ΤΟΠΙΚΑ

Αποτινάξτε τη μομφή των «βολεμένων»

αποτινάξτε-τη-μομφή-των-βολεμένων-464578

Την   πρακτική   του… καρότου και του μαστίγιου επέλεξε χθες ο νέος Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης, προκειμένου να κινητοποιήσει   τους εκατοντάδες   δημοτικούς υπαλλήλους   που συγκεντρώθηκαν λίγο πριν τη λήξη του ωραρίου τους   στο Εκθεσιακό Κέντρο   του Δήμου Βόλου, στην   υπηρεσία της  καθημερινής εξυπηρέτησης του πολίτη. Με μία 7σέλιδη   ομιλία του  ο νέος Δήμαρχος  Βόλου επέλεξε να μιλήσει προς όλους   τους  εργαζόμενους του νέου Δήμου που προσεγγίζουν τα 1.200 άτομα και οι οποίοι κατ’ ουσία συνιστούν πλέον  τη  μεγαλύτερη… «βιομηχανία» στο Νομό Μαγνησίας, με ένα ευρύτατο   πλέγμα δράσεων  και  αρμοδιοτήτων της καθημερινής ζωής του πολίτη.   
 
Ο Π. Σκοτινιώτης,   απευθυνόμενος  προς τους υπαλλήλους του νέου Δήμου,   οριοθέτησε ως πυρήνα   της δράσης του    απέναντι στους υπαλλήλους   και  στους πολίτες το τετράπτυχο:  Νομιμότητα παντού. Διαφάνεια παντού. Κοινωνική ευαισθησία  ναι. Φιλικές εξυπηρετήσεις όχι.
Ο νέος Δήμαρχος Βόλου σημείωσε ότι είναι «εκ των ων ουκ άνευ» η ανάγκη όπως  ο Δήμος βρει και πάλι τα  λαϊκά και δημοκρατικά του χαρακτηριστικά.  Να ξανακερδίσει, όπως τόνισε,  τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών. Και αυτό γιατί, όπως διευκρίνισε,   οι Δήμοι τα τελευταία χρόνια έχουν  χάσει την…ψυχή τους,  έχουν αποκτήσει καθεστωτικά χαρακτηριστικά και έχουν εξελιχθεί  σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, όπου εύρισκαν πρόσφορο έδαφος η διαφθορά, ο κομματισμός και οι   πελατειακές σχέσεις.
Ο νέος ένοικος του ενιαίου Δήμου Βόλου στην πλατεία Ρήγα Φεραίου δεν… στρογγύλεψε τις σκέψεις του απέναντι στους συγκεντρωμένους  υπαλλήλους. Έχετε   χρέος,   είπε,   να αποτινάξετε τις κατηγορίες των «βολεμένων», των «τεμπέληδων»,  των «ανεύθυνων» και των «διεφθαρμένων» που διατυπώνουν με αυθαίρετες γενικεύσεις αρκετοί από τους  πολίτες.
Κινούμενος   ανάμεσα   στο θυμικό   του ακροατηρίου   και στις επιταγές που επιτάσσει η σημερινή   δεινή κοινωνικοοικονομική συγκυρία που διέρχεται η πόλη και η χώρα ο κ. Σκοτινιώτης έσπευσε αρχικά να καθησυχάσει τους υπαλλήλους.    
Κορυφαία μας προτεραιότητα, είπε, είναι η έγκαιρη εξασφάλιση των δεδουλευμένων τους και η διατήρηση των θέσεων εργασίας όσων εργάζονται με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, ενώ όσοι εργάζονται με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου και στην πραγματικότητα αντιστοιχούν σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα επαναπροκηρύσσονται μετά τη λήξη των συμβάσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Επίσης έσπευσε να καθησυχάσει οιαδήποτε ανησυχία   των εργαζομένων για ρεβανσιστικές πρακτικές από τη νέα Δημοτική Αρχή. Κανένας υπάλληλος,  τόνισε,  δεν πρόκειται να ευνοηθεί γιατί μας στήριξε στις εκλογές και κανένας δεν πρόκειται να αδικηθεί γιατί έκανε κάποια διαφορετική επιλογή.  Την ίδια   στιγμή ωστόσο ο νέος Δήμαρχος ήταν ξεκάθαρος. Τέλος στις αργομισθίες και σε εξωϋπηρεσιακές δραστηριότητες που δεν συμβιβάζονται με την ιδιότητα του υπαλλήλου και τέρμα στις προσλήψεις από το παράθυρο. Θέλουμε, πρόσθεσε,   ο Δήμος να έχει πλήρη διοικητική δομή, όπου θα γίνεται σεβαστή, η   ιεραρχία.  Στο νέο Δήμο,  σημείωσε, δεν έχουν φαινόμενα, όπου οι πολιτικοί προϊστάμενοι κάνουν ταυτόχρονα και τους διευθυντές και τους τμηματάρχες.. Θέλουμε υπαλλήλους με πνεύμα δημιουργικής πρωτοβουλίας και όχι ευθυνοφοβίας. Θέλουμε οι πολίτες να βλέπουν στους εργαζόμενους του Δήμου, τους θεματοφύλακες της κοινής Δημοτικής Περιουσίας και όχι κάποιους βολεμένους και αδιάφορους για  το δημόσιο συμφέρον.         
 
Εξι δεσμεύσεις για τον πολίτη
 
Τέλος ο Δήμαρχος Βόλου κατέληξε με τις παρακάτω έξι δεσμεύσεις   της νέας Δημοτικής Αρχής προς τους πολίτες:
 
Δέσμευση πρώτη: Η μετάβαση στο ψηφιακό μέλλον του νέου Δήμου αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να προσφέρει καλές υπηρεσίες στους πολίτες, ακόμη κι αν κατοικούν στο πιο απομακρυσμένο χωριό του Δήμου.

Δέσμευση δεύτερη: Σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία κορυφαίος στόχος μας είναι η αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Η ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα του νέου Δήμου Βόλου  είναι για μας ζήτημα συνείδησης και κοινωνικής ευθύνης. Ο  Βόλος πρέπει να γίνει μια  πόλη με συνοχή και αλληλεγγύη.

 
Δέσμευση τρίτη: Εμείς δεν ξεχωρίζουμε τα μικρά από τα μεγάλα και τα μεγάλα από τα μικρά. Δήμος για μας είναι η πολιτική της καθημερινής μας ζωής. Η προστασία, διαφύλαξη και ανάδειξη του περιβάλλοντος διαπερνά κάθε δράση μας. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ορθολογική διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων, το κυκλοφοριακό, την προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, την προστασία και αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, τη διατήρηση, προστασία και  επέκταση των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου, τις μεγάλες αναπλάσεις, καθώς και τις αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις με τις οποίες αναβαθμίζουμε το αστικό και περιαστικό περιβάλλον. Σχεδιάζουμε μια πόλη ανθρώπινη και λειτουργική, πόλη καθαρή και φιλική.
 
Δέσμευση τέταρτη: Η Ευρώπη, η ανθρωπότητα ολόκληρη, έχουν μπει σε νέα εποχή. Ο Βόλος μπορεί να λάμψει και να ξεχωρίσει σ’ αυτή τη νέα εποχή. Πέρασε η εποχή με τα σκόρπια έργα και τις αποσπασματικές παρεμβάσεις. Σήμερα χρειάζεται πια η αντίληψη της ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης και της ολοκληρωμένης ανάπτυξης της υπαίθρου.
 
Δέσμευση πέμπτη: Προωθούμε τη διεθνή προβολή της περιοχής μας, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την ήπια τουριστική ανάπτυξη.
 
Δέσμευση έκτη: Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για μια τοπική  συμφωνία με όλες τις κοινωνικές και  παραγωγικές δυνάμεις της πόλης, που θα συνεγείρει και θα κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία σε κοινούς αναπτυξιακούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Αλλά και για μια ελάχιστη συμφωνία με τις μειοψηφίες του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αναιρέσουν τον θεσμικό ρόλο τους και την υποχρέωσή τους να ασκούν πολιτικό έλεγχο. 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου