ΤΟΠΙΚΑ

Στους άνδρες η… σκυτάλη της ανεργίας στη Θεσσαλία

στους-άνδρες-η-σκυτάλη-της-ανεργίας-σ-479939

Στο σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων σε Θεσσαλία

Μετά από πολλούς μήνες, τα αρνητικά πρωτεία στην εγγεγραμμένη ανεργία στη Θεσσαλία περνούν στους άνδρες, δείγμα γραφής και αυτό της μειωμένης απασχολησιμότητας που υπάρχει σε επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και βιομηχανίες που έχει ως αποτέλεσμα πολλοί εργάτες να μένουν χωρίς δουλειά και να διαβαίνουν το κατώφλι του ΟΑΕΔ για να επιδοτηθούν. Σε απόσταση αναπνοής… ακολουθούν φυσικά οι γυναίκες που πλήττονται επίσης σημαντικά, ειδικά τα πέντε τελευταία χρόνια της κρίσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ και το παρατηρητήριο απασχόλησης, από το σύνολο των 62.539 ανέργων στη Θεσσαλία το 55% είναι άνδρες και το 45% γυναίκες, ενώ από τους 5.468 ανέργους που επιδοτούνται οι 2.870 είναι άνδρες από τους οποίους οι 496 κατέθεσαν για πρώτη φορά τον προηγούμενο μήνα αίτηση για να επιδοτηθούν. Αντίστοιχα 2.598 είναι οι γυναίκες που επιδοτούνται, από τις οποίες οι 492 υπέβαλαν σχετικό αίτημα για πρώτη φορά.

Από το σύνολο των ανέργων σε επίπεδο Θεσσαλίας που ψάχνουν για εργασία ανά εκπαιδευτικό επίπεδο, ένα ποσοστό 1,31% ανήκει στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς καμία εκπαίδευση, ένα ποσοστό 33,71% στο εκπαιδευτικό επίπεδο Υποχρεωτικής εκπαίδευσης έως 3η Γυμνασίου, ένα ποσοστό 48,24% ανήκει στο εκπαιδευτικό επίπεδο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ένα 16,75% στο εκπαιδευτικό επίπεδο Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το μορφωτικό επίπεδο εξάλλου εκείνων που παραμένουν πάνω από 24 μήνες στην ανεργία και αναζητούν δουλειά είναι απόφοιτοι Λυκείου τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των απόφοιτων του Δημοτικού την τελευταία 3ετία, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυστοκία εξασφάλισης εργασίας για όσους δεν διαθέτουν επιπλέον εφόδια μόρφωσης αλλά και κατάρτιση. Κυριότερη αιτία της ανεργίας κυρίως των ανέργων γυναικών μέχρι 40 χρόνων είναι η απασχόλησή τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και των μακροχρόνια ανέργων η απόλυση και η δυστοκία στο να βρεθεί νέα εργασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι άνεργες γυναίκες κυρίως άνω των 55 χρόνων, είναι αυτές που κατατάσσονται στη βαθμίδα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, δηλαδή απόφοιτοι πρωτοβάθμιας ή χωρίς εκπαίδευση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου