ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγει δρόμους… λαδιού για Κίνα

ανοίγει-δρόμους-λαδιού-για-κίνα-851206

Στους δρόμους του ρυζιού κινείται η ΕΑΣ Πηλίου, ανοίγοντας νέους, δικούς της δρόμους, λαδιού… καθώς έντονο είναι το ενδιαφέρον για εξαγωγή τυποποιημένου Έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου εσοδείας 2010/2011 στην Κίνα σε συσκευασία 5 λίτρων.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Δημήτρη Σπανό πρόσφατα δέχθηκε πρόταση για εξαγωγή λαδιού στην Κίνα. «Μας εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για αγορά ελαιολάδου και εξαγωγή του στην Κίνα. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα και για αυτό και προσπαθούμε να προωθήσουμε αυτή την κίνηση», αναφέρει ο κ. Σπανός.

Η Ένωση τις προηγούμενες ημέρες εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, γι’ αυτό το λόγο ζητώντας από τις ελαιουργικούς συνεταιρισμούς να ενημερώσουν τους παραγωγούς και να καταγράψουν τις ποσότητες που θέλουν οι ελαιοπαραγωγοί να παραδώσουν προς εξαγωγή στην Κίνα. Να σημειωθεί ότι οι ποσότητες πρέπει να δηλωθούν έως και 31 Δεκεμβρίου.

Ήδη δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, αν και αναμενόταν να υπάρχει μεγαλύτερη ανταπόκριση, και όπως αναφέρει ο κ. Σπανός «ενδιαφέρον υπάρχει, αλλά όχι στο βαθμό που περιμέναμε αλλά και επιθυμούσαμε» και προσθέτει πως το ζητούμενο δεν είναι να συγκεντρωθεί μικρή ποσότητα ελαιολάδου αλλά περίπου 400 τόνοι.

«Πρέπει να σκεφτούμε ότι ίσως αυτή είναι η απαρχή για μια καινούργια και σημαντική συνεργασία αλλά κυρίως για την παρουσία του ελαιολάδου μας στα ράφια του εξωτερικού», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου.

Σε ό,τι αφορά την τιμή, ακόμη είναι ενδεικτική, και αγγίζει τα 2.20 ευρώ, ενώ και ο κ. Σπανός αναγνωρίζει πως είναι χαμηλή και σε καμία περίπτωση θελκτική για τους παραγωγούς, αναγκαία ωστόσο για να είναι ανταγωνιστική.

«Καταλαβαίνω ότι η τιμή είναι χαμηλή. Ωστόσο δεν είναι τα 2.20 ευρώ η τελική παρά κάτι ενδεικτικό. Από εκεί και πέρα επειδή η παραγωγή φέτος είναι μεγάλη πρέπει να πουλάμε χαμηλά για να είμαστε ανταγωνιστικοί», σημειώνει ο κ. Σπανός και διευκρινίζει πως η συγκεκριμένη τιμή δεν απέχει πολύ από την τιμή που απολαμβάνει ο παραγωγός και στην τοπική αγορά.

Πάντως την ερχόμενη Τρίτη 28 Δεκεμβρίου η ΕΑΣ Πηλίου έχει καλέσει σε σύσκεψη εκπροσώπους όλων των ελαιουργικών συνεταιρισμών τόσο για να ενημερωθούν αλλά και για να δρομολογήσουν τις απαραίτητες ενέργειες για την επιτυχημένη υλοποίηση του εγχειρήματος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου