ΤΟΠΙΚΑ

«Πληγή» για την οικονομία ~ Βαρύ το αποτύπωμα των καταστροφικών πυρκαγιών

πληγή-για-την-οικονομία-βαρύ-το-αποτ-468884

Διαταράσσεται η ισορροπία σε όλους τους τομείς υπογραμμίζουν, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Κυριαζής και Μιχάλης Ζουμπουλάκης

Βαρύ το αποτύπωμα των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τις προηγούμενες μέρες την Ελλάδα, με τις επιπτώσεις να είναι ορατές στο περιβάλλον, τον τουρισμό και την οικονομία. Την πεποίθηση ότι κάθε φυσική καταστροφή επιβαρύνει και διαταράσσει τις ισορροπίες, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον, εξέφρασαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δύο διακεκριμένοι οικονομολόγοι, καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Καταθέτοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την άποψή του, ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Κυριαζής, υπογράμμισε ότι «είναι δύσκολο να αποτιμήσει κανείς το μέγεθος της καταστροφής που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές στα δάση. Προφανώς προκαλούν ζημιές στον τουρισμό, και εκεί θα υπάρξει αποτύπωμα, το οποίο δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί αυτή την στιγμή. Στους μεγάλους πληθυσμούς κατ’ αρχήν, δημιουργούν πρόβλημα σε όσους έχουν χάσει περιουσίες τους».

Εκφράζοντας τον προβληματισμό του, ο κ. Κυριαζής επεσήμανε ότι «είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι τα ακραία φαινόμενα προκαλούν ζημιά στην οικονομία. Δεν μπορεί κανένας να το αρνηθεί. Προκαλούν μεγάλες και μακροχρόνιες απώλειες στο φυσικό περιβάλλον, ακόμη και στην υγεία των ανθρώπων. Όλα αυτά είναι θέματα που προκαλούν οικονομικές απώλειες, αλλά δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε μεγέθη αυτή την στιγμή».

Κρίσιμο το ερώτημα κατά πόσο επηρεάζονται οι υπόλοιπες περιοχές από κάθε ακραίο φαινόμενο, πολύ δε περισσότερο από την εκδήλωση καταστροφικών πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις, που αποτελούν πνεύμονα ζωής, με όλη την έννοια του όρου. «Τα αποτελέσματα στις άλλες περιοχές δεν είναι άμεσα ορατά» σχολίασε ο κ. Κυριαζής, για να προσθέσει ότι «την δεδομένη χρονική περίοδο επηρεάζεται γενικότερα ο τουρισμός», χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν ενδείξεις για το μέλλον.

Γενικά αποδεκτή η θέση ότι κάθε φυσική καταστροφή διαταράσσει την οικονομία και προκαλεί αναταράξεις, με συνεπακόλουθη μείωση του ΑΕΠ, με τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να επισημαίνει ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στην οικονομία και την κλιματική αλλαγή.

«Ακόμη να σκεφτεί κανείς ότι πρέπει να ανακατανεμηθούν πόροι για την προστασία του περιβάλλοντος, να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ένα μακροχρόνιο σχέδιο για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι εύκολα αντιληπτό ότι απαιτούνται κονδύλια» υπογράμμισε ο κ. Κυριαζής.

Πολλαπλές άμεσες επιπτώσεις

«Κάθε δασική πυρκαγιά έχει μεγάλο οικολογικό κόστος και πολλαπλές άμεσες επιπτώσεις στην γύρω περιοχή (πλημύρες, άνοδος θερμοκρασίας κλπ). Πάντα υπάρχουν όμως και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, άμεσες και έμμεσες. Χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί τα δυσάρεστα φαινόμενα(που οφείλονται κυρίως σε ανθρώπινα λάθη και πολιτικές αποτυχίες πολλών ετών) και καταμετρηθούν οι ζημιές είναι αδύνατο να υπολογίσει κανείς αυτές τις επιπτώσεις: πόσες επιχειρήσεις, πόσες και ποιες καλλιέργειες, πόσα παραγωγικά στρέμματα δασικής γης, πόσα οικόσιτα ζώα παραγωγής. Φυσικά και πόσες οικίες, ευτυχώς όχι και πόσοι κάτοικοι αυτήν την φορά» υπογραμμίζει ο Μιχάλης Ζουμπουλάκης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Επιχειρώντας μια πρώτη αποτίμηση της καταστροφής, κρίνοντας από το είδος και το ύψος των μέτρων ανακούφισης των πυρόπληκτων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο κ. Ζουμπουλάκης αναφέρει ότι στην γειτονική Εύβοια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έως το μεσημέρι της Κυριακής 8/8 είχαν καεί περίπου 460.000 στρέμματα αγροτοδασικής γης. «Πολλές αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις μαζί με αποθήκες, ακίνητη και κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία) καταστράφηκαν ολοσχερώς. Μόνο στο Δήμο Μαντουδίου, ο Δήμαρχος μιλάει για 1000 σπίτια, με ότι αυτό σημαίνει για την οριστική απώλεια πάγιου εξοπλισμού και οικοσκευών. Επίσης χάθηκαν χιλιάδες στρέμματα ρητινοφόρας πεύκης που έδινε ένα σταθερό εισόδημα σε εκατοντάδες παραγωγούς, μαζί με άλλα δέντρα πολύτιμα για την ξυλεία τους» επισημαίνει.

Για «άμεσες επιπτώσεις» κάνει λόγο ο ίδιος, ενώ προσθέτει ότι «από μια άποψη είναι ευτυχές το γεγονός ότι δεν έχουμε απώλειες μεγάλων βιομηχανικών και τουριστικών μονάδων». Ωστόσο, οι αμιγώς τουριστικές δραστηριότητες στην Αιδηψό και στο παραθαλάσσιο μέτωπο της Β. Εύβοιας «προφανώς θα πληγούν ανεπανόρθωτα για το υπόλοιπο του φετινού καλοκαιριού. Και οι μεν Έλληνες παραθεριστές θα προτιμήσουν άλλους γειτονικούς και μη προορισμούς, οι δε ξένοι πιθανόν να σκεφτούν αλλαγή τόπου διακοπών. Κανένα επίσημο στοιχείο για ακυρώσεις ξένων επισκεπτών δεν έχουμε προς το παρόν, το αντίθετο μάλιστα όσον αφορά τους Γερμανούς επισκέπτες» υπογραμμίζει.

Με δεδομένη τη γειτνίαση των νομών Ευβοίας και Μαγνησίας, «ενδέχεται η περιοχή μας να επωφεληθεί από την καταστροφή του γείτονα. Το είδαμε να συμβαίνει αυτό κατά κόρον στην πράξη το 2016 με το πραξικόπημα στην Τουρκία, αλλά και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τυνησία. Όχι μόνον κρουαζιερόπλοια αλλά και μεγάλα διεθνή ταξιδιωτικά πρακτορεία έβαλαν ρότα για ελληνικούς προορισμούς. Άλλες επιπτώσεις -θετικές ή αρνητικές- για τη Μαγνησία δεν βλέπω, ει μη μόνον η παροδική αέρια ρύπανση» σημειώνει ο κ. Ζουμπουλάκης.

Κλείνοντας, εκτιμά ότι «στο μέλλον οι πυρκαγιές θα ενταθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής» ενώ σημείωσε ότι «πριν από μία 20ετία έκθεση της ΝRDC είχε προειδοποιήσει ότι το συνολικό κόστος του φαινομένου του θερμοκηπίου αντιστοιχεί με ένα 3,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ή αλλιώς ένα 1,9τρισ. δολάρια ετησίως έως το 2100». Παρά τις όποιες προσπάθειες, αυτό που μπορεί να αποφευχθεί είναι μόνον η απόλυτη ολική καταστροφή, όχι η καταστροφή καθαυτή».

Στο δια ταύτα καταγράφεται η θέση του κ. Ζουμπουλάκη ότι «στην χώρα μας όμως, οι πυρκαγιές οφείλονται επίσης σε χρόνια θεσμικά ελλείμματα που οι ειδικοί στον χωρικό σχεδιασμό έχουν πολλάκις επισημάνει. Ας γίνει αυτή η καταστροφή μια ευκαιρία να ενδιαφερθούμε για το φυσικό περιβάλλον όσο για τα κτίσματα και τους ανθρώπους. Αλλιώς…».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου