ΤΟΠΙΚΑ

Στέκεται όρθιο στην κρίση το Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου

στέκεται-όρθιο-στην-κρίση-το-αχιλλοπο-491162

Πλεονασματικό, με νέο εξοπλισμό παλεύει να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση

Με κινούμενη άμμο μοιάζει το τοπίο στη δημόσια υγεία, καθώς στο γενικότερο ασφυκτικό δημοσιονομικό περιβάλλον της χώρας, έρχονται να προστεθούν προβλήματα και ιδιαιτερότητες στον κρίσιμο και ευαίσθητο αυτό χώρο, που καθώς αναφέρονται στην υγεία και την ανθρώπινη ζωή, δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για αναβολές, ούτε για εφησυχασμούς, αλλά και ούτε βέβαια για ολιγωρία.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα Κέντρα Υγείας, το ΠΕΔΥ βρίσκονται ούτως ή άλλως συνεχώς «στο κόκκινο», υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα, με την αβεβαιότητα και την αγωνία να κορυφώνεται, καθώς το γενικότερο πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα διαγράφει ορατές απειλές για το κοινωνικό κράτος αλλά και για την αγορά εργασίας γενικότερα.

Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, η ναυαρχίδα του ΕΣΥ στη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα γενικότερα, όπου στα γνωστά υπάρχοντα και χρονίζοντα προβλήματα, ήρθε να προστεθεί και το κενό στην κορυφή της πυραμίδας, καθώς εδώ και εβδομάδες δεν υπάρχει ούτε διοικητής, ούτε αναπληρωτής, ούτε Δ.Σ.

Η λειτουργία του, καταφανώς οριακή και επισφαλής, αποτελεί εσχάτως αντικείμενο συνεχών και επίμονων κοινοβουλευτικών ερωτήσεων, ενώ βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος ΜΜΕ όχι μόνο σε θεσσαλικό, αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Σ’ αυτό το σκηνικό το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου μοιάζει να βρίσκεται σε εμφανώς καλύτερη κατάσταση, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε, αλλά και από τη γενικότερη περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

«Δεν εξιδανικεύουμε, ούτε ωραιοποιούμε καταστάσεις δημιουργώντας εικονικές πραγματικότητες, αλλά προσπαθούμε συντεταγμένα με όλες μας τις δυνάμεις να πετύχουμε το καλύτερο για τον ασθενή και τις ανάγκες του» είπαν με ένα στόμα σχεδόν στη μεσοβδόμαδη συνέντευξη Τύπου οι επικεφαλής του ιδρύματος, δηλαδή ο διοικητής Κων. Καραμπάτσας ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Κων. Σπυρόπουλος και ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Θαν. Λιούπης.

Και πράγματι, ίσως εκεί να βρίσκεται το μυστικό του Αχιλλοπούλειου.

Στην ομαδική δουλειά, στη συνεννόηση, στο εποικοδομητικό και γόνιμο κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στους διάφορους πυλώνες του και στην ανάληψη ευθύνης στο ακέραιο από τους κατά περίσταση αρμόδιους.

Ετσι, το Γ.Ν. Βόλου, που ενέταξε το Δεκέμβριο του 2013, λίγους μήνες μετά τη διοικητική αλλαγή, τελευταίο απ’ όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα έργα αναβάθμισης του ιατροτεχνολογικού του εξοπλισμού στο ΕΣΠΑ 2007-2013 ύψους 2,5 περίπου εκατ. ευρώ, ολοκληρώνει πρώτο και με διαφορά τις σχετικές προμήθειες, σε χρόνους ασυνήθιστα ταχείς για τα δεδομένα του ελληνικού δημόσιου τομέα.

Παράλληλα, σε μια χώρα που, δυστυχώς, έφτασε να πανηγυρίζει για το αυτονόητο, την πληρωμή δηλαδή μισθών και συντάξεων, οι …τσέπες των γιατρών του Γ.Ν.Β. πήραν προσωρινή ανάσα με την πληρωμή των εφημεριών του πρώτου τριμήνου του 2015, με το νοσηλευτικό ίδρυμα της Μαγνησίας να εντάσσεται μετά από συντονισμένη και επίπονη προσπάθεια των υπηρεσιών του στην κατηγορία των νοσοκομείων- μειοψηφία σε πανελλήνιο επίπεδο- που πέτυχαν κάτι αντίστοιχο.

Καινοτομεί το Νοσοκομείο Βόλου

Σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο, ανακύπτει με τις νυχτερινές και εξαιρέσιμες υπηρεσίες του λοιπού εργαζόμενου προσωπικού του νοσοκομείου. Περίπου 100.000 ευρώ οφείλονται μέχρι σήμερα σε δεδουλευμένες υπερωρίες στο προσωπικό αυτό. Καινοτομώντας, ο διοικητής του Αχιλλοπούλειου Κ. Καραμπάτσας, τόσο από το βήμα πρόσφατου συνεδρίου για το μάνατζμεντ και τα οικονομικά του ΕΣΥ που έγινε στη Λάρισα, όσο και με άλλες δημόσιες παρεμβάσεις του, άνοιξε μια ενδιαφέρουσα προοπτική για τη λύση του αδιεξόδου αυτού. Ως γνωστόν οι υπερωρίες αυτές πληρώνονται από τον κεντρικό κορβανά και έχουν συγκεκριμένο ταβάνι οροφής. Το οποίο, αποδεδειγμένα δεν επαρκεί για την κάλυψη των στοιχειωδών έστω εργασιακών αναγκών για την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων.

Υπενθυμίζουμε ότι οι επιπλέον εφημερίες του ιατρικού προσωπικού (σε ποσοστό μέχρι 9% επί του μηνιαίου ποσού που χορηγείται σε κάθε νοσοκομείο από κεντρικούς πόρους) που κρίνονται από το Επιστημονικό Συμβούλιο, την Ιατρική Υπηρεσία, το Δ.Σ. του νοσοκομείου και επικυρώνονται από την οικεία ΥΠΕ, απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία και τη βιωσιμότητα διάφορων κλινικών, πληρώνονται από πόρους του κάθε νοσοκομείου μέσα από κωδικούς του προϋπολογισμού του.

Ανάλογη διαδικασία προβλέπεται και για τη μισθοδοσία των επικουρικών γιατρών. Η λύση που προτείνεται και «αγκαλιάστηκε» και από το Σύλλογο Εργαζομένων που απέστειλε σχετική επιστολή στην ΠΟΕΔΗΝ, τον κεντρικό συνδικαλιστικό φορέα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, συνίσταται στη δυνατότητα να πληρώνονται τα υπόλοιπα χρήματα των υπερωριών του προσωπικού από πόρους του νοσοκομείου, εάν και εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Πλεόνασμα

Παρουσιάζοντας δημόσια πριν λίγες μέρες τα οικονομικά στοιχεία του νοσοκομείου για το 2014, αλλά και για το πρώτο τετράμηνο του 2015, τα κορυφαία στελέχη του Αχιλλοπούλειου επικεντρώθηκαν με χειροπιαστές αποδείξεις σε ένα χαρακτηριστικό δόγμα του «ούτε – ούτε». Δηλαδή «ούτε δημοσιονομικός εκτροχιασμός, αφού ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός εκτελείται με σχολαστική ακρίβεια, αλλά και ούτε λογική ελβετικής τράπεζας που αποταμιεύει λιμνάζοντα ποσά, ενώ ο ρόλος τους είναι να διοχετεύονται στην υπηρεσία του ανθρώπινου πόνου, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και χωρίς ελλείψεις σε υλικά και υποδομές».

Παρουσιάζοντας σχετικούς πίνακες από το λογισμικό ΕSΥ-ΝΕΤ, το εύχρηστο αυτό εργαλείο παρακολούθησης των οικονομικών στοιχείων των νοσοκομείων που τέθηκε σε εφαρμογή από το 2011, τα κορυφαία όργανα του ΓΝΒ, δίνοντας έμφαση στην ολοκλήρωση όλων των μεγάλων διαγωνισμών, με αξιοσημείωτες μάλιστα εκπτώσεις και ζωογόνο εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, άνοιξαν ενδιαφέρουσες πίστες για αυτοχρηματοδοτούμενες τακτοποιήσεις εκκρεμοτήτων, όπως για παράδειγμα τα νυχτερινά και εξαιρέσιμα του προσωπικού.

Ηδη από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα υπάρχει ένα «μαξιλαράκι ασφαλείας» περίπου 160.000 ευρώ στο πρώτο αυτό τετράμηνο του 2015.

Από τα ίδια γραφήματα γίνεται αντιληπτό, ότι ενώ για παράδειγμα στα αντιδραστήρια, στο ορθοπεδικό υλικό κλπ. οι δαπάνες «ξεφεύγουν», αντίθετα στο φάρμακο ή στις εξωτερικές υπηρεσίες οι μειώσεις δαπανών είναι εντυπωσιακές.

Από τα 3.686.619,25 ευρώ, που έπρεπε να δαπανηθούν το πρώτο αυτό τετράμηνο, βάσει εγκεκριμένου προϋπολογισμού, πραγματοποιήθηκαν αγορές ύψους 3.524.778,8 ευρώ , δηλαδή 161.840,45 κάτω από το όριο.

Επισημαίνουμε ότι στη διάρκεια ενός έτους μπορεί να γίνουν μέχρι και 4 τροποποιήσεις του προϋπολογισμού, με μεταφορά πιστώσεων από κωδικό σε κωδικό, ανάλογα με τις σχετικές ανάγκες. Και όλα αυτά, ενώ εμφανώς η γενική εικόνα λειτουργίας του νοσοκομείου αποτυπώνεται θετικά σε σχέση πάντα με το γενικότερο κλίμα σε πανελλήνιο επίπεδο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου