ΤΟΠΙΚΑ

Σκηνικό κόλασης στο κέντρο του Βόλου

σκηνικό-κόλασης-στο-κέντρο-του-βόλου-475137

Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, διαρκής πετροπόλεμος και μεγάλη συμπλοκή κουκουλοφόρων και αστυνομικών, φράγματα στους δρόμους με καιγόμενους κάδους, 13 προσαγωγές μεταξύ των οποίων δύο ανηλίκων, ξυλοδαρμός διαδηλωτών, διακομιδές τραυματιών στο Νοσοκομείο…

Οι εικόνες στο κέντρο του Βόλου παρέπεμπαν σε πόλεμο χθες το απόγευμα. Εικόνες που συνόδευσαν τη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας για τα δύο χρόνια από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια.

Η πορεία με περισσότερους από 1.500 διαδηλωτές διαλύθηκε πριν ολοκληρωθεί. Οι διαδηλωτές σκόρπισαν στην οδό Ιάσονος με Αργοναυτών, όταν μέσα σε κόλαση δακρυγόνων δυνάμεις των ΜΑΤ που ακολουθούσαν την πορεία και μία ακόμη διμοιρία κύκλωσαν την «ουρά», κυρίως νεαρούς που ακολουθούσαν με καλυμμένα τα πρόσωπα και είχαν ήδη ανοίξει πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς που βάδιζαν κατά πόδας.

Ο «κλεφτοπόλεμος» με τους αστυνομικούς συνεχίστηκε μιάμιση ώρα περίπου αργότερα γύρω από το κτήριο Παπαστράτος. Μικρό μέρος των διαδηλωτών ανασυγκροτήθηκε και επέστρεψε σε θέση μάχης με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Όταν φοιτητές αλλά και κουκουλοφόροι περικυκλώθηκαν και ωθήθηκαν με δακρυγόνα στο πανεπιστημιακό κτήριο, άνοιξε νέο πυρ με πέτρες που έπεφταν σωρηδόν από τον δεύτερο και τον τρίτο όροφο.

Το σκηνικό ήταν πρωτοφανές για το Βόλο. Στη συμβολή των οδών Ιάσονος και Κ. Καρτάλη οι αστυνομικοί όρμησαν σε όσους βρίσκονταν στο τέλος της πορείας. Ακινητοποίησαν νεαρής ηλικίας άτομα, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τους καπνούς μεγάλης ποσότητας δακρυγόνων που έπεσαν στο σημείο, τρέχοντας σε κάθετους στενούς δρόμους.

Αγρια συμπλοκή

Ο πετροπόλεμος ξέσπασε έντονος και ακολούθησε άγρια συμπλοκή μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Δύο ανήλικες προσπαθούν να απομακρυνθούν από το χώρο των επεισοδίων, όταν αστυνομικοί τους κλείνουν το δρόμο διαφυγής στο πεζοδρόμιο, κλείνοντάς τες στη μικρή δίοδο πίσω από περίπτερο με τα γκλομπς.

Ένας αστυνομικός χρησιμοποιεί το γκλομπ, χτυπώντας τη μία από τις νεαρές -περίπου 15 ετών- στην πλάτη, η οποία έντρομη προσπαθούσε να απομακρύνει από τους ασφυκτικούς καπνούς τη συνομήλικη φίλη της που αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Οι δύο νεαρές τελικά κατάφεραν να απομακρυνθούν από το χώρο της συμπλοκής και να σωριαστούν στο έδαφος, λίγο πιο μακριά, σε μια προσπάθεια να συνέλθουν από την επίθεση και τους αποπνικτικούς καπνούς.

Στο ίδιο σημείο καταγράφηκαν και περιστατικά ποδοπατήματος. Οι ήχοι που κυριαρχούσαν στο «νεκρό» οπό κυκλοφορία οχημάτων κέντρων ήταν μόνο τα χτυπήματα των γκλομπς, ποδοβολητά από τους αστυνομικούς που έβγαιναν στην Ιάσονος από κάθετους δρόμους και πέτρες που εκτοξεύονταν ανεξέλεγκτα.

Η πορεία διαμαρτυρίας, η οποία «κυνηγήθηκε» από μεγάλη ποσότητα, δακρυγόνων διαλύεται.

Στο σημείο μένουν πεταμένα παπούτσια νεαρών, δοκάρια που χρησιμοποιούσαν κουκουλοφόροι για την επίθεση στο πέρασμα της πορείας σε οχυρωμένες με ρολά τράπεζες, τσίγκινους κάδους απορριμμάτων και στάσεις λεωφορείων, μπλούζες και μαντήλια. Μαζί τα υπολείμματα αρκετών χημικών που έσκασαν λίγο πριν τη μεγάλη συμπλοκή.

Τα επεισόδια όμως δεν λήγουν εκεί…

«Κυνήγι» με δακρυγόνα

Η πολυπληθής και με μεγάλο παλμό διαδήλωση που διοργανώθηκε από φοιτητικούς συλλόγους και φορείς ξεκίνησε ένα τέταρτο πριν τις 6 το απόγευμα μπροστά από το κτήριο Παπαστράτος. Το κέντρο είχε ήδη αποκλειστεί κυκλοφοριακά, οι τράπεζες είχαν κατεβάσει ρολά και οι δρόμοι κατακλύστηκαν από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ. Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι…

Μόλις η κατάληξη της πορείας εισέρχονταν στην οδό Δημητριάδος διμοιρία των ΜΑΤ έκανε την εμφάνισή της ακολουθώντας. Οι πρώτες έντονες αντιδράσεις των κουκουλοφόρων στο τέλος της πορείας, σήμανε την αρχή της ρίψης των χημικών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας στη διαδρομή Δημητριάδος, Κ. Καρτάλη, Αναλήψεως, Ιωλκού, Ιάσονος τα δακρυγόνα έπεφταν ακατάπαυστα. Σχεδόν ανά δεύτερο οικοδομικό τετράγωνο, οι καπνοί των χημικών ανάγκαζαν ακόμη και όσους διαδήλωναν ειρηνικά να τρέχουν με έντονο κάψιμο στο λαιμό και κατακόκκινα μάτια.

Η σύγκρουση δεν άργησε. Η «παγίδα» των αστυνομικών δυνάμεων στήθηκε μόλις το τέλος της πορείας έφτασε στη διασταύρωση των οδών Ιωλκού και Ιάσονος. Για τις δυνάμεις των ΜΑΤ ήταν η στιγμή της επίθεσης. Αστυνομικοί με πολιτικά ανέμεναν στην οδό Δημητριάδος. Διαδηλωτές που ακολούθησαν το στενό της Λώρη έπεσαν στα χέρια αστυνομικών. Κάμερα κατέγραψε τον άγριο ξυλοδαρμό ενός από τους 13 τελικά προσαχθέντες.

Ξυλοδαρμός προσαχθέντων

Ο νεαρός είναι μπρούμυτα στο έδαφος, πίσω από μία ζαρντινιέρα στο πεζοδρόμιο της Δημητριάδος. Αστυνομικός τον κρατά ακινητοποιημένο από τα μπράτσα και ένας δεύτερος του καταφέρει δυνατά χτυπήματα μέχρι την ώρα που τον σηκώνουν από το δρόμο.

Δύο ανήλικοι και 11 ενήλικοι προσάγονται στο τμήμα. Οι 13 προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μισή ώρα αργότερα, καθώς δεν στοιχειοθετήθηκε κατηγορία σε βάρος τους. Μέρος των διαδηλωτών, στο μεταξύ, που από διαφορετικούς δρόμους τρέπονται σε φυγή την ώρα της μεγάλης συμπλοκής και σκορπίζουν, συναντιόνται και πάλι στο σημείο εκκίνησης της πορείας, δηλαδή στο Θόλο του Πανεπιστημίου.

Μία ώρα αργότερα ανασυγκροτούνται και στην οδό Ιάσονος με Γαμβέτα πυρπολούν τέσσερις κάδους απορριμμάτων. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ περιμένουν για τη νέα έφοδο παρατεταγμένες στην οδό Δημητριάδος. Με «φράγμα» τις ανεξέλεγκτες προς στιγμή φλόγες, από τις οποίες κινδύνεψαν διπλανές πολυκατοικίες και σταθμευμένα στη Γαμβέτα οχήματα, οι διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Για αρκετή ώρα καμία από τις δύο πλευρές δεν κινείται. Μέχρι τη στιγμή που κουκουλοφόροι βγαίνουν προς την Ιάσονος από την οδό Μαυροκορδάτου, επιχειρώντας να θέσουν φωτιά σε άλλους κάδους απορριμμάτων και ανοίγοντας νέο πετροπόλεμο.

Πέτρες – βροχή

Ακολουθεί κυνηγητό μέχρι το πανεπιστήμιο. Ορισμένοι κλείνονται στους χώρους του πετώντας από τα παράθυρα των πάνω ορόφων πέτρες, κομμάτια από πλακάκια και άλλα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς.

Άλλοι τρέχουν προς την παραλία και επιτίθεται με μολότοφ προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί απαντούν με νέα μεγάλη ποσότητα χημικών προς την παραλία, αλλά και μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου. Τα εκτεταμένο γύρω από τον Παπαστράτο επεισόδια λήγουν νωρίς το βράδυ, όταν ο αντιπρύτανης Μιχ. Ζουμπουλάκης και επικεφαλής των φοιτητών διαδηλωτών προσεγγίζουν αξιωματικούς της Αστυνομίας και τους ζητούν να αποχωρήσουν από το χώρο.

Τους εξηγούν ότι όσοι έχουν συγκεντρωθεί στα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου είναι φοιτητές και ότι εάν αποχωρήσουν θα απομακρύνουν οι ίδιοι άτομα που προκαλούν συγκρούσεις και τα οποία όπως λένε δεν γνωρίζουν.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αποχωρούν εν μέσω λιθοβολισμού και μολότοφ. Απαντούν με πέτρες στους κουκουλοφόρους, καθώς το σύνολο της ποσότητας χημικών ουσιών που είχαν στη διάθεσή τους έχει εξαντληθεί…

Τραυματίες στο Νοσοκομείο

Έξι αστυνομικοί και τουλάχιστον μία ανήλικη, η οποία τραυματίστηκε στο κεφάλι από γκλομπ αστυνομικού, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Τρεις ανήλικοι έσπευσαν στο Αχιλλοπούλειο με έντονα αναπνευστικά προβλήματα, ενώ μία νεαρή κατευθύνθηκε μόνη της προς σταθμευμένο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο λιμάνι, επιβιβάστηκε σε αυτό και ζήτησε τη διακομιδή της στο Νοσοκομείο, υποφέροντας από τα χημικά.

Κλήσεις στην Πυροσβεστική

Σε πέντε περιστατικά για την κατάσβεση κάδων που είχαν πυρποληθεί επενέβησαν χθες οχήματα και άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου. Πυροσβέστες έσπευσαν στις 6:15 στην οδό Κ. Καρτάλη-Δημητριάδος, στις 7:00 στην Αργοναυτών-Κ. Καρτάλη, στις 7:30 στη Δημητριάδος-Γαμβέτα, στις 8:10 Ιάσονος-Μαυροκορδάτου και στις 8:30 Κ. Καρτάλη-Κωνσταντά.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου