ΤΟΠΙΚΑ

«Καμπανάκι» τα ακραία φαινόμενα ~ Προβληματίζει η κλιματική αλλαγή

καμπανάκι-τα-ακραία-φαινόμενα-προβ-488186

Τρεις γνωστοί επιστήμονες καταθέτουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις απόψεις τους με αφορμή τον καύσωνα διαρκείας

Η καύση ορυκτών καυσίμων, το διοξείδιο του άνθρακα που αυξάνει σταδιακά, προκαλεί αυξημένες θερμοκρασίες

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η κλιματική αλλαγή με την θερμοκρασία στο «κόκκινο», τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» σε τιμές ρεκόρ και τους επιστήμονες να χτυπούν «καμπανάκι», κάνοντας λόγο για συχνότερες εμφανίσεις ανάλογων φαινομένων στο μέλλον. Με αφορμή το κύμα καύσωνα διαρκείας που αναμένεται να εκτονωθεί σταδιακά από σήμερα, τρεις επιστήμονες καταθέτουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις απόψεις τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δίνοντας το στίγμα των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στην περιοχή της Μαγνησίας, ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές, πρώην διευθυντής πρόγνωσης της ΕΜΥ, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι από σήμερα Πέμπτη, και κυρίως τις απογευματινές ώρες, αναμένεται να αρχίσει η σταδιακή υποχώρηση του «θερμού» κύματος, με την καθοδική πορεία του υδραργύρου να γίνεται αύριο αισθητή σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα υποχωρήσουν από έξι έως οκτώ βαθμούς, τουλάχιστον, με το Σαββατοκύριακο να μην παρουσιάζει εξάρσεις σε επίπεδο καιρικών συνθηκών.

Παράλληλα ο κ. Καντερές ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, από την Δευτέρα και κυρίως Τρίτη και Τετάρτη, επανέρχεται νέο θερμό κύμα με μικρότερη ένταση και διάρκεια, που αναμένεται να υποχωρήσει από την Πέμπτη.

Ερωτηθείς σχετικά με την κλιματική αλλαγή και το αποτύπωμά της στα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, επεσήμανε ότι «ως μετεωρολόγος θεωρώ ότι χρειάζεται περισσότερη προσοχή, από εκείνους που πρέπει να προσέχουν περισσότερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόληψη, έτσι ώστε να αποφεύγονται ακραία καιρικά φαινόμενα».

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, έκανε λόγο για «κλιματική κρίση», ενώ σημείωσε ότι «δεν πρέπει να εξάγουμε από τώρα συμπεράσματα. Πρέπει κατ’ αρχήν να προσέχουμε. Θα έρθει το φθινόπωρο και θα δούμε ποιες εξελίξεις θα υπάρχουν».

Υπάρχει ανησυχία

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Δαλέζιος, αφυπηρετήσας καθηγητής Αγρομετεωρολογίας και Τηλεπισκόπισης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με ακραία φαινόμενα και στα επόμενα χρόνια.

«Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε τα επόμενα χρόνια, διότι είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Είναι τόσο σαφές και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε αυξομειώσεις και αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων φαινομένων. Αυτό που δεν μπορούμε ακόμη να προγνώσουμε, είναι η συχνότητα και η ένταση στην χωρική έκταση που συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα, αλλά κάθε χρόνο θα έχουμε καύσωνα. Το έχω επαναλάβει αρκετές φορές. Τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου ή τέλος Ιουλίου, γιατί ακολουθούν τα μελτέμια» είπε.

Σαφής η τοποθέτησή του πάνω στο ζήτημα της γενικότερης ανησυχίας που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, με τον ίδιο να καθιστά σαφές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Προσοχή στις θερμοκρασίες

Καταθέτοντας την άποψή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο φυσικός και μετεωρολόγος Σεραφείμ Σπανός, συντονιστής εκπαιδευτικού έργου στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σημείωσε ότι «πάντα υπήρχαν ακραία φαινόμενα στην μετεωρολογία. Το πρόβλημα είναι η συχνότητα με την οποία εμφανίζονται».

Εμφανής η συσχέτιση των ακραίων θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών με την κλιματική αλλαγή, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Σπανός αντίστοιχος καύσωνας είχε σημειωθεί πριν από τριάντα, περίπου, χρόνια. Το επίφοβο στοιχείο της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι «η κλιματική αλλαγή αυξάνει την συχνότητα των ακραίων φαινομένων» όπως παρατήρησε ο ίδιος.

Σταδιακή αποκλιμάκωση του φαινομένου αναμένεται από σήμερα, με τον γνωστό φυσικό και μετεωρολόγο να εκτιμά, ωστόσο, ότι δεν θα σημειωθεί απότομα, για να προσθέσει ότι την ερχόμενη εβδομάδα «αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς έντονα καιρικά φαινόμενα».

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η διάρκεια των ακραίων καιρικών συνθηκών και η ένταση του καύσωνα. Συνοψίζοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η καύση ορυκτών καυσίμων, το διοξείδιο του άνθρακα που αυξάνει σταδιακά, προκαλεί αυξημένες θερμοκρασίες και κυρίως ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα αυξάνονται όχι μόνο σε ένταση, αλλά και σε συχνότητα στο μέλλον».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου