ΤΟΠΙΚΑ

Το δημόσιο θα έχανε 3 εκατ. ευρώ!

το-δημόσιο-θα-έχανε-3-εκατ-ευρώ-485990

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για λαθρεμπορία από κοινού ασκήθηκε σε βάρος των έξι Ρώσων, μελών του πληρώματος φορτηγού πλοίου, το οποίο μετέφερε μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων.

Το πλοίο «Primadona» εντόπισαν λιμενικοί του Βόλου το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ανοιχτά της Αλοννήσου. Οι έξι αλλοδαποί προσήχθησαν την Κυριακή στην Εισαγγελία και θα απολογηθούν αύριο στον Ανακριτή μετά τη 48ωρη προθεσμία που έλαβαν.

Το φορτηγό πλοίο σημαίας Τανζανίας εντοπίστηκε στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης του Λιμενικού Σώματος, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών για λαθρεμπορία τσιγάρων.

Το ύποπτο για συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες πλοίο κινούνταν στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας «Πιπέρι», βορειοανατολικά της Αλοννήσου, όταν λιμενικοί έστησαν μπλόκο.

Πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος από Σκόπελο προσέγγισε και ακινητοποίησε το πλοίο, που είχε πλήρωμα έξι αλλοδαπούς ναυτικούς. Ο πλοίαρχός του ανέφερε ότι είχε αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής για επισκευή και φόρτωση κεραμικών.

Το δεύτερο πλωτό περιπολικό του Λιμενικού από Βόλο κατέφθασε στην περιοχή και προσωπικό του Λιμεναρχείου πραγματοποίησε έλεγχο, διαπιστώνοντας ότι μετέφερε σημαντικό φορτίο λαθραίων τσιγάρων.

Το πλοίο οδηγήθηκε στο λιμάνι του Βόλου, όπου κατέπλευσε με ασφάλεια το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου.

Ακολούθησε καταμέτρηση σε συνεργασία με υπαλλήλους του Τελωνείου Βόλου, κατά την οποία εντοπίσθηκαν 932.206 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται στο ποσό των 2.811.323,27 ευρώ.

Προβληματισμός στα περίπτερα

Στο μεταξύ συναγερμό σήμανε στον τοπικό κλάδο των περιπτερούχων το κρούσμα με τον εντοπισμό της μεγάλης ποσότητας λαθραίων τσιγάρων.

Οι περιπτερούχοι του Βόλου βρίσκονται κυριολεκτικά σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς φοβούνται ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και ενδεχομένως με αφορμή την οικονομική κρίση να επιχειρηθεί και άλλη φορά να διοχετευθούν στην αγορά λαθραία τσιγάρα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο τοπικός σύλλογος εφιστά την προσοχή σε όλους, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να αυξηθούν μελλοντικά τα θύματα των επίδοξων απατεώνων.

Για να διοχετευθούν στην αγορά λαθραία τσιγάρα χρησιμοποιείται το πρόσχημα της αλλαγής ή της άγνοιας της διαφορετικής τιμής, ανταλλάζοντας κούτες τσιγάρων με την νόμιμη ταινία με κούτες λαθραίων τσιγάρων που δεν έχουν ούτε ταινία αλλά ούτε και τιμή.

Η Ομοσπονδία Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος με κατεπείγον έγγραφο προτρέπει τους περιπτερούχους να αγοράζουν τα εμπορεύματά τους (τσιγάρα, καπνά) από τους τοπικούς αντιπροσώπους με αντίστοιχα παραστατικά, προκειμένου να σταματήσει η συνεχής αυτή αιμορραγία που ταλανίζει τον κλάδο.

Όπως είναι γνωστό ήδη οι περιπτερούχοι βρίσκονται ήδη στη διαδικασία κατάθεσης ολοκληρωμένης πρότασης για αυτό το θέμα καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις τόσο για το ποσοστό κέρδους, όσο και για τα άλλα θέματα που αφορούν στα φορολογικά.

Οι περιπτερούχοι ζητούν να υπάρξει επαναπροσδιορισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 67% που έγινε με την τρίτη αύξηση στο 60%, διότι αυτός είναι ο μέσος όρος στη ευρωπαϊκή κοινότητα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου