ΤΟΠΙΚΑ

Πρώτο κουδούνι με αυστηρά πρωτόκολλα ~ Αίτημα για ολιγομελή τμήματα

πρώτο-κουδούνι-με-αυστηρά-πρωτόκολλα-473571

Εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών της Μαγνησίας υπογραμμίζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την σημασία του εμβολιασμού

Την ανάγκη εμβολιασμού των διδασκόντων και των εργαζομένων στις σχολικές μονάδες υπογραμμίζουν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών της Μαγνησίας, ενόψει της πρεμιέρας της νέας σχολικής χρονιάς στις 13 Σεπτεμβρίου. Με το αίτημα για ολιγομελή τμήματα να παραμένει, οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την αγωνία και τον προβληματισμό τους, υπογραμμίζοντας ότι η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, είναι το πιο ισχυρό όπλο κατά της πανδημίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα, γνωστοποιεί το υπουργείο Παιδείας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό, τελευταίου εξαμήνου, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου.

Σημειώνεται ότι οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους μαθητές ηλικίας 12 ετών και άνω και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας Απόστολος Μούσιος υπογράμμισε ότι «ο φυσικός χώρος των μαθητών είναι οι σχολικές τάξεις των σχολικών μονάδων. Η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να αντικατασταθεί, σε καμία περίπτωση, από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να συνεχιστεί με φυσική παρουσία των μαθητών στην τάξη».

Καθοριστικής σημασίας παράγοντα αποτελούν, ωστόσο, η ύπαρξη ολιγομελών τμημάτων, μέχρι 15 μαθητές, περισσότερες μόνιμες καθαρίστριες στις σχολικές μονάδες για να τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, όπως επεσήμανε ο κ. Μούσιος.

Απαριθμώντας τα ενδεδειγμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναφέρθηκε στον «συχνό καθαρισμό των σχολικών τάξεων και τον αερισμό των αιθουσών», υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα για «διαφορετικά διαλείμματα, διαφορετικές εισόδους και εξόδους των μαθητών και οι μαθητές στο χώρο των διαλειμμάτων να είναι ανά τάξεις, έτσι ώστε να μην υπάρχουν μαθητές διαφορετικών τάξεων, για να εμποδιστεί η μετάδοση του ιού».

Βασικός ο εμβολιασμός

Κομβικής σημασίας ζήτημα οι εμβολιασμοί, με τον πρόεδρο των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας να αναφέρει ότι μέχρι στιγμής το ποσοστό αγγίζει το 85%, με την προσδοκία ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε θετική κατεύθυνση, εκτιμά ο πρόεδρος, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ για τους μαθητές δύο φορές την εβδομάδα, υπενθυμίζοντας ότι «το είχαμε ζητήσει από την πρώτη στιγμή, έτσι ώστε να είναι ασφαλείς και οι ίδιοι, αλλά και άπαντες στις σχολικές μονάδες».

Σχολείο με ασφάλεια, αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και θωράκιση εκπαιδευτικών, μαθητών και εργαζομένων, τα καθοριστικά σημεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο των δασκάλων και νηπιαγωγών, ο οποίος έδωσε την διαβεβαίωση ότι «οι εκπαιδευτικοί ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες, θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου οι μαθητές να είναι υγιείς και ασφαλείς».

Στην δευτεροβάθμια

Στην ίδια κατεύθυνση και η δήλωση της προέδρου της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Μαρίας Γιαννουλή, η οποία ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και βεβαίως είμαστε έτοιμοι για τη νέα σχολική χρονιά, διότι ήδη έχουμε φτάσει στο 75% των εκπαιδευτικών μας που είναι εμβολιασμένοι και πάλι θα παροτρύνουμε όλους τους συναδέλφους μας, να προστρέξουν και να εμβολιαστούν».

Καθοριστικής σημασίας, σύμφωνα με την κ. Γιαννουλή, η προάσπιση της δημόσιας υγείας, με βασικό εφόδιο το εμβόλιο. «Είναι βασική η προάσπιση της δημόσιας υγείας. Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, διότι μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί και πιστεύω ότι και οι υπόλοιποι συνάδελφοι θα πειστούν να εμβολιαστούν».

Κλείνοντας, η κ. Γιαννουλή υπενθύμισε ότι «πρέπει να τηρήσουμε, συγχρόνως, και όλα τα μέτρα προστασίας, τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για να ξεπεράσουμε αυτή την δύσκολη συγκυρία».

Ολιγομελή τμήματα

«Μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένοι, Οι υπόλοιποι που για δικούς τους λόγους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να εμβολιαστούν, θα ακολουθήσουν τις οδηγίες και τις εγκυκλίους όπως προβλέπεται για όλο τον δημόσιο τομέα» υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος της ΑΔΕΔΥ και διευθυντής του 20ου δημοτικού σχολείου Βόλου Φίλιππος Κωνσταντινίδης.

«Δεν έγινε όμως καμία προετοιμασία σχετικά με τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα. Μας ανησυχούν πάρα πολύ οι αριθμοί των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Η πολιτεία, από την πλευρά της, δεν έχει εξετάσει κανένα εναλλακτικό σενάριο, δεν έχει κοιτάξει καθόλου τα υπεράριθμα τμήματα των 25 και 26 μαθητών με αποτέλεσμα αν ξεκινήσουμε, όπως προβλέπουν πολλοί, με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, η κατάσταση στα σχολεία θα είναι εκρηκτική» σημείωσε ο ίδιος.

Καταθέτοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τον προβληματισμό του, ο κ. Κωνσταντινίδης υπογράμμισε ότι «δεν έχει γίνει καμία απολύτως προσπάθεια έτσι ώστε να εξευρεθούν τμήματα, να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις, ως εναλλακτική στην περίπτωση που υπάρξουν πολλά κρούσματα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου