ΤΟΠΙΚΑ

Ζουν με τον εφιάλτη της πείνας

ζουν-με-τον-εφιάλτη-της-πείνας-465405

«Μέσα από τη λειτουργία του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου και των λοιπών προγραμμάτων επισιτιστικής υποστήριξης, διαπιστώνεται ότι μεγάλος αριθμός δικαιούχων οικογενειών που έχουν παιδιά τα οποία φοιτούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δυσκολεύονται πολύ να καλύψουν τις βασικές ανάγκες σίτισής τους, στο σχολείο. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το σκληρότερο πρόσωπο της φτώχειας, καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεόπτωχων και μεγαλώνει ο αριθμός των μαθητών που στερούνται ακόμη και το κολατσιό για το σχολείο τους» !!!

Τα παραπάνω λόγια δεν είναι κάποιες εκτιμήσεις ΜΜΕ με στοιχεία δημοσιογραφικής υπερβολής. Δεν είναι διαπιστώσεις από κάποιον αιρετό από αντιπολιτευόμενο την Κυβέρνηση ή τη Δημοτική Αρχή πολιτικό φορέα ή δημοτική παράταξη της μειοψηφίας. Είναι εκφράσεις αυτούσιες, έτσι όπως της επικαλέστηκε προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Βόλου και γνωστός παθολόγος γιατρός του Βόλου Απ. Παντσάς, κατά την επιχειρηματολογία – εισήγησή του για τη διάθεση ύψους 30.000 ευρώ για το διαγωνισμό που θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να διανέμεται δεκατιανό (πρωινό) μικρογεύμα και φρούτο εποχής για τη στήριξη 500 άπορων μαθητών που φοιτούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέσα στα όρια του ενιαίου Δήμου Βόλου.

Τα στοιχεία που ανέφερε ο βολιώτης γιατρός είναι συγκλονιστικά.

Όπως είπε, τα αποτελέσματα της ειδικής έρευνας που έγινε στα σχολεία όλης της χώρας, τα οποία συμμετέχουν στα σχολικά συσσίτια είναι σοκαριστικά, αφού αντιμέτωπο με τον εφιάλτη της πείνας είναι ένα στα τρία, ενώ τέσσερα στα δέκα ζουν καθημερινά με την αγωνία ότι στο άμεσο μέλλον θα πεινάσουν. Πίσω από τον επιστημονικό όρο «επισιτιστική ανασφάλεια», πρόσθεσε ο κ. Παντσάς, η έρευνα κατέγραψε την αγωνία χιλιάδων οικογενειών, που είτε δεν ξέρουν εάν θα έχουν φαγητό στο τραπέζι τους την επόμενη ημέρα, είτε βιώνουν ήδη το δράμα της πείνας. Η έρευνα, όπως τόνισε, έγινε από το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis κατά τη διάρκεια του περασμένου σχολικού έτους (Σεπτέμβριος 2012 – Ιούνιος 2013) . Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Βόλου, σε 152 σχολεία οικονομικά και κοινωνικά ευπαθών περιοχών σε όλη την Ελλάδα, δόθηκαν ειδικά ερωτηματολόγια, τα οποία συμπληρώθηκαν από τους γονείς των μαθητών Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, μόνο το 35,8% αισθάνεται σιτιστική ασφάλεια, ενώ το 64,2% νιώθει επισιτιστική ανασφάλεια, με ή χωρίς ύπαρξη πείνας.

Βρισκόμαστε πλέον στο μάτι του κοινωνικού κυκλώνα και ολοένα πιο πολλοί συνάνθρωποί μας ζουν σε συνθήκες ανέχειας και αδυνατούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης.Στη βάση αυτών των διαπιστώσεων, σημείωσε ο κ. Παντσάς, κρίνεται αναγκαία η ανάπτυξη δράσης παροχής καθημερινά δεκατιανού στο πλαίσιο λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου για τη στήριξη των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν τη βασική ανάγκη σίτισης κατά την παραμονή τους στο σχολείο, παρέχοντας λύση άμεση και αποτελεσματική και διασφαλίζοντας ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, με σεβασμό ταυτόχρονα στο απόρρητο και στην αξιοπρέπεια των μαθητών και των οικογενειών τους.

Συγκεκριμένα με τη δράση αυτή του Δήμου Βόλου θα παρέχεται καθημερινά δεκατιανό (μικρογεύμα σε ατομική συσκευασία και φυσικός χυμός πορτοκάλι ή φρούτο εποχής), σε αδύναμους οικονομικά μαθητές, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα προϊόντα, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Βόλου, θα είναι σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών καθώς και τις ισχύουσες Αγορανομικές και Υγειονομικές Διατάξεις. Θα παραδίδονται μία φορά την εβδομάδα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, συσκευασμένα χωρίς κανένα διακριτικό σήμα παρά μόνον με την ημέρα κατανάλωσης με σκοπό τη διατήρηση της ανωνυμίας του μαθητή και θα διανέμονται στους γονείς στις νέες εγκαταστάσεις του Κοινωνικού Παντοπωλείου στο Καραγάτς.

Τα μικρογεύματα στους 500 άπορους μαθητές, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι για τις ημέρες παρακολούθησης των μαθημάτων τη σχολικής περιόδου 2014. Αφορά δηλαδή εξήντα οκτώ ημέρες ως το τέλος του σχολικού έτους 2013-2014. Η δαπάνη με την οποία θα επιβαρυνθεί ο Δήμος Βόλου για τη παραπάνω προμήθεια προϋπολογίζεται σε 30.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 13%

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΕΥΜΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ

ΠΕΜΠΤΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

1 πορτοκάλι

1 πακετάκι μπισκότα γεμιστά

85-100 γρ.

1 μήλο

1 κρουασάν με γέμιση (σοκολάτα ή μαρμελάδα)

1 μήλο

1 παστέλι με μέλι περίπου 50 γρ

1 ατομικό χυμό

1 κρουασάν με γέμιση (σοκολάτα ή μαρμελάδα)

1 ατομικό χυμό

1 μπάρα δημητριακών

50 γρ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου