ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα 400 εκ. ευρώ για τη Θεσσαλία

στον-αέρα-400-εκ-ευρώ-για-τη-θεσσαλία-498331

Δεν έκρυψε την ανησυχία του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Γ. Κωτσός για την καθυστέρηση έναρξης της πέμπτης προγραμματικής περιόδου

Κοινοτικοί πόροι ύψους 400 εκ. ευρώ διακυβεύονται για τη Θεσσαλία, αν η Κυβέρνηση δεν πετύχει συμφωνία με τους εταίρους και η χώρα οδηγηθεί «στα βράχια». Σημαντικά έργα υποδομών βρίσκονται στον «αέρα» όσο η πέμπτη προγραμματική περίοδος καθυστερεί να ανοίξει. Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Θεσσαλίας, Γ. Κωτσός δεν έκρυψε την ανησυχία του για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που αφορά την περίοδο 2013 – 2017.

Χθες πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Βόλου, τεχνική σύσκεψη των Δήμων της Μαγνησίας υπό την αιγίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης, συντονισμού και ενεργοποίησης του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Εξετάζουμε τις προτεραιότητες που θέτει ο κάθε Δήμος και τo βαθμό ωριμότητας των υπό διεκδίκηση έργων, προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τους πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου, του ΣΕΣ», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κωτσός, υπογραμμίζοντας ότι κύριο μέλημα της ΠΕΔ Θεσσαλίας είναι να φανεί χρήσιμη ιδίως στους μικρούς Δήμους που έχουν ελλιπείς δομές και μικρές δυνατότητες πρόσβασης στα μεγάλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο το ΣΕΣ αφορά στην περίοδο 2013 – 2017, «ωστόσο παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις». «Η κατάσταση είναι δύσκολη και ευχή και φιλοδοξία όλων μας είναι να βγει η χώρα από την αβεβαιότητα, να υπάρξει συμφωνία και να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας. Ολοι απευχόμαστε να πέσει η χώρα στα βράχια. Εξάλλου, η Κυβέρνηση έχει σαφή εντολή να λειτουργήσει εντός του ευρώ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Προτεραιότητα σε ύδρευσηαποχέτευση

Προς το παρόν γίνεται εξειδίκευση σε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Σε επίπεδο Δήμου Βόλου θα διεκδικηθούν πόροι προκειμένου να γίνουν έργα τόσο σε επίπεδο εξωτερικού όσο και εσωτερικού δικτύου ύδρευσης. Αυτό σημαίνει ότι τα έργα αφορούν αφενός στο να φθάσει στο δίκτυο ύδρευσης νερό από πηγές και νέες γεωτρήσεις αφετέρου να γίνουν έργα στο εσωτερικό δίκτυο για να αποφευχθούν διαρροές. Σημειώνεται ότι το δίκτυο ύδρευσης στο κέντρο του Βόλου είναι παλιό και παρατηρείται διαρροή νερού λόγω συχνών βλαβών. Εκτιμάται ότι το 25% του νερού χάνεται κάθε χρόνο εξαιτίας των διαρροών από το παλιό υδρευτικό δίκτυο. Με τα συγκεκριμένα έργα αναμένεται να αντιμετωπιστεί σε σημαντικό βαθμό το υδροδοτικό πρόβλημα του Βόλου, που ήταν ιδιαίτερα έντονο κατά την περσινή θερινή περίοδο.

Επιπλέον στους στόχους μέσω ΣΕΣ είναι και η αναβάθμιση του υπάρχοντος Βιολογικού στο Βόλο αλλά και έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων.

Επίσης στο θεματικό στόχο που αφορά στα ενεργειακά, ο Δήμος Βόλου προκρίνει την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων, αθλητικών εγκαταστάσεων, δημοτικών κτιρίων και δημοτικού φωτισμού.

Εκπονείται επίσης μελέτη για μικρές δεξαμενές για την αντιμετώπιση πυρκαγιών αλλά και για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας όπως είναι η οριοθέτηση ρεμάτων σε Διμήνι, Αλλη Μεριά, Δράκεια και Σέσκλο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου