ΤΟΠΙΚΑ

Διάγνωση με μια… κάψουλα ~ Από την διεπιστημονική ομάδα IGEM THESSALY

διάγνωση-με-μια-κάψουλα-από-την-διεπ-468895

Φοιτητές σε παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας με πρότζεκτ για την έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων στο μικροβίωμα του εντέρου

Καθοριστικό βήμα για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων ή ασθενειών που σχετίζονται με το μικροβίωμα του εντέρου αποτελεί η νέα έρευνα της iGEM Thessaly, της βραβευμένης διεπιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που θα εκπροσωπήσει το Πανεπιστήμιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM. Η ομάδα συμμετέχει για τρίτη συνεχή χρονιά στον διαγωνισμό, μετά από δύο απόλυτα επιτυχημένες παρουσίες, που μεταφράστηκαν σε δύο χρυσά μετάλλια και άλλες διακρίσεις.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Συνεχίζοντας και εξελίσσοντας την ερευνητική δραστηριότητα που αποσκοπεί στην βελτίωση της υγείας και τον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων εν τη γενέσει, η πολυβραβευμένη ομάδα κάνει ένα ακόμη μεγάλο βήμα.

«Συνεχίζουμε το περσινό μας πρότζεκτ, αλλά φέτος προσπαθούμε να δώσουμε μια οριστική λύση στην αντιμετώπιση των γαστρεντερικών ασθενειών. Προτείνουμε μια ολιστική αντιμετώπιση η οποία ξεκινάει από την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Στόχος μας η δημιουργία ενός τεστ, απλού στη χρήση» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Αστερία Τσαπαδίκου, αρχηγός της ομάδας.

Οπως εξηγεί η ίδια, ακόμη και οι περιπτώσεις της παχυσαρκίας θα βοηθηθούν από τη νέα μέθοδο, η οποία έχει ως στόχο να ανιχνεύσει έγκαιρα πιθανά προβλήματα στο μικροβίωμα του εντέρου. «Το πρότζεκτ που έχουμε δημιουργήσει, είναι ένας ζωντανός παράγοντας που θα βοηθά στον εντοπισμό του προβλήματος και την βελτίωση της λειτουργίας του εντερικού μικροβιώματος», εξηγεί η αρχηγός.

Στόχος της ομάδας η δημιουργία μιας κάψουλας, που θα χρησιμοποιείται αντί της κολονοσκόπησης, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα στο έντερο και να αντιμετωπιστούν άμεσα. Αναπόσπαστο κομμάτι του νέου πρότζεκτ είναι το προβιοτικό συμπλήρωμα, ένα γιαούρτι που θα παρέχει στον οργανισμό ό, τι χρειάζεται, για να λειτουργεί κανονικά το γαστρεντερικό μικροβίωμα.

«Στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε μια κάψουλα, η οποία θα λαμβάνεται από τον ασθενή και με πιο πολύ πιο εύκολο, αναίμακτο και μη επεμβατικό τρόπο, ενώ ο γιατρός θα έχει την κλινική εικόνα» υπογράμμισε η ίδια, περιγράφοντας το νέο τεστ που θα χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό σοβαρών προβλημάτων στο μικροβίωμα του εντέρου.

Διεπιστημονική ομάδα

Η διεπιστημονική ομάδα των Ελλήνων φοιτητών, με βασικό γνώμονα την Συνθετική Βιολογία, στηρίζεται στις αρχές της αντικειμενικής επιστήμης που βρίσκεται σε διάδραση με την κοινωνία και αντλεί τους προβληματισμούς της από αυτή. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για τα μέλη της, που συνειδητοποιούν τη διεθνή διάσταση της επιστήμης, πέρα από κοινωνικά και πολιτικά σύνορα. Εμπειρίες και γνώσεις που θα συντροφεύουν και θα καλλιεργήσουν τους νέους ερευνητές στην μετέπειτα πορεία τους.

Φέτος, η ερευνητική ομάδα iGEM Thessaly παρουσιάζει το ερευνητικό της έργο, με τίτλο Amalthea. Το όνομα Amalthea προέρχεται από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία και αφορά την αίγα που τάιζε τον μικρό Δία και του προσέφερε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ώστε να επιβιώσει και να κυριαρχήσει έναντι των υπόλοιπων θεών του Ολύμπου.

Η Amalthea στοχεύει στην λειτουργική αξιολόγηση του μικροβιώματος του εντέρου, κάνοντάς την προσιτή και εύκολη σε όλους τους ανθρώπους με μη επεμβατικό τρόπο. Ως εντερικό μικροβίωμα ορίζεται το σύνολο των βακτηρίων, που βρίσκονται στο έντερο, τα οποία έχουν ρόλο στην πέψη των τροφών αλλά είναι ωφέλιμα και για τη σωματική και για την ψυχική υγεία.

Σκοπός η έγκαιρη ανίχνευση της δυσβίωσης του εντερικού μικροβιώματος, που προέρχεται από το λανθασμένο διατροφικό πρότυπο της σύγχρονης εποχής, δρώντας προληπτικά σε σοβαρές γαστρεντερικές παθήσεις όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και η παχυσαρκία. Στόχος η εξομάλυνση των συμπτωμάτων και η βελτιστοποίηση της λειτουργίας του εντερικού μικροβιώματος, με την χορήγηση ενός προβιοτικού διατροφικού συμπληρώματος.

Μέσω της ολιστικής αυτής προσέγγισής και έχοντας τις αρχές της Συνθετική Βιολογίας στο οπλοστάσιο της, η ομάδα αποσκοπεί στη βελτίωση της ευημερίας και στη μείωση τυχόν παραγόντων κινδύνου που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές γαστρεντερικές ασθένειες.

Η ερευνητική ομάδα

Τα μέλη της iGEM Thessaly 2021 και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας οι: Αστερία Τσαπαδίκου, Βενέτιος Μιχελιουδάκης, Περικλής Βασιλείου, Ιωάννα Γκόνη, Αννα Πατρή, Ευθυμία Ζησοπούλου και Κωνσταντίνος Ελένης. Από το Τμήμα Μηχανολόγων Πληροφορικής οι: Γεώργιος Μουχταρίδης, Σπύρος Φελεκίδης και Γεώργιος Μπουκουβάλας, ο Χαράλαμπος Πετειναρέλης από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και ο Δημήτρης Μπιλιούρης, από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

Advisors της ομάδας είναι οι: Λέανδρος Τσιώτος, Αφροδίτη Κατσαούνη και Ολγα Τσιούρη, από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολόγιας.

Instructor είναι ο: Νικόλαος Ντελκής από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.

Τη λειτουργία της ομάδας επιβλέπουν οι Ερευνητικά Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Αικατερίνη Μούτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιολογίας Σπονδυλωτών και Καλλιόπη Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Βιοτεχνολογίας Φυτών από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου