ΤΟΠΙΚΑ

Εξοργισμένοι οι περιπτερούχοι

εξοργισμένοι-οι-περιπτερούχοι-473260

Ξεσηκώνονται οι περιπτερούχοι της Μαγνησίας μετά το νέα εμπαιγμό εκ μέρους της Κυβέρνησης.

Άνθρακες η δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών που είχε δοθεί πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές για καθορισμό συγκεκριμένου κέρδους στο ποσοστό τουλάχιστον 8,2%. Εξοργισμένοι απειλούν με νέες κινητοποιήσεις και προσφυγές.

Την ίδια στιγμή αυξάνεται βάσει του νέου πολυνομοσχεδίου αυξάνεται για τέταρτη φορά σ΄ ένα χρόνο ο φόρος στα τσιγάρα. Για τον υπολογισμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) καπνού, ανάλογα με το μήκος του τσιγάρου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το φίλτρο και το επιστόμιο (λεπτομέρειες στη σελ. 22).

Όταν τα φώτα έσβησαν, η «δέσμευση» ότι θα κατοχυρωθεί νομοθετικά ελάχιστο βιώσιμο ποσοστό κέρδους για τους λιανοπωλητές καπνοβιομηχανικών προϊόντων, εξαχνώθηκε και στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και έγινε καπνός, Οι περιπτερούχοι – καπνοπώλες έμειναν μόνο με τις υποσχέσεις και πλέον γίνεται ορατός ο κίνδυνος ανεργίας» επεσήμανε χθες ο πρόεδρος των περιπτερούχων Μαγνησίας Κων. Κόγιας.

Οι περιπτερούχοι εκτιμούν ότι με βάση αυτό το νομοσχέδιο και με την έννοια του κατεπείγοντος, εξυπηρετούνται μόνο τα έσοδα των καπνοβιομηχανιών.

Η προτεινόμενη ρύθμιση για τη νέα αύξηση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου θα επιφέρει αποκλιμάκωση της φορολογίας στα σήματα με υψηλές τιμές και αύξηση στα σήματα με χαμηλές τιμές, γεγονός που θα προκαλέσει νέα μείωση των εσόδων και θα ενισχύσει την λαθρεμπορία τσιγάρων.

«Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να λάβουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στα δίκαια αιτήματά μας. Καλούμε την κυβέρνηση να συμπληρώσει στο σχέδιο νόμου για νομοθετική κατοχύρωση του ποσοστού κέρδους για να μην είμαστε έρμαια της τιμολογιακής πολιτικής των εταιριών. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και την Κυβέρνηση να στηρίξουν με ξεκάθαρη πρόταση νόμου στη Βουλή την νομοθετική κατοχύρωση ελάχιστης αμοιβής μας επί της λιανικής τιμής των καπνοβιομηχανικών προϊόντων. Παραμένουμε στις επάλξεις για να κερδίσουμε το δικαίωμά μας στην επιβίωση και θα αγωνιστούμε για μια δίκαια και οριστική λύση» τονίζεται τέλος σε σχετική ανακοίνωση του κλάδου που τις επόμενες μέρες θα συγκληθεί προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες δράσεις του».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου