ΤΟΠΙΚΑ

Μεγάλη ανάσα για την απασχόληση η τουριστική σεζόν

μεγάλη-ανάσα-για-την-απασχόληση-η-τουρ-472136

4.434 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας το Μάιο στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού σε Μαγνησία και Βόρειες Σποράδες

Επιπλέον 4.434 θέσεις μισθωτής εργασίας το Μάιο στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού σε Μαγνησία και Βόρειες Σποράδες. Μεγάλη ανάσα για την απασχόληση η έναρξη της τουριστικής σεζόν εάν και πολλές νέες προσλήψεις είναι μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με το σύστημα «Eργάνη», του Υπουργείου Εργασίας.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Επιπλέον 2.167 θέσεις μισθωτής εργασίας στη Μαγνησία και 2.267 στα νησιά των Βορείων Σποράδων, δημιουργήθηκαν το Mάιο καθώς και 10.873 νέες προσλήψεις σε όλο το Νομό, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου στους κλάδους κυρίως του τουρισμού, του επισιτισμού, των ταξιδιωτικών πρακτορείων (και λιγότερο στο εμπόριο) σε αντίθεση με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες όπου η απασχόληση μειώθηκε.

Oπως προκύπτει από τις ροές της μισθωτής εργασίας που κατέγραψε το ηλεκτρονικό σύστημα «Eργάνη», στους παραπάνω κλάδους έγιναν περισσότερες προσλήψεις σε σχέση με τις απολύσεις και τις οικειοθελείς αποχωρήσεις εργαζομένων, κρατώντας θετικό (και με περισσότερες νέες θέσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια) το ισοζύγιο της απασχόλησης.

Ειδικότερα τον Mάιο αναγγέλθηκαν συνολικά 4.4.34 νέες προσλήψεις (το 51,68% πλήρους απασχόλησης), 807 οικειοθελείς αποχωρήσεις στη Μαγνησία και 96 στις Σποράδες, 859 συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου στη Μαγνησία και 56 στις Σποράδες καταγγέλθηκαν με αποτέλεσμα να είναι θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων ειδικά στα καταλύματα, στις υπηρεσίες εστίασης, στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο και στις δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες. Tα δέκα επαγγέλματα με τις περισσότερες προσλήψεις σε σχέση με τις αποχωρήσεις ήταν οι σερβιτόροι, μπάρμαν, μάγειροι ξενοδοχείων και εστιατορίων, καμαριέρες σε ξενοδοχεία, πωλητές, υπάλληλοι υποδοχής και ενημέρωσης πελατών, υπάλληλοι γραφείου, καθαριστές και καθαρίστριες, οδηγοί διαφόρων επαγγελματικών οχημάτων και οι ανειδίκευτοι εργάτες.

Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, οι αναγγελίες προσλήψεων έφτασαν τις 8.026 στην ηπειρωτική Μαγνησία και 2.847 θέσεις εργασίας στις Σποράδες, από τις οποίες το 52,15% ήταν με πλήρη απασχόληση. Οι αποχωρήσεις μετρήθηκαν σε 7.186 στην ηπειρωτική Μαγνησία και 290 στις Σποράδες, αφήνοντας ωστόσο θετικό πρόσημο.

Σε επίπεδο εξάλλου Θεσσαλίας το Μάιο καταγράφηκαν συνολικά και στους τέσσερις νομούς 9.238 νέες προσλήψεις, ενώ αντίστοιχα έγιναν 2.876 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 1.702 συμβάσεις αορίστου χρόνου καταγγέλθηκαν καθώς επίσης υπήρξαν και 1.692 συμβάσεις ορισμένου χρόνου που δεν ανανεώθηκαν. Από τις νέες προσλήψεις το 52,15% είναι πλήρους απασχόλησης, ενώ μερικής απασχόλησης είναι ένα ποσοστό 32,80% και ένα 15,5% «ανήκει» σε συμβάσεις έργου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου