ΤΟΠΙΚΑ

Ασκηση αντιμετώπισης μεγάλου σεισμού και φωτιάς στο Νοσοκομείο

ασκηση-αντιμετώπισης-μεγάλου-σεισμο-491920

Η μεγαλύτερη άσκηση ετοιμότητας που έχει γίνει ποτέ στον Βόλο, προγραμματίζεται για το πρωί της ερχόμενης Τρίτης 25 Απριλίου στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ιατρικού και του νοσηλευτικού, προσωπικού για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων μετά από σεισμό και πυρκαγιά. Η άσκηση εντάσσεται στα επιχειρησιακά σχέδια Περσέας και Σώστρατος και θα συμμετέχουν σε αυτή δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές, πυροσβέστες και στρατιώτες.

Στο σενάριο της άσκησης, περιλαμβάνεται η περίπτωση ισχυρού σεισμού -ή μεγάλης φωτιάς- και ο απεγκλωβισμός ασθενών, με τη μέθοδο της κεκλιμένης γέφυρας από τους ορόφους του Αχιλλοπουλείου. Παράλληλα προβλέπεται να στηθούν αντίσκηνα πίσω από την παλιά πτέρυγα του «Αχιλλοπουλειου» στο πάρκο του Αναύρου μπροστά από την παλαιά είσοδο του Νοσοκομείου. Στο σημείο αυτό σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, σε περίπτωση σεισμού ή μεγάλης φωτιάς θα πρέπει να μεταφερθούν με ασφάλεια ασθενείς και τραυματίες, μόλις απομακρυνθούν από τον χώρο του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η άσκηση, που έχει καθαρά εκπαιδευτικό σκοπό για τους επαγγελματίες υγείας, θα πραγματοποιηθεί υπό τον συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης αναμένεται να ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας, θα συζητηθούν τυχόν παραλείψεις που θα εντοπιστούν και θα γίνουν παρατηρήσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς ως προς τη βελτίωση της ετοιμότητας κατά την εφαρμογή των σχεδίων αντιμετώπισης κρίσεων.

Επειδή εξάλλου λόγω της άσκησης είναι πιθανόν να υπάρξει κάποια αναστάτωση των ασθενών, κατά τη διάρκεια της εκκένωσης του νοσοκομείου, αφού προβλέπεται μερική εκκένωση του ιδρύματος, σύμφωνα με τον διοικητή του Αχιλλοπουλείου Μάνθο Δραμητινό, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς , θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ελαχιστοποίηση της εύρυθμης λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η διοίκηση του νοσοκομείου τέλος φέρεται να είναι διατεθειμένη να προτείνει τον προγραμματισμό και τη διεξαγωγή μικρότερης κλίμακας συχνών προληπτικών ασκήσεων εφ εξής, σε συνεργασία και υπό τον συντονισμό της 5ης ΥΠΕ, για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του εμπλεκόμενου προσωπικού του ΕΣΥ στη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου