ΤΟΠΙΚΑ

Νομιμοποίηση για τη λειτουργία λαϊκής αγοράς στην Αργαλαστή

νομιμοποίηση-για-τη-λειτουργία-λαϊκή-493663

Διαδικασία για τη νομιμοποίηση της υφιστά μενης λαϊκής αγοράς της Αργαλαστής, που μέχρι σήμερα λειτουργεί χωρίς άδεια, φέρνει σε πέρας η δημοτική αρχή Νοτίου Πηλίου θέλοντας να βάλει οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα που υφίσταται.

Η δημοτική αρχή έφερε στο δημοτικό συμβούλιο, που συνεδρίασε διά περιφοράς, το θέμα της λειτουργίας νέας λαϊκής στη Δημοτική Ενότητα στον δρόμο Αργαλαστής – Ξινόβρυσης και στον δημοτικό χώρο επί των οδών Αργαλαστής – Συκής και Αργαλαστής Ξινόβρυσης.

Το θέμα ψηφίστηκε από το Σώμα με ομόφωνη απόφαση.

Σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο συνολικός χώρος θέσεων επαγγελματιών και παραγωγών πωλητών ανέρχεται στα 50 άτομα με διάσταση 4 επί 4 μέτρα έκαστη σε αναλογία θέσεων παραγωγών προς επαγγελματίες πωλητές 1 προς 1.

Οι πάγκοι των πολιτών προϊόντων σύμφωνα πάντοτε με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα είναι διαστάσεων 3 επί 3,5 μέτρων.

Ο συνολικός αριθμός των θέσεων ιχθυοπωλών θα ανέρχεται στις 6 με διάσταση 5 επί 3 μέτρων.

Ως μέρα λειτουργίας της λαϊκής ορίζεται το Σάββατο.

Η δημοτική αρχή Νοτίου Πηλίου θα αποστείλει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στο υπουργείο Ανάπτυξης για κατ’ εξαίρεση ίδρυση λαϊκής αγοράς.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στο Σώμα, ο Δήμος όφειλε να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπει ο νόμος 4497/17.

Συγκεκριμένα, προβλέπει γνώμη συμβουλίου κοινότητας, διαβούλευση και εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, απόφαση έγκρισης ίδρυσης λαϊκής αγοράς του δημοτικού συμβουλίου και κατ’ εξαίρεση έγκριση της απόφασης από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στη συνέχεια η απόφαση έγκρισης διαβιβάζεται στην Επιτροπή Λαϊκών Αγορών, ακολούθως στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας και στη συνέχεια καταχωρείται στο ηλεκτρονικό σύστημα ΟΠΣΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα η δημοτική αρχή κίνησε την προβλεπόμενη διαδικασία και την ολοκληρώνει.

Στην απόφαση του Σώματος ελήφθη υπόψη η διατύπωση ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Κοινότητας Αργαλαστής, η εγκριτική απόφαση της Επιτροπής Διαβούλευσης και τα τοπογραφικά διαγράμματα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.

Επίσης, ελήφθη υπόψη η σύμφωνη γνώμη του Αστυνομικού Τμήματος Νοτίου Πηλίου, το οποίο αποφάνθηκε ότι η λειτουργία της λαϊκής στον εν λόγω χώρο δεν επηρεάζει την κυκλοφορία των οχημάτων που κινούνται εντός της Αργαλαστής και αυτών που κατευθύνονται προς τους οικισμούς Καλλιθέα και Ξινόβρυση αλλά και στις παραλίες αυτών.

Το Αστυνομικό Τμήμα επισήμανε ότι η μόνη παρέμβαση που απαιτείται ως προς τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης είναι η απαγόρευση στάθμευσης στο τμήμα του δρόμου Αργαλαστής – Ξινόβρυσης, δεξιά ως προς την κατεύθυνση της Ξινόβρυσης, από το κατάστημα Σταυροδρόμι ιδιοκτησίας Νικολάου Παπακυρίτση μέχρι το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αργαλαστής, καθώς και την ειδική σήμανση στον χώρο στάθμευσης των οχημάτων στο προαναφερόμενο τμήμα του δρόμου και αριστερά ως προς την κατεύθυνση προς Ξινόβρυση για αποκλειστική χρήση στάθμευσης οχημάτων, έτσι ώστε να αποφευχθεί τυχόν κατάληψη θέσεων στάθμευσης από πωλητές ή παραγωγούς, οι οποίοι ενεργούν υπαίθριο εμπόριο εκτός των ορίων της λαϊκής αγοράς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου