ΤΟΠΙΚΑ

Πολεοδομικό Σχέδιο στη Ζαγορά

πολεοδομικό-σχέδιο-στη-ζαγορά-483309

Η πρόταση των μελετητών έχει τεθεί προς διαβούλευση μέχρι 30 Ιουνίου

Τη μελέτη της Β1 φάσης «Σύνταξη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Δήμου Ζαγοράς», παρουσίασαν χθες το πρωί σε ειδική εκδήλωση στο Δημαρχείο Ζαγοράς οι μελετητές.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ο εκπρόσωπος της σύμπραξης των μελετητών κ. Χρ. Κουτάκος που παρουσίασε την πρόταση των μελετητών, έδωσε διευκρινίσεις για τη διαδικασία της ολοκλήρωσης της μελέτης. Διευκρινίστηκε ότι μέχρι 30 Ιουνίου 2015 η πρόταση των μελετητών έχει τεθεί προς διαβούλευση, χρονικό διάστημα κατά το οποίο πολίτες και φορείς και ο ίδιος ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις και παρατηρήσεις για την τροποποίηση της πρότασης των μελετητών.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γεωργία Χριστοδούλου και Απ. Κοντογιώργος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημ. Χιώτης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ζαγοράς και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Πουρίου και Μακρυράχης, ιδιώτες μελετητές και κάτοικοι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο πληθυσμός της Δημοτικής Ενότητας Ζαγοράς κατά το έτος – στόχο 2030 αναμένεται να φτάσει τους 2.488 κατοίκους, δηλαδή προκύπτουν 812 κάτοικοι λιγότεροι από την απογραφή του 2011.

Με βάση την φθίνουσα πορεία του πληθυσμού συνολικά του Δήμου Ζαγοράς, σε συνδυασμό με τις χωρητικότητες των ήδη οριοθετημένων εκτάσεων, δεν προκύπτει ενδογενώς η ανάγκη επέκτασης κανενός οικισμού.

Ομως οι εξωγενείς αναπτυξιακές πιέσεις, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν στη βάση και του επιλεγμένου αναπτυξιακού σεναρίου, στους τομείς του τουρισμού και του παραθερισμού, οδηγούν στην υιοθέτηση συγκεκριμένων επεκτάσεων στους οικισμούς του Χορευτού και δευτερευόντως της Ζαγοράς, καθώς και στον οικισμό του Πουρίου.

Ενας ακόμη λόγος για τον οποίο προτείνονται επεκτάσεις έχει να κάνει με το καθεστώς του εξωαστικού χώρου στην περιοχή του Δήμου, όπου η ένταξη της περιοχής σε καθεστώς προστασίας του δικτύου Natura 2000, οδηγεί σε αυξημένες αρτιότητες των 10 στρεμμάτων, οι οποίες με βάση την σχετικά μεγάλη κατάτμηση των ιδιοκτησιών, καθιστά δύσκολη έως απαγορευτική την νόμιμη εκτός σχεδίου δόμηση.

Τους οικισμούς της περιοχής μελέτης διασχίζουν ρέματα και χείμαρροι στις όχθες των οποίων αναπτύσσεται πυκνή βλάστηση και αποτελούν τοπία ιδιαίτερου κάλλους. Τα ρέματα αυτά μέσα στους ορεινούς και ημιορεινούς οικισμούς γενικά είναι σε καλή κατάσταση, θα πρέπει όμως να οριοθετηθούν, ώστε να προστατευτούν από αυθαίρετες παρεμβάσεις και διευθετήσεις εις βάρος τους και να προστατευτεί η βλάστηση που τα συνοδεύει.

Οροι δόμησης και χρήσεις γης

Οι όροι δόμησης για τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης διατηρούνται ως ισχύουν για την εκτός σχεδίου δόμηση ανά χρήση.

Κατά την πολεοδόμηση των οικιστικών υποδοχέων είναι δυνατόν τα όριά τους να μεταβάλλονται, στο βαθμό που αυτό είναι απαραίτητο για τις ανάγκες της πολεοδομικής μελέτης (δημιουργία αρτίων οικοπέδων, χάραξη περιφερειακών οδών, κ.λπ.).

Σε όλες τις ζώνες του ΓΠΣ, υφιστάμενες νόμιμα δραστηριότητες που η χρήση τους δεν είναι συμβατή με τις προβλεπόμενες από το ΓΠΣ χρήσεις παραμένουν. Επιτρέπεται η ανανέωση της άδειας λειτουργίας τους, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, οι επισκευές κλπ., και η επέκταση τους εντός των ορίων των γηπέδων τους, όπως αυτά υφίστανται την ημέρα προκήρυξης της παρούσας μελέτης, και μετά τριετή τουλάχιστον λειτουργία τους μέχρι το διπλάσιο του εμβαδού τους.

Στη Ζαγορά χωροθετούνται τέσσερα πολεοδομικά κέντρα, όσες και οι γειτονιές του οικισμού (Μεταμόρφωση, Αγιος Γεώργιος, Αγία Κυριακή, Αγία Παρασκευή). Γύρω από την πλατεία Αγίου Γεωργίου χωροθετείται το πολεοδομικό κέντρο με κεντρική λειτουργία στον οικισμό, ενώ τα υπόλοιπα χαρακτηρίζονται «τοπικά κέντρα συνοικίας – γειτονιάς».

Στα μέτωπα του κεντρικού οδικού άξονα που διασχίζει τη Ζαγορά, χωροθετείται η χρήση της γενικής κατοικίας.

Στην υπόλοιπη έκταση του οικισμού αποδίδεται η χρήση της αμιγούς κατοικίας, με εξαίρεση τις ζώνες κατά μήκος της οριογραμμής των ρεμάτων που παραμένουν ελεύθερα από δόμηση, οι οποίες χαρακτηρίζονται «ελεύθεροι χώροι – αστικό πράσινο» για να προστατευθούν.

Στο Χορευτό το πολεοδομικό κέντρο χωροθετείται στο σημείο όπου ο οδικός άξονας Ζαγοράς – Χορευτού συναντά την παραλιακή οδό. Στην υπόλοιπη περιοχή του παραλιακού μετώπου αποδίδεται χρήση γενικής κατοικίας, ενώ στην περιοχή της ενδοχώρας αποδίδεται αντίστοιχα χρήση αμιγούς κατοικίας. Το κοινοτικό κάμπινγκ στα νότια του οικισμού αποκτά χρήση «Τουρισμού – Αναψυχής» με μοναδική ειδική πολεοδομική λειτουργία «ξενώνες, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις» για την καλύτερη αξιοποίηση της δημοτικής

περιουσίας. Οι ζώνες κατά μήκος της οριογραμμής των ρεμάτων που παραμένουν ελεύθερα από δόμηση χαρακτηρίζονται «ελεύθεροι χώροι – αστικό πράσινο».

Στη Μακρυρράχη το κέντρο του οικισμού αποκτά λειτουργία πολεοδομικού κέντρου, ενώ κατά μήκος του κύριου οδικού άξονα χωροθετείται γενική κατοικία. Η υπόλοιπη έκταση του οικισμού καλύπτεται από χρήση αμιγούς κατοικίας με εξαίρεση τις ζώνες κατά μήκος της οριογραμμής των ρεμάτων που παραμένουν ελεύθερα από δόμηση, οι οποίες χαρακτηρίζονται «ελεύθεροι χώροι – αστικό πράσινο» για να προστατευθούν.

Στο Πουρί χωροθετούνται δύο κέντρα, ένα πολεοδομικό κέντρο με κεντρική λειτουργία στον οικισμό στο κέντρο του «πάνω μαχαλά» και ένα τοπικό κέντρο συνοικίας – γειτονιάς στο κέντρο του «κάτω μαχαλά». Χωροθετείται γενική κατοικία κατά μήκος του κεντρικού οδικού άξονα που διασχίζει τον «πάνω μαχαλά» και η υπόλοιπη έκταση του οικισμού καλύπτεται από χρήση αμιγούς κατοικίας με εξαίρεση τις ζώνες κατά μήκος της οριογραμμής των ρεμάτων που παραμένουν ελεύθερα από δόμηση, οι οποίες χαρακτηρίζονται «ελεύθεροι χώροι – αστικό πράσινο» για να προστατευθούν.

Προτείνεται η οριοθέτηση του οικισμού των Αγίων Σαράντα με χρήση γενικής κατοικίας που στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου εξειδικεύεται σε παραθεριστική κατοικία.

Προτείνεται η οριοθέτηση του οικισμού Ανάληψη με χρήση επίσης γενικής κατοικίας που στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου εξειδικεύεται σε παραθεριστική κατοικία.

Προτείνεται η οριοθέτηση του οικισμού Ελίτσα με χρήση αμιγούς κατοικίας.

Δεν προτείνεται οριοθέτηση του οικισμού Οβριός, ο οποίος διαθέτει χρήση αμιγούς κατοικίας.

Δεν προτείνεται οριοθέτηση του οικισμού Καράβωμα, ο οποίος διαθέτει χρήση γενικής κατοικίας.

Δεν προτείνεται οριοθέτηση του οικισμού Πουριανός Σταυρός, ο οποίος διαθέτει ειδικές χρήσεις (στρατιωτικές εγκαταστάσεις), που στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου αναφέρονται ως ιδιαίτερες χρήσεις (ΙΧ).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου