ΤΟΠΙΚΑ

Αρνητική πρωτιά Ελλάδας στον εθισμό εφήβων στο διαδίκτυο

αρνητική-πρωτιά-ελλάδας-στον-εθισμό-ε-466097

Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς πάνω σε δύο νέα προγράμματα του δικτύου ΑΡΙΑΔΝΗ, με θέμα τον εντοπισμό διαδικτυακών συμπεριφορών υψηλού κινδύνου και σχολικού εκφοβισμού στους εφήβους, αλλά και για την ασφαλή χρήση της τεχνολογίας, ξεκινούν αύριο στον Βόλο. Στόχος, από το νέο σχολικό έτος, τα εργαστήρια να μεταφερθούν μέσα στα σχολεία, προκειμένου να θωρακιστούν οι έφηβοι απέναντι στις προκλήσεις. Σήμερα, η Ελλάδα και η Ρουμανία είναι στις υψηλότερες θέσεις μεταξύ επτά ευρωπαϊκών χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά εξαρτημένων εφήβων από το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Σταθμού Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αντώνη Πλαγερά, πρόκειται για τα προγράμματα Youth Power και Youth Tech αντίστοιχα, που χθες παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, στο πλαίσιο ημερίδας που φιλοξενήθηκε στο Αχίλλειο για την ορθή χρήση των τεχνολογιών από τα παιδιά και τους εφήβους. Η ημερίδα έγινε σε συνεργασία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της β’ παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και της αντιδημαρχίας και πολιτισμού του Δήμου Βόλου.

Σύμφωνα με την επίκουρο καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη της μονάδας εφήβων του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», κ. Άρτεμη Τσίτσικα, βάσει πρόσφατης μελέτης που έγινε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μαζί με τη Ρουμανία στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εθισμού των εφήβων στο διαδίκτυο.

Σε ποσοστό 12%, οι έφηβοι είναι στα όρια του εθισμού, ενώ έφηβοι σε ποσοστό 1,5% είναι εθισμένοι και παρουσιάζουν δυσλειτουργία σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, ακόμη σε απλές λειτουργίες. «Κοιμούνται όλη την ημέρα, μπορεί να σταματήσουν το σχολείο, να έχουν διατροφικές παρεκτροπές, να διακόψουν αγαπημένες δραστηριότητες, φιλίες, σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι ένα πολυπαραγοντικό αποτέλεσμα που σχετίζεται με την προσωπικότητα του παιδιού, το οικογενειακό περιβάλλον, την οικονομική κρίση ακόμη και με το ίδιο το αναπτυξιακό στάδιο της εφηβικής ηλικίας που χαρακτηρίζεται από την υπερβολή.

Η ίδια αναφέρθηκε στα καινούρια προγράμματα του δικτύου ΑΡΙΑΔΝΗ, που δημιουργήθηκαν για να εξοπλίσουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς με τα εργαλεία πρόληψης, έγκαιρου εντοπισμού και καταπολέμησης του εθισμού στο διαδίκτυο, προκειμένου οι έφηβοι να απολαμβάνουν τα οφέλη της ασφαλούς τεχνολογίας.

«Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε διαπιστώσει στο συγγενικό και φιλικό περιβάλλον παιδιά εγκλωβισμένα στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί να δυσκολεύονται για τα όρια που υπάρχουν ανάμεσα στην ορθή χρήση του διαδικτύου και στην προβληματική. Ο Δήμος Βόλου έχοντας ως επίκεντρο τα παιδιά και τους μαθητές, είναι πάντα υπέρμαχος τέτοιων εκδηλώσεων, που αποτελούν ένα είδος παροχής στη νεολαία της περιοχής μας», ανέφερε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Γεωργία Τοκαλή Μποντού.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου