ΤΟΠΙΚΑ

«Βόμβα» έτοιμη να σκάσει τα βοσκοτόπια

βόμβα-έτοιμη-να-σκάσει-τα-βοσκοτόπι-566048

Για «βόμβα» που είναι έτοιμη να σκάσει, χαρακτήρισε την κωλυσιεργία που διαπιστώνεται στην ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων, έκαναν λόγο οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Τετάρτη, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στη Λάρισα.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, παρουσία πολλών κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, αλλά και συναδέλφων τους από τους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας. Επίσης, στη σύσκεψη έδωσαν το παρών και οι τέσσερις αντεπεριφερειάρχες των ισάριθμων Ενοτήτων, ενώ ο Περιφερειάρχης απουσίαζε στο εξωτερικό λόγω της συμμετοχής του στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρώπης. Αρνητικά σχολιάστηκε η απουσία κάποιου κυβερνητικού στελέχους ή εκπροσώπου του αρμόδιου Υπουργείο, οι οποίοι είχαν προσκληθεί, αλλά δεν παραβρέθηκαν.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν κλείσει ραντεβού με τον Υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, στην Αθήνα, για την επόμενη Παρασκευή, 24 Απριλίου. Η ατζέντα της συζήτησης αφορά τα πολυάριθμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι.

Οι τοποθετήσεις των κτηνοτρόφων

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας, όπως και ο κ. Μιχάλης Τζιότζιος τόνισε μεταξύ άλλων «κάνουμε την έκτακτη σύσκεψη, για τα καυτά θέματα που μας ταλανίζουν και παραμένουν άλυτα, πολλά χρόνια τώρα. Αυτά είναι τα βοσκοτόπια, ο καταρροϊκός πυρετός που δεν έχουμε καμία απάντηση ακόμη, παρά τις πιέσεις μας. Έχουμε πληροφορίες για άτυπα κρούσματα, ότι ξεκίνησε το κουνούπι να τσιμπά και να καταστρέφει. Επίσης έχουμε και το θέμα των πληρωμών. Όπως γνωρίζετε, το 80% των αιγοπροβατοτρόφων είναι απλήρωτοι για την εξισωτική και την ενιαία ενίσχυση για το 2013 και το 2014, λόγω του ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί το θέμα της επιλέξιμης έκτασης. Πιστεύω ότι αυτή τη φορά πρέπει να πάει μήνυμα προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να πάρουν τα μέτρα τους γιατί δεν αντέχει άλλο η κτηνοτροφία. Πάει προς κατάρρευση, καταστρέφεται σε καθημερινή βάση».

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Γιάννης Γκρίνιας έθεσε το ζήτημα του καταρροϊκού πυρετού και τόνισε χαρακτηριστικά «Αναμένεται να παραγγείλουν το εμβόλιο σε εταιρεία από την Ισπανία, αλλά αυτό θα πάρει τουλάχιστον έξι μήνες. Μέχρι τότε τι θα κάνουμε; Το επόμενο διάστημα θα εκδηλωθούν κρούσματα καταρροϊκού».

Ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Θανάσης Νασίκας, ζήτησε από τους συναδέλφους του να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να καταγγείλουν τον τρόπο με τον οποίο διανεμήθηκαν τα δικαιώματα βοσκής.

Τέλος, η πρόεδρος των αγιοπροβατοτρόφων της δημοτικής ενότητας Αισωνίας του Δήμου Βόλου, Χαρούλα Διβάνη είπε μεταξύ άλλων: «τα προβλήματά μας είναι τεράστια. Εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα των βοσκοτόπων, δε θα μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να πάρουν τα χρήματά τους. Καταλαβαίνετε ότι χωρίς χρήματα οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να επιβιώσουν. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιβιώσουν και τα ζώα μας υποσιτίζονται».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χρ. Μιχαλάκης

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ο οποίος αναπλήρωνε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, δήλωσε –μεταξύ άλλων- τα εξής: Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός και ως πρόεδρος της ΕΝΠΕ, κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου για τους βοσκοτόπους, για να μη φθάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Πρέπει οπωσδήποτε να σκύψουν όλοι στο πρόβλημα. Εμείς είμαστε εδώ, περιμένουμε από το υπουργείο τις κατευθύνσεις για να στηρίξουμε την προσπάθεια των κτηνοτρόφων. Δεν πρέπει να χαθεί καμία μέρα και πρέπει να είμαστε δίπλα στους κτηνοτρόφους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου