ΤΟΠΙΚΑ

Ολοήμερη λειτουργία του Αχιλλοπουλείου

ολοήμερη-λειτουργία-του-αχιλλοπουλε-477706

Εντός των 25 Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, στα οποία από την 1η Δεκεμβρίου θα ισχύσει η ολοήμερη λειτουργία εντάσσεται και το Νοσοκομείο Βόλου, σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομικών που υπεγράφη προχθές. Ο ιατρικός κόσμος του Αχιλλοπουλείου έχει εκφράσει εδώ και πολύ καιρό την έντονη αντίθεσή του στην προαναγγελία αρχικά της πρότασης, επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα αυτό είναι αδύνατον να εφαρμοστεί.

Πράξη γίνεται τελικά η πρόταση του Υπουργείου Υγείας για την ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων. Την αρχή κάνουν 25 Νοσοκομεία της χώρας και μέσα σ’ αυτά είναι και το Νοσοκομείο Βόλου.

Η υπουργική απόφαση ουσιαστικά «εισάγει» την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, δηλαδή την επέκταση και το απόγευμα της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων και της διενέργειας διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων για εξωτερικούς ασθενείς.

Η δαπάνη για την ιατρική επίσκεψη, τις εξετάσεις και τις πράξεις, θα βαρύνει το Ταμείο των ασθενών, αλλά οι ανασφάλιστοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους. Για διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις που διενεργούνται συμπληρωματικά (γυναικολογικοί ή καρδιολογικοί υπέρηχοι, ενδοσκοπήσεις, παρακεντήσεις, ακτινοθεραπείες, χημειοθεραπείες) θα καταβάλλεται από το Ταμείο επιπλέον αμοιβή.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως από την 1η Ιανουαρίου οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα πρέπει να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και να παρακολουθούν τους ασθενείς εντός του νοσοκομείου ή σε χώρο που τους εξασφαλίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Από την εξαγγελία του νέου συστήματος λειτουργίας των Νοσοκομείων ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Βόλου κ. Παναγιώτης Μοσχοτζόπουλος είχε εκφράσει έντονες αντιρρήσεις σημειώνοντας πως η ολοήμερη λειτουργία στο Νοσοκομείο Βόλου ουσιαστικά δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πρακτικά καθίσταται αδύνατη η λειτουργία 24ωρες του Νοσοκομείου έθεσε δύο λόγου. Ο πρώτος λόγος είναι η έλλειψη προσωπικού και ο δεύτερος υποδομών.

«Πέρα των κλινικών εξετάσεων που θα γίνονται θα χρειάζονται σε ορισμένες περιπτώσεις και εργαστηριακές εξετάσεις. Πώς να γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις όμως όταν υπάρχουν μόνο πέντε μικροβιολόγοι, οι οποίοι θα έπρεπε να δουλεύουν από το πρωί έως και το βράδυ; Επιπλέον η έλλειψη υποδομών είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Τέλος δε, το επίδομα εφημέρευσης θα βγαίνει από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία όμως έχουν φαλιρίσει. Ποιος πολίτης θα έρθει λοιπόν στο Νοσοκομείο Βόλου να πληρώσει το απόγευμα και να πάρει μετά από καιρό κάποια χρήματα από τον ασφαλιστικό του φορέα;», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Χαρακτηριστική επίσης είναι η απόφαση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών στις 12 Αυγούστου 2010 στην οποία αναφέρονταν «Το νέο σύστημα εφημεριών που πρόκειται να ισχύσει από τον Σεπτέμβριο 2010 , θα αφήσει εντελώς ακάλυπτες από ειδικούς γιατρούς ζωτικές κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου για αρκετές μέρες κάθε μήνα. Η έλλειψη εφημερευόντων ειδικών θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι με την πιθανολογούμενη κατάργηση των μικτών εφημεριών, αυτές θα πρέπει κατ΄ ανάγκη να γίνουν ενεργείς. Έτσι, κλινικές -όπως η χειρουργική πχ, που απασχολούσε ενεργό και μικτά εφημερεύοντα χειρουργό, θα βρεθεί τις τελευταίες μέρες του μήνα με κενά.

Με βάση το νέο σύστημα εφημεριών, θα παρουσιάζουν κενά ακόμη και η ΜΕΘ, η Παιδιατρική, οι Παθολογικές (στη Β΄Π 15 κενές μέρες), η Καρδιολογική, όλα τα εργαστήρια πρώτης γραμμής, αλλά και οι «μικρές» λεγόμενες κλινικές, οι οποίες όμως έχουν ενεργό συμμετοχή στην καθημερινή εφημερία του Νοσοκομείου Βόλου.

Οι ειδικευόμενοι με τις επτά εφημερίες που χορηγεί ο νέος νόμος, δεν επαρκούν σε κανένα τμήμα, αφού ως σήμερα έκαναν 8 – 11 εφημερίες και πάλι υπήρχαν κενά, λόγω του μικρού αριθμού τους και της καθημερινής εφημερίας των κλινικών τους.

Για την ολοήμερη λειτουργία με βάση τα παραπάνω ήταν αστείο να γίνει συζήτηση».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου