ΤΟΠΙΚΑ

«Πολυτελείς» απολύσεις στο Βόλο

πολυτελείς-απολύσεις-στο-βόλο-489640

«Βρέχει» προγράμματα οικειοθελών αποχωρήσεων στη Μαγνησία

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν πλέον τα προγράμματα οικειοθελών αποχωρήσεων στις μεγάλες βιομηχανίες του Βόλου, με απώτερο στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους, αλλά και την πρόσληψη νέου φτηνού εργατικού δυναμικού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Η καταβολή «χρυσών αποζημιώσεων» είναι το «παντεσπάνι» που προσφέρεται στους εργαζόμενους και όχι πια μόνο σε αυτούς που είναι πλησίον της σύνταξης και έτσι οι επιχειρήσεις έχουν βρει τον τρόπο να μειώνουν πια το εργατικό κόστος. Και μπορεί οι εργαζόμενοι που αποχωρούν, τα χρήματα που παίρνουν ως αποζημίωση να μην τα είχαν φανταστεί ποτέ, όμως οι θέσεις εργασίας μειώνονται και ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη νέου δυναμικού με μισθούς Βουλγαρίας.

Πρόκειται για μία τακτική των εταιρειών που τείνει να παγιωθεί. «Χρυσώνουν το χάπι» των αντιδράσεων με τις λεγόμενες «οικειοθελείς αποχωρήσεις», που επί της ουσίας είναι απολύσεις, επιδιώκοντας να «απαλλαγούν» από εργαζόμενους με συγκροτημένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν από τις ΣΣΕ, και στη θέση τους να προσλάβουν άλλους. Αυτοί οι εργαζόμενοι βέβαια θα μπουν στην παραγωγή με τα «νέα» εργασιακά δεδομένα που είναι απόλυτα «συμβατά» με τις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρήσεων, της «ανάπτυξης» και των «επενδύσεων», αλλά μισθολογικά «κόλαφος» για τους εργάτες.

Tης μόδας οι αποχωρήσεις…

Το χορό των οικειοθελών αποχωρήσεων με αυξημένα κίνητρα που μάλιστα κάποια στιγμή ήταν ιδιαίτερα υψηλά, έσυρε πρώτη εδώ και 10 και πλέον χρόνια η ΑΓΕΤ Ηρακλής, με αποζημιώσεις που ήταν «πολυτελείς» για όσους αποχωρούσαν. Τα προγράμματα συνεχίζονται όλα αυτά τα χρόνια, όμως έχουν «κοστίσει» σε εργατικό δυναμικό μεγάλο «φόρο», αφού η επιχείρηση έχει μειώσει το εργατικό δυναμικό της από το 2000 κατά 60% και πλέον.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μόνο την τελευταία 3ετία έχουν αποχωρήσει από την ΑΓΕΤ Ηρακλής περίπου 300 άτομα σε διάφορες ειδικότητες, ενώ μόνο το 2013 μέχρι και 31 Δεκεμβρίου από το εργοστάσιο του Βόλου αποχώρησαν 50 εργαζόμενοι. Οι αποζημιώσεις βέβαια είναι πολύ πιο χαμηλές από παλαιότερα, αφού και τα «πακέ

τα των αποχωρήσεων» προσαρμόστηκαν πλέον στα δεδομένα της οικονομικής κρίσης. Αποτελούν, ωστόσο, ακόμη δέλεαρ για πολλούς εργαζόμενους. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι πολλές δραστηριότητες μέσα στο χώρο δουλειάς να εκτελούνται πλέον μέσω εργολάβων που απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις, βέβαια ορισμένου χρόνου και μισθούς πολύ κατώτερους αυτών του μόνιμου προσωπικού.

Την ίδια τακτική τα τελευταία χρόνια ακολούθησαν και άλλες εταιρείες, όπως ο ΙΜΑΣ, η COCA- COLA, η ΚΟΝΤΙ και η ΒΙΟΣΩΛ (πριν βάλλουν λουκέτο), με τα συνδικάτα να εκφράζουν τον προβληματισμό τους, καθώς αδειάζουν τα εργοστάσια από προσωπικό, επέρχεται εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς και παράλληλα τα κενά που δημιουργούνται δεν αναπληρώνονται παρά ξεκινούν οι συνεργασίες και οι αναθέσεις εργασιών στους ιδιώτες εργολάβους.

Συγκεκαλυμμένες απολύσεις…

«Πρόκειται ουσιαστικά για συγκεκαλυμμένες απολύσεις», επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος, υπό το δέλεαρ ορισμένων μισθών παραπάνω από τη νόμιμη αποζημίωση. Η κάθε εταιρεία επιδιώκει για λόγους «καλής εικόνας» να εμφανίσει το πρόγραμμα ως «εθελούσιο», τις περισσότερες όμως φορές γίνεται χρήση ακόμη και «εκβιαστικών διλημμάτων» για να υφαρπάξει η κάθε εταιρεία τις δηλώσεις αποχώρησης όσων περισσότερων εργαζομένων μπορεί. Έχουμε να κάνουμε ουσιαστικά με ένα συντεταγμένο σχέδιο που περιλαμβάνει μείωση του μόνιμου προσωπικού και αντικατάστασή του από εργαζόμενους με πετσοκομμένους μισθούς, χωρίς συμβάσεις και χωρίς δικαιώματα. Εάν όμως συνεχιστεί αυτό χωρίς να αντιδράσουμε, δυστυχώς θα φτάσουμε σε πλήθος ειδικοτήτων, οι εργολαβίες να ξεπερνούν κατά πολύ το μόνιμο προσωπικό και οι μόνοι κερδισμένοι από αυτή την στρατηγική θα είναι οι μέτοχοι των εταιρειών. Οι εργαζόμενοι πολλές φορές πέφτουν στην παγίδα, διότι είναι άνθρωποι οικογενειάρχες που έχουν ανάγκες, όμως πρέπει να τα σταθμίζουν όλα πριν πάρουν τις αποφάσεις τους, διότι πρόκειται για επιλογές ζωής».

Και επίδομα από ΟΑΕΔ

Οι εργαζόμενοι αξιοποιώντας τα επιπλέον οικονομικά κίνητρα «πέφτουν» στην παγίδα της διαπραγμάτευσης, ενώ ένα επιπλέον επιχείρημα εκ μέρους της εργοδοσίας συνιστά σε ορισμένες περιπτώσεις και η καταβολή επιδόματος ανεργίας για ένα τουλάχιστον χρόνο… συν το οικονομικό μπόνους που καταβάλλεται για την αποχώρηση του προσωπικού.

Την ώρα που ωστόσο ο ΟΑΕΔ με δυσκολία ανταποκρίνεται οικονομικά στις παροχές που είναι θεσμοθετημένες, αποτελεί «πολυτέλεια» να καταβάλλονται επιδόματα σε εργαζόμενους που συμφώνησαν να φύγουν από τη δουλειά τους, κατοχυρώνοντας μάλιστα μία πολύ ικανοποιητική αποζημίωση, μεγαλύτερη κατά πολύ από αυτή που πραγματικά δικαιούνταν, βάσει των όσων επιτάσσει η εργατική νομοθεσία.

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου έχουν γίνει και πιο ασφυκτικοί πλέον οι έλεγχοι των επιχειρήσεων αφού πρόστιμο, που μπορεί να διπλασιασθεί αν καθυστερήσει αλλά και να μειωθεί αν εξοφληθεί έγκαιρα, προβλέπεται με υπουργική απόφαση για τη μη αναγγελία ή την εκπρόθεσμη αναγγελία αποχώρησης μισθωτού.

Σε περίπτωση μάλιστα παράβασης του εργοδότη της υποχρέωσής του για αναγγελία στον ΟΑΕΔ της οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού εντός οκτώ ημερών και εφόσον η αποχώρηση αυτή δεν αποδεικνύεται από κανένα έγγραφο στοιχείο, επιβάλλεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου διαμορφώνεται στο ποσό των 400 ευρώ, εφόσον η οικειοθελής αποχώρηση δηλώνεται πέραν των οκτώ ημερών και έως την τελευταία εργάσιμη για το Δημόσιο ημέρα του επομένου μήνα, από αυτόν που έληξε η οκταήμερη προθεσμία.

Εάν η δήλωση οικειοθελούς αποχώρησης υποβληθεί μετά την τελευταία εργάσιμη για το Δημόσιο ημέρα του επόμενου μήνα απ’ αυτόν που έληξε η οκταήμερη προθεσμία ή δεν υποβληθεί, τότε το ύψος του προστίμου διαμορφώνεται στα 800 ευρώ.

Σε περίπτωση εξόφλησης του προστίμου εντός 115 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία επίδοσης της πράξης, τότε παρέχεται έκπτωση 20%, ανεξάρτητα από τη χρονολογική σειρά ταμειακής βεβαίωσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου