ΤΟΠΙΚΑ

Αναβρασμός για τα βοσκοτόπια

αναβρασμός-για-τα-βοσκοτόπια-500215

Τα κριτήρια κατανομής πλήττουν την κτηνοτροφία στη Θεσσαλία

Εντονες αντιδράσεις από κόμματα, φορείς και κτηνοτρόφους προκειμένου να υπερασπιστούν το οικογενειακό τους εισόδημα, την αξιοπρέπειά τους και το δικαίωμα να παραμείνουν στην παραγωγή, πυροδότησε η δημοσιοποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την κατανομή των βοσκοτόπων από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οι κτηνοτρόφοι είναι ανάστατοι αφού με αυτά τα δεδομένα αλλάζουν τη ζωή τους. Ούτως η άλλως η κτηνοτροφία έχει σοβαρότατα προβλήματα. Τώρα έρχεται και αυτό να ολοκληρώσει την καταστροφή. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, σε συνεννόηση με εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κλάδου της περιοχής, πραγματοποιεί συνεχείς παρεμβάσεις προς το Υπουργείο ώστε να τροποποιηθούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και η διαδικασία κατανομής των επιλέξιμων βοσκοτόπων και βοσκήσιμων γαιών για χρήση από κτηνοτρόφους της χώρας.

«Σύμφωνα με την υπό εξέταση ΚΥΑ αλλά και τα στοιχεία που έχουν δοθεί από το υπουργείο τον περασμένο Μάρτιο, ένας κτηνοτρόφος με 100 αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία θα λάβει 69 στρέμματα, στην Κρήτη 113 στρέμματα, στην Κεντρική Μακεδονία 48 στρέμματα και στην Ηπειρο 88 στρέμματα επιλέξιμου βοσκοτόπου. Εάν σε αυτό συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι η τιμή ενίσχυσης ανά στρέμμα της επιλέξιμης έκτασης είναι ίδια σε όλη την επικράτεια, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως κτηνοτρόφοι διαφορετικών περιφερειών θα λάβουν διαφορετικά ποσά ενίσχυσης.

Μία τέτοια εξέλιξη, αναφέρει ο Περιφερειάρχης σε επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό, μπορεί να οδηγήσει τους κτηνοτρόφους να τσακώνονται μεταξύ τους, παρά να λύσει το χρόνιο και μείζον πρόβλημα των βοσκοτόπων. Γιατί η παραπάνω διαδικασία θα δημιουργήσει περιφερειακές ανισότητες και κτηνοτρόφους «β’ και γ’ κατηγορίας» καθώς για παράδειγμα περιφέρειες με μεγάλη δυναμική στον κτηνοτροφικό κλάδο όπως η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία, «τιμωρούνται» λαμβάνοντας λιγότερα στρέμματα και κατά συνέπεια λιγότερες επιδοτήσεις.

Η δυνατότητα επίσης που δίνει η ΚΥΑ ώστε ο βοσκότοπος να μπορεί να αλλάξει στο μέλλον, με την κατάρτιση των διαχειριστικών σχεδίων βοσκής, εκτιμάμε πως δεν εξασφαλίζει τους κτηνοτρόφους. Τούτο, διότι εφόσον τον ερχόμενο Αύγουστο αναμένεται να σταλούν στους κτηνοτρόφους τα προσωρινά δικαιώματα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θεωρούμε πως από το καλοκαίρι και μετά την έκδοση των οριστικών δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ, οι όποιες αλλαγές και να επέλθουν στον βοσκότοπο, δεν μπορούν να επηρεάσουν τα οριστικά δικαιώματα. Το δε, σενάριο της ενιαίας τιμής σε όλη την επικράτεια «δημιουργεί» πρόβλημα αφού το υπουργείο οδηγείται στην εφαρμογή «τεχνικής λύσης». Η υπό εξέταση ΚΥΑ οδηγείται και πάλι στην οδό της «τεχνικής λύσης», αφού εάν δεν υπάρξει επιλέξιμος βοσκότοπος εντός των ορίων του δήμου όπου δραστηριοποιείται ο κτηνοτρόφος ή των όμορων δήμων, θα του δοθεί βοσκότοπος εντός της χωρικής ενότητας. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, εμμένουμε στην άποψή μας για την αδήριτη ανάγκη κατάρτισης προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βοσκής τα οποία είναι τα μοναδικά που δύνανται να δώσουν την πραγματική εικόνα του επιλέξιμου βοσκοτόπου, για να ακολουθήσει εν συνεχεία και η ΚΥΑ κατανομής του.

Εκ των πραγμάτων, θεωρούμε πως τα κριτήρια κατανομής των βοσκοτόπων πρέπει να εξειδικευθούν μετά την ολοκλήρωση των προσωρινών διαχωριστικών σχεδίων ώστε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα το μέγεθος των επιλέξιμων προς βόσκηση εκτάσεων και να υποστηρίξουμε ενιαίο συντελεστή για όλη την επικράτεια. Κριτήριο θα πρέπει να είναι και η ισότιμη και αναλογική αντιμετώπιση των κτηνοτρόφων ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου. Το υπουργείο, καταλήγει ο Κ. Αγοραστός, οφείλει να υιοθετήσει ένα σύστημα το οποίο θα εγγυάται την ισότητα στη μεταχείριση των κτηνοτρόφων ανά τη χώρα, χωρίς να δημιουργεί ανισότητες, οι οποίες θα πλήξουν περιοχές με ισχυρή κτηνοτροφία».

Κτηνοτρόφοι επίσης από τη Μαγνησία, διερωτώνται πόσο συμβατός είναι ο τρόπος κατανομής των βοσκοτόπων της εν λόγω Κ.Υ.Α. με το κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο; Εχει συναινέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ορθότητα της κατανομής αυτής και εάν όχι, πόσο ορατός είναι ο κίνδυνος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ακυρώσει το σχετικό σχέδιο τινάζοντας στον αέρα την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης;

Εάν στο μέλλον υπάρξουν και άλλες επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων μετά την ολοκλήρωση της σύνταξης των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων θα μπορούν αυτές να κατανεμηθούν στους κτηνοτρόφους ή θα μείνουν στο Εθνικό απόθεμα;

«Είναι λογικές οι απορίες και υπάρχουν αρκετά ακόμη ζητήματα προς διευκρίνηση», τονίζει ο κ. Αγοραστός που περιμένει τις απαντήσεις του Υπουργού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου