ΤΟΠΙΚΑ

Στη Λάρισα σήμερα οι αγρότες του Πηλίου

στη-λάρισα-σήμερα-οι-αγρότες-του-πηλίο-489840

Στη Λάρισα θα μετακινηθούν σήμερα Κυριακή 19 Ιανουαρίου οι αγρότες του Ανατολικού Πηλίου και κυρίως μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς, Πουρίου και Μακρυράχης για να συμμετέχουν σε πανελλαδική σύσκεψη επιτροπής αγώνα.

Στη σημερινή συνάντηση, όπως αναφέρουν στο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μέλη των αγροτικών συλλόγων Πηλίου, θα αποφασιστεί το αν θα υπάρξουν μελλοντικές κινητοποιήσεις του κλάδου, σχετικά με τη φορολόγηση και την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων.

Από το Πήλιο θα αναχωρήσουν σήμερα λεωφορεία που θα συμμετέχουν αγρότες της Ζαγοράς, του Πουρίου, της Μακρυράχης ενώ πιθανότατα να συμμετέχουν αγρότες και από άλλα χωριά του Πηλίου.

Ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθεί θα είναι αυτό της τήρησης λογιστικών βιβλίων, το οποίο θα “μεταφράζεται” για τους ίδιους με φόρους επιτηδεύματος και με μηνιαία λογιστικά έξοδα.

«Κάποιοι νομίζουν ότι οι αγρότες είναι μεγαλοεπιχειρηματίες και γι’ αυτό θα πρέπει να τηρούν λογιστικά βιβλία», σχολιάζει στο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς κ. Βάγιος Κομνηνός, προσθέτοντας ότι δεν ότι θα είναι καταστροφικό για τον κλάδο τους να υπάρχει φορολόγηση του εισοδήματος με 13% από το πρώτο ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ. Κομνηνός στην σύσκεψη θα φανεί η διάθεση των αγροτών και κατά πόσο υπάρχει διάθεση για κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του αγροτικού Συλλόγου Πουρίου κ. Δημήτρης Χιώτης, επισημαίνει ότι με την φορολόγηση και την τήρηση βιβλίων θα δεχτούν το «τελειωτικό χτύπημα».

Μάλιστα όπως διευκρίνισε ο ίδιος για το θέμα των λογιστικών βιβλίων, κρατάνε στάση αναμονής, καθώς δεν γνωρίζουν ακόμη ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσουν.

Έστειλαν υπόμνημα αιτημάτων

Για να εκφράσουν την αντίθεση του οι αγρότες του Ανατολικού Πηλίου απέστειλαν προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης υπόμνημα αιτημάτων, διαχωρίζοντας τη θέση τους από τους υπόλοιπους αγρότες- καθώς όπως αναφέρουν- πρόκειται για αγρότες του μοναδικού χαρακτηρισμένου «ορεινού» Δήμου του νομού Μαγνησίας.

«Δίνουν άνιση μάχη»

Από την πλευρά του ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου στηρίζει τον αγώνα που δίνουν οι αγρότες της περιοχής επισημαίνοντας πως είναι καθ’ όλα δίκαιος και γίνεται επί πραγματικών προβλημάτων που άπτονται άμεσης λύσης.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος και πρόεδρος της επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Μαρία Σαμαρά αναφέρει χαρακτηριστικά : «Οι Πηλιορείτες αγρότες δίνουν άνιση μάχη σε όλα τα επίπεδα εδώ και πολλά χρόνια για οικονομική επιβίωση και παραμονή στα χωριά τους. Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου είναι μια φημισμένη πανελλαδικά και όχι μόνο περιοχή, με αξιοσημείωτη γεωργική παραγωγή ενώ παράλληλα διαθέτει και μια σειρά σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον αγροτικό τομέα που με σωστή αξιοποίηση θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν στους δημότες του ένα βιώσιμο παρόν και μέλλον, στην δύσκολη εποχή που διανύουμε. Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής θα πρέπει να γίνει στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου πραγματικός πυλώνας ανάπτυξης».

Επίσης η κ. Σαμαρά επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι κατά 75% ορεινή και ημιορεινή, με μεγάλη ποικιλομορφία ανάγλυφου του εδάφους, που αυξάνει το κόστος εκμετάλλευσης, ενώ ο μέσος κλήρος πανελληνίως είναι 47 στρέμματα και στο Πήλιο ο κλήρος είναι 15 στρέμματα (στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 2.000 στρέμματα).

Τα αιτήματα των αγροτών

Τέλος όσον αφορά τα βασικά διαχρονικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου της χώρας γενικά και των αγροτών της περιοχής του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου ειδικότερα είναι τα εξής : « Μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Χρηματοδότηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.Εξυγίανση του συστήματος κατανομής των επιδοτήσεων και επιστροφή Φ.Π.Α .Η άμεση εκτίμηση των ζημιών της παραγωγής και οι αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών και της παραγωγής και η δημιουργική ανατροπή της σχέσης συμβατική καλλιέργεια προς βιολογική καλλιέργεια, υπέρ της παραγωγής βιολογικών».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου