ΤΟΠΙΚΑ

Οραμα μία ισχυρή Θεσσαλία

οραμα-μία-ισχυρή-θεσσαλία-465555

«Παρουσιάζουμε σήμερα ένα έργο υπαρκτό, χειροπιαστό, αδιάψευστο. Το έργο αυτό που σας έχει διανεμηθεί, είναι έργο όλων των Θεσσαλών. Δεν είναι έργο ούτε της περιφερειακής αρχής ούτε του περιφερειάρχη, αλλά έργο όλων, έργο της Θεσσαλίας, για αυτό θα ήθελα ειλικρινά μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τους ανθρώπους, οι οποίοι δοκιμάστηκαν σκληρά και όλους όσοι συνέβαλαν στο εγχείρημα αυτό».

Με αυτές τις φράσεις ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός ξεκίνησε χθες την ομιλία του παρουσιάζοντας τον απολογισμό της Περιφέρειας για το 2013, σε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

«Το περιβάλλον –είπε- αρνητικά φορτισμένο, τα χρήματα πολύ λιγότερα, οι αρμοδιότητες περισσότερες. Στα τρία χρόνια που βρισκόμαστε στην αιρετή Περιφέρεια άλλαξαν τέσσερις κυβερνήσεις και από αυτό αντιλαμβάνεστε, ότι το έργο μας ήταν δυσκολότερο. Επίσης βρεθήκαμε στον κυκεώνα του μνημονίου, το οποίο περιόρισε τους πόρους προς την αιρετή Περιφέρεια.

Παραλάβαμε από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, εν εξελίξει έργα και υποχρεώσεις, οι οποίες ανέρχονταν τότε στα 90 εκατομμύρια ευρώ, πολλές εκ των οποίων δεν είχαν βέβαιη χρηματοδότηση. Πρωταρχικός στόχος και αγωνία ήταν να ολοκληρώσουμε τα έργα αυτά, να πιέσουμε να πάρουμε τα χρήματα, να επανεκκινήσουμε σταματημένα έργα και να εντάξουμε και νέα έργα, παρά τις αντιξοότητες».

Εργα 1,4 δισ. ευρώ

Το σύνολο των έργων -δράσεων που ενέταξε, υλοποιεί, συνεχίζει και ολοκληρώνει η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα είναι 1.069, συνολικού προϋπολογισμού 1.357.891.196,19 ευρώ και τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Μπαλτατζή, το ΕΑΠΝΑ, το ΠΙΝΔΟΣ, το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, και από τους λιγοστούς πόρους, που διαθέτει η αιρετή Περιφέρεια.

Σύμφωνα με τον Κ. Αγοραστό, τα έργα και οι δράσεις αυτές είναι μια πηγή πραγματικής ελπίδας στη ζωή των Θεσσαλών γιατί δημιουργούν θέσεις, εργασίας, μόχλευση στην τοπική οικονομία και κινούν την πραγματική οικονομία της περιοχής. Είναι μια προσπάθεια, η οποία έχει μετρήσιμα αποτελέσματα, είπε.

Το 2013 ήταν η τρίτη χρονιά λειτουργίας του θεσμού της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. «Με την εμπειρία και τη συνεργασία όλων καταφέραμε: να λύσουμε αρκετά από τα προβλήματα, να εφαρμόσουμε συλλογική ηγεσία, να δημιουργήσουμε μια νέα φιλοσοφία διοίκησης και εφαρμοσμένων πολιτικών, να συνεχίζουμε να εστιάζουμε στο μέλλον.

Στη νέα προγραμματική περίοδο η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με βάση μια αποτελεσματική και ολοκληρωμένη στρατηγική μέσω του νέου ΕΣΠΑ, μπορεί με συνεργασία και συνέργεια να γίνει δύναμη δημιουργίας.

Στη νέα προγραμματική περίοδο μας δίνεται η ευκαιρία:

– να επικεντρωθούμε στους χαμένους κρίκους της αναπτυξιακής αλυσίδας

– να δημιουργήσουμε ένα πιο ανταγωνιστικό παραγωγικό σύστημα με ισχυρές διαπεριφερειακές διασυνδέσεις και

– να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από την παρατεταμένη κρίση και τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες από τις πολιτικές προσαρμογής

– να σταθούμε με σεβασμό και ενδιαφέρον στον συνάνθρωπό μας», υπογράμμισε.

Ο Κ. Αγοραστός παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία λειτουργικών δαπανών, τα οποία δείχνουν τα έξοδα για λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 49% σε σχέση με το 2010. Σε ό,τι αφορά τη Μαγνησία, το 2010 τα λειτουργικά έξοδα ήταν 4.387.962,93 ευρώ, το 2011 ήταν 2.515.774.88 ευρώ, το 2012 ήταν 2.271.973,78, ενώ το 2013 μειώθηκαν στο 1.719.496,00 ευρώ.

Σε 2,3 δισ. ευρώ τα

ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ

Το σύνολο των έργων που είναι μέχρι σήμερα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και χωροθετούνται στη Θεσσαλία, απ’ όλα τα Προγράμματα (Περιφερειακό Θεσσαλίας και Τομεακά Υπουργείων) και υλοποιούνται σε συνεργασία με όλους τους φορείς ανέρχονται σε 2,3 δισ. €.

Τα δημόσια έργα και οι επενδύσεις που είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας (συνολικού προϋπολογισμού 497 εκ. ευρώ) είναι ύψους 691 εκ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 139%, με συμβάσεις που ανέρχονται σε493 εκ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 99% και καταχωρημένες δαπάνες που ανέρχονται σε 355 εκ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη. Δηλαδή το ποσοστό απορρόφησης ανέρχεται στο 71 % των 497 εκ. ευρώ του προϋπολογισμού του Περιφερειακού Προγράμματος Θεσσαλίας.

«Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας και μέσα σ’ ένα κλίμα πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης αλλά και έντονου κοινωνικού προβληματισμού για το αύριο, συνεχίζουμε να παλεύουμε στη Θεσσαλία για μια ποιοτική υπέρβαση», είπε στην ομιλία του ο Κ. Αγοραστός και συνέχισε:

Το Οραμα που τέθηκε στη Θεσσαλία και που πρέπει να πετύχουμε είναι: Μια Θεσσαλία ισχυρή και καινοτόμος στην Ευρώπη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, θετική δύναμη αλλαγής και δημιουργικής ανατροπής, έξυπνη, βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διακρίσεις».

ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου