ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Επί ποδός οι λιμενικοί για ελέγχους ~ Μετακινήσεις στα νησιά των Σποράδων

επί-ποδός-οι-λιμενικοί-για-ελέγχους-με-483699

Από επτά έως 12 άτομα χωρίς δικαιολογητικά σε σύνολο 1.000 ταξιδιωτών στους ελέγχους που γίνονται καθημερινά

Πλήρη εφαρμογή των μέτρων για τις μετακινήσεις στις Σποράδες με στόχο την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού διαπιστώνουν καθημερινά οι λιμενικοί στους ελέγχους των πολιτών που ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στα νησιά. Οι περιπτώσεις που δεν έχουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά χαρακτηρίζονται μεμονωμένες.

Σε σύνολο 1.000 ατόμων που ταξιδεύουν καθημερινά αυτή την περίοδο, που είναι αιχμής για την τουριστική σεζόν, μόλις 7-12 άτομα είναι εκείνα που δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα προκειμένου να ταξιδέψουν.

Από τις 5 Ιουλίου για τις μετακινήσεις προς τα νησιά απαιτούνται για τους ενήλικες, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης και σε διαφορετική περίπτωση αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για ανήλικους από 12 έως 17 ετών γίνεται αποδεκτό οποιοδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου του self test, ενώ τα παιδιά έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Αρμόδιοι για τους ελέγχους είναι οι λιμενικοί που διασταυρώνουν τα δικαιολογητικά με σάρωση μέσω εφαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο.

Καθημερινά βρίσκονται στον έλεγχο τουλάχιστον 10 άτομα που ελέγχουν την πρόσβαση στα πλοία της γραμμής και τα υδροπτέρυγα σε όλα ανεξαιρέτως τα δρομολόγια.

Οι λιμενικοί διαπιστώνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι επαρκώς ενημερωμένοι και επισκέπτονται το λιμάνι για να ταξιδέψουν εφοδιασμένοι με τα απαιτούμενα έγγραφα.

Οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού είναι οι υπεύθυνοι για να εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα, έχοντας σχετικές οδηγίες από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Δεν επιτρέπουν είσοδο στα πλοία ή τα υδροπτέρυγα, όταν δεν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις. Προκειμένου να εφαρμοστούν τα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης της πανδημίας, έχει απαιτηθεί να μπουν σε πλοίο και να απομακρύνουν επιβάτη που αντέδρασε στην απαγόρευση εισόδου, ενώ δεν είχε τα κατάλληλα έγγραφα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί κανένα πλαστό δικαιολογητικό εμβολιασμού, αντίθετα υπάρχει μία καθυστέρηση στη διαδικασία με τη σάρωση, η οποία πολλές φορές αργεί να δώσει αποτέλεσμα ή το αποτέλεσμα που δίνει είναι εσφαλμένο.

Οι λιμενικοί επιτηρούν την πλήρη εφαρμογή των μέτρων και όσον αφορά στα πληρώματα πλοίων και έχουν επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα, 500 ευρώ, στις πλοιοκτήτριες εταιρείες, όταν τα μέλη των πληρωμάτων τους και οι εργαζόμενοι δεν έχουν υποβληθεί στον κατάλληλο διαγνωστικό έλεγχο.

Για να πραγματοποιείται ο απαιτούμενος έλεγχος οι λιμενικοί αναγκάστηκαν να μετακινήσουν τις άδειές τους στον Ιούλιο, ώστε στην περίοδο αιχμής για τον τουρισμό που διανύουμε να είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας το έργο, αφού καθημερινά οι πολίτες που ταξιδεύουν στα νησιά των Σποράδων είναι εκατοντάδες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου