ΤΟΠΙΚΑ

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Μακριά από συνωμοσιολογίες»

δημητριάδος-ιγνάτιος-μακριά-από-συν-466922

«Οξυγόνο της ψυχής η Παναγία» υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, με αφορμή το Πάσχα του καλοκαιριού

Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες απηύθυνε ο κ. Ιγνάτιος με αφορμή το Πάσχα του καλοκαιριού, χαρακτηρίζοντας «οξυγόνο της ψυχής την Παναγία», ενώ προέτρεψε τους πιστούς «να μην παρασύρονται από σενάρια συνωμοσίας» σχετικά με το εμβόλιο κατά της πανδημίας.

Σε κλίμα κατάνυξης εορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου στην τοπική Εκκλησία. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο ναός της Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, όπου την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος και συγχοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ολβίας Επιφανίου.

Ο εσπερινός τελέστηκε υπαίθρια, παρουσία πλήθους κληρικών και προσκυνητών και του βουλευτού Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, τηρουμένων των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Απευθυνόμενος στους πιστούς ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε ότι «τις τελευταίες ημέρες, κατά τις οποίες βιώνουμε την τραγωδία της φωτιάς, εκτιμήσαμε τι σημαίνει να στερούμαστε τη ζωογόνο δύναμη του οξυγόνου, την τόσο απαραίτητη για τη ζωή μας. Ταυτόχρονα, όμως, η γιορτή της Παναγιάς είναι το οξυγόνο της ψυχής μας. Και ήρθε την κατάλληλη στιγμή, για ν’ αναπνεύσουμε πνευματικά, ν’ αντλήσουμε δύναμη και κουράγιο, ν’ αντέξουμε την περιπέτεια των τελευταίων χρόνων».

Παίρνοντας ως παράδειγμα την Παναγία, ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «καλούμαστε να βιώσουμε την αγάπη, που μέσα της κρύβει και πόνο. Αυτόν τον δρόμο άνοιξε η Παναγία μας, που καλούμαστε να περπατήσουμε, δείχνοντας αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους αδελφούς μας. Είναι η ευκαιρία, μέσα από την καταστροφή, να αναδειχθεί το μεγαλείο της αγάπης ενός λαού, που έχει ως πρότυπο την Παναγία, η Οποία στη δύσκολη στιγμή μάς δίνει δύναμη και κουράγιο να αντέξουμε τους πόνους και τις δοκιμασίες της ζωής».

Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «οι μέρες που ζούμε είναι κρίσιμες. Η παιδαγωγία της πανδημίας συνεχίζεται. Να έχουμε κατά νου την αλήθεια και να μην παρασυρόμαστε από τα ψέματα, που, δυστυχώς, διχάζουν και ενοχοποιούν. Να κρατήσουμε την αλήθεια, που και η Εκκλησία πρεσβεύει, με ακρίβεια, συνέπεια και ευθύνη, γιατί είμαστε πατέρες αυτού του λαού και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας ανέθεσε η Εκκλησία ως Επίσκοποι».

«Δεν υπάρχει αντιπαράθεση Θεολογίας και Επιστήμης»

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στην ιερά μονή Παναγίας Ανω Ξενιάς, πλαισιωμένος από τον ηγούμενο αρχιμανδρίτη Νεκτάριο και την αδελφότητα της Μονής.

Η θεία Λειτουργία τελέστηκε υπαίθρια, παρουσία του βουλευτού Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου και πολλών προσκυνητών, ενώ κατά τη διάρκειά της αναγνώσθηκε το μήνυμα του Σεβασμιώτατου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «η εορτή μάς δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε όλοι μαζί». Ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «το έσχατο όλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός» και κάλεσε όλους να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι «όποιος δεν το πράττει αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη έναντι του Θεού και των ανθρώπων, γιατί μπορεί να γίνει φορέας μεταδόσεως ανά πάσα στιγμή, ενώ διακινδυνεύει την υγεία και τη ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του. Εμείς θα επιμείνουμε ως Ποιμένες, γιατί υπάρχουμε για τον λαό και υπέρ του λαού. Να μην παρασυρόμαστε από συνωμοσιολογίες. Δεν υπάρχει αντιπαράθεση Θεολογίας και Επιστήμης. Η Επιστήμη είναι δώρο Θεού. Ως πνευματικός σας πατέρας σας καλώ, δεν μπορώ να σας υποχρεώσω, να πράξετε το σωστό, ώστε ενωμένοι να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, την απελευθέρωση από την πανδημία. Για την ώρα, προχωράμε ταπεινά, υπομένοντας τη Θεία παιδαγωγία».

Στον Αγιο Απόστολο τον Νέο

Τη μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Αποστόλου του Νέου τίμησε και φέτος η τοπική Εκκλησία, με επίκεντρο τη γενέτειρά του τον Αγιο Λαυρέντιο Πηλίου.

Ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός τελέστηκε, όπως κάθε χρόνο, υπαιθρίως, στο αμφιθεατρικό προαύλιο του ναού, ενώ στο κήρυγμά του ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «οι Ελληνες, ενώ μεγαλουργούμε όταν είμαστε ενωμένοι, ενώ διαθέτουμε τη μόνη ασφαλή ενοποιό δύναμη που είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, όπου διασώζεται η αληθινή Λατρεία του Θεού, η γνήσια ελληνική γλώσσα και η παράδοσή μας, συχνά τα ξεχνούμε και οδηγούμαστε σε διχασμό, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια των Εθνικών μας Δικαίων και τον θρήνο πάνω στα ερείπια».

Κλείνοντας, υπογράμμισε: «Καλούμαστε να αναρωτηθούμε τι πατρίδα θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Να είναι μια Ελλάδα με Ορθοδοξία, με πνεύμα οικουμενικό, που θα δίδει τα φώτα της στη δύσμοιρη Ευρώπη, μια Ελλάδα στην οποία στρέφονται τα βλέμματα πολλών, για να αντλήσουν από τον μεγάλο πολιτισμό της, που ξεκίνησε από την αρχαιότητα, πέρασε από το Βυζάντιο και καλούμαστε να κρατήσουμε ακμαίο με την ορθόδοξη πίστη μας. Οσο θα τιμούμε τους Αγίους μας, η ελπίδα θα παραμένει ζωντανή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου