις ενάντια στις διαθεσιμότητες -απολύσεις εκπαιδευτικών, βρίσκεται η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, μετά από σχετική εισήγηση της ΟΛΜΕ, η οποία προτείνει απεργία για τις 7 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία θα εκδικαστεί η υπόθεση της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο ίδιο πλαίσιο, εκπρόσωποι της Μαγνησίας, θα συμμετάσχουν και στο σημερινό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, ενάντια στις απολύσεις – διαθεσιμότητες.

Αιτήσεις

Στο μεταξύ, εκπνέει τη Δευτέρα, η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων των καθηγητών της Μαγνησίας που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα για την κάλυψη θέσεων εκπαιδευτικών σε ΙΕΚ και ΣΕΚ.

Ηδη στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους, περίπου 30 «διαθέσιμοι» καθηγητές, ενώ αναμένεται και νέα εγκύκλιος για την κάλυψη διοικητικών θέσεων επίσης σε ΙΕΚ και ΣΕΚ από καθηγητές σε διαθεσιμότητα.

Σημειώνεται ότι στο νομό, μετά την κατάργηση των 46 ειδικοτήτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, βγήκαν σε διαθεσιμότητα 48 καθηγητές, εκ των οποίων οι 11 απορροφήθηκαν σε διοικητικές θέσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου