ΤΟΠΙΚΑ

Γιώργος Μιχελής: «Το Τ.Χ.Σ. εγγύηση για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος»

γιώργος-μιχελής-το-τ-χ-σ-εγγύηση-για-τ-491151

Ο νέος πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

O πρώην δήμαρχος Σκοπέλου Γεώργιος Μιχελής, μόλις πριν από λίγες μέρες ορίστηκε πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πρώην στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας με μακρά πορεία στο τραπεζικό σύστημα, αναλαμβάνει το τιμόνι σε ένα καίριο πόστο, ίσως στην πιο κρίσιμη φάση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στην πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος του Τ.Χ.Σ. μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Μιχελής επισημαίνει ότι η δημιουργία και λειτουργία του Τ.Χ.Σ. υπήρξε έως τώρα και παραμένει κρίσιμη για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο νέος πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξάλλου διατυπώνει την εκτίμηση ότι η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση και ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να στηρίζονται αποκλειστικά στις ενέσεις ρευστότητας του ELA.

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σκοπός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι η συνεισφορά στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προς χάριν του δημόσιου συμφέροντος.
Η πρόκληση για εσάς είναι μεγάλη όπως επίσης και η τιμή, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία να βρίσκεστε σε τέτοιο νευραλγικό πόστο.

Είναι όντως και πρόκληση και τιμή. Η δημιουργία και λειτουργία του Τ.Χ.Σ. υπήρξε έως τώρα και παραμένει κρίσιμη για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, κυρίως αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Πιστεύω πως οι γνώσεις, η εμπειρία και η εγγύτητά μου στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και το υψηλό επαγγελματικό επίπεδο των συνεργατών μου στο Ταμείο, θα με βοηθήσουν να ανταπεξέλθω στο έργο με επιτυχία.

Σε τι συνίσταται κατά τη γνώμη σας, κύριε Μιχελή, και πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης από τη στιγμή που έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα;

Αν και το Ταμείο δεν συμμετέχει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, είναι σαφές ότι το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει ένα από τα θέματα προς επίλυση. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να αντιμετωπιστούν παράλληλα τα θέματα της εξυπηρέτησης του χρέους και του σχεδιασμού της ανάπτυξης, ενώ σοβαρά σημεία τριβής αποτελούν τα ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων. Αρα το περιβάλλον είναι πολύ πιο σύνθετο.

Συμμερίζεστε την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι το τραπεζικό σύστημα μένει ζωντανό χάρη στις ενέσεις του ELA και ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία σύντομα θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα;

Είναι σαφές ότι η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είναι, επίσης, προφανές ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να στηρίζονται αποκλειστικά στις ενέσεις ρευστότητας του ELA. Τρεις είναι οι σημαντικοί παράγοντες: πρώτον, να κλείσει η συμφωνία για να επανέλθει η εμπιστοσύνη, δεύτερον να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια για την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και τρίτον, να αποκτήσουν ξανά οι τράπεζές μας πρόσβαση στη διεθνή διατραπεζική αγορά.

Πόσο αισιόδοξος είστε για συμφωνία και γενικότερα για τις εξελίξεις;

Οπως προανέφερα το Ταμείο δεν συμμετέχει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Η εκτίμησή μου όμως είναι ότι θα βρεθεί τελικά μια λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει συνολικά τόσο τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, όσο και τα κρίσιμα ζητήματα της διευθέτησης του χρέους και του σχεδιασμού για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Υπό την έννοια αυτή, ναι είμαι αισιόδοξος.

Ο ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2010 (Ν. 3864/2010) ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο δεν ανήκει στο δημόσιο τομέα, διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, λειτουργεί αμιγώς κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπεται από τις διατάξεις του ιδρυτικού νόμου όπως ισχύει.

Σκοπός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι η συνεισφορά στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Το Ταμείο ενεργεί σε συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας που απορρέουν από το νόμο 4046/2012 (Α’ 28), όπως αυτές επικαιροποιούνται δυνάμει της παραγράφου 3.δ΄του άρθρου 1 του ίδιου νόμου. Στο πλαίσιο του σκοπού του το Ταμείο παρέχει κεφαλαιακή ενίσχυση στα πιστωτικά ιδρύματα και στα μεταβατικά πιστωτικά ιδρύματα που συστήνονται σύμφωνα με το άρθρο 63Ε του νόμου 3601/2007, με όρους που υπηρετούν τη χρηστή διαχείριση της περιουσίας του Ταμείου.

Παρακολουθεί και αξιολογεί, για τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση από το Ταμείο, το βαθμό συμμόρφωσης με τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους, διασφαλίζοντας παράλληλα την επιχειρησιακή τους αυτονομία. Το Ταμείο διασφαλίζει με όρους αγοράς τη λειτουργία τους, με τρόπο ώστε να προάγεται η κατά διαφανή τρόπο συμμετοχή ιδιωτών στο κεφάλαιό τους και να τηρούνται οι περί κρατικών ενισχύσεων κανόνες.

Ασκεί τα δικαιώματα του μετόχου που απορρέουν από τη συμμετοχή του στα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση, όπως τα δικαιώματα αυτά ορίζονται στον παρόντα νόμο και σε συμφωνίες – πλαίσιο που συνάπτει με τα εν λόγω πιστωτικά ιδρύματα σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 6 για τη ρύθμιση των σχέσεών του με αυτά, σε συμμόρφωση με κανόνες που υπηρετούν τη χρηστή διαχείριση της περιουσίας του Ταμείου και με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης περί κρατικών ενισχύσεων και ανταγωνισμού.

Διαθέτει μέρος ή το σύνολο των χρηματοπιστωτικών μέσων που έχουν εκδοθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία συμμετέχει, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 8.

Ασκεί τα δικαιώματά του στα μεταβατικά πιστωτικά ιδρύματα που συστήνονται σύμφωνα με το άρθρο 63 Ε του ν. 3601/2007, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και του ν. 3601/2007.

Ως πιστωτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο του παρόντος νόμου, νοούνται τα πιστωτικά ιδρύματα, κατά την έννοια του ν. 3601/2007, που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα κατόπιν άδειας της Τράπεζας της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των υποκαταστημάτων αυτών που λειτουργούν στην αλλοδαπή καθώς και των θυγατρικών αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου