ΤΟΠΙΚΑ

Προτεραιότητα στις καλλιέργειες

προτεραιότητα-στις-καλλιέργειες-459513

Σύγχρονες πρακτικές αναπτύχθηκαν στην 1η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού στην Αργαλαστή

Με επιτυχία και με αυστηρή τήρηση των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς της πανδημίας, διοργανώθηκε το πρώτο μέρος των εκδηλώσεων 1η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού «Πήλιον γη» που είχε τίτλο «Η ελιά και το λάδι των Κενταύρων». Τη διοργάνωση ανέλαβε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν στην Αργαλαστή στο πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο ελαιοτριβείο Δημητρίου Σωλήνη στις 6 και 7 Αυγούστου. Οι διήμερες εκδηλώσεις περιλάμβαναν περίπτερα με παραδοσιακά πηλιορείτικα προϊόντα, ομιλίες για την ελιά και το ελαιόλαδο, για καλές πρακτικές για όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.

Ομιλητές ήταν οι δρ. Κυριακή Ζηνοβιάδου αναπληρώτρια καθηγήτρια και επικεφαλής μεταπτυχιακού προγράμματος, δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, καθηγητής Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δρ. Ευάγγελος Βέργος αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Θεμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Βίλλυ Μακρυγιάννη γεωπόνος, Θεόδωρος Σδρούλιας αρχιτέκτονας, Απόστολος Αρέθας γεωπόνος, τέως πρόεδρος ΤΕΔΚ και τέως δήμαρχος Μηλεών.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε παρουσίαση – επίδειξη καινοτόμων αγροτικών μηχανημάτων και συγκεκριμένα των πολυλειτουργικών τηλεχειριζόμενων ερπυστριοφόρων τρακτέρ HHGY-32, τα οποία διαθέτουν εννέα διαφορετικά παρελκόμενα για όλες τις αγροτικές εργασίες.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα επιμελήθηκε ο μαέστρος Πασχάλης Τριανταφυλλίδης και τραγούδησαν οι Ειρήνη Λεγάκη, Ζαχαρίας Μέλλιος, Ηλίας Κλωναρίδης και Βίκυ Φωτοπούλου.

Τον αγιασμό και τα εγκαίνια τέλεσε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου, π. Γεώργιος Κορνούτος.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Στέλλα Μπίζιου, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας Κωνσταντίνος Λάμπρου, ο εκπρόσωπος του βουλευτή Θανάση Λιούπη και η κοινωνιολόγος Τένια Μακρή.

Χαιρετισμούς έστειλαν ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος και ο πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οι εκδηλώσεις τελούσαν υπό την αιγίδα της Ιερά Μητρόπολης Δημητριάδος, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. «Ευχαριστούμε όλους τους κατοίκους του Πηλίου που τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις, όλους τους χορηγούς και ιδιαίτερα όλους τους εθελοντές που υπερέβησαν εαυτούς τους και εργάστηκαν νυχθημερόν» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου, Στέργιος Παπαϊωάννου. Οι εκδηλώσεις μαγνητοσκοπήθηκαν από την εκπομπή της TRT «Αχ πατρίδα μου γλυκιά». Στους χορηγούς επικοινωνίας ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου