ΤΟΠΙΚΑ

Ενδιαφέρον για την ασφάλιση σπιτιών μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα

ενδιαφέρον-για-την-ασφάλιση-σπιτιών-μ-459064

Βολιώτες τηλεφωνούν σε διαμεσολαβούντες ασφαλιστές για να ενημερωθούν – Με 80 ευρώ σώζει κάποιος την οικία του από κάθε είδους φυσική καταστροφή

Ενδιαφέρον για να ασφαλίσουν τα σπίτια τους και να τα προστατεύουν από φυσικά φαινόμενα επιδεικνύουν Βολιώτες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Τηλεφωνούν στα γραφεία των διαμεσολαβούντων ασφαλιστών και ζητούν να ενημερωθούν για το κόστος των ασφαλιστικών πακέτων. Κανείς δεν γνωρίζει ότι με ένα συμβόλαιο κόστους μόλις από 80 έως 120 ευρώ τον χρόνο μπορεί να προστατέψει την οικία του από πυρκαγιές, εκρήξεις, πλημμύρες, άλλες φυσικές καταστροφές.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Στην Ελλάδα ασφαλίζεται ένα πολύ χαμηλό ποσοστό των σπιτιών ή των εξοχικών κατοικιών και μάλιστα συνήθως κατόπιν προτροπής των Τραπεζών, οι οποίες ζητούν τα ασφαλιστήρια συμβόλαιο στο πλαίσιο των δανειακών συμβάσεων. Κι όμως, με τη σύναψη αυτών των συμβολαίων σώζει κανείς την κύρια κατοικία του για την οποία μπορεί να έχει επενδύσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διαμεσολαβούντες ασφαλιστές,650 ιδιοκτήτες σπιτιών και επιχειρήσεων που έζησαν τον πύρινο όλεθρο στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές είχαν ασφαλιστήρια συμβόλαια για τα σπίτια τους και αναμένεται να αποζημιωθούν άμεσα για να τα χτίσουν από την αρχή.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου διαμεσολαβούντων ασφαλειών Μαγνησίας, Αννα Βουρούκου Τσιτσιγιάννη, λέει ότι τα εν λόγω συμβόλαια σώζουν κυριολεκτικά την περιουσία μας. «Οι Βολιώτες δεν το γνώριζαν αυτό και τώρα άρχισαν να κλείνουν συμβόλαια», αναφέρει.

Το κόστος των συμβολαίων είναι πραγματικά πολύ οικονομικό. Το προαναφερόμενο ποσό απαιτείται για ένα σπίτι που είναι 100 τετραγωνικών μέτρων. «Αν κανείς θέλει να ασφαλίσει και την εξοχική του κατοικία και την κύρια κατοικία του, τότε τα πακέτα είναι ακόμη πιο οικονομικά με πολύ υψηλό ποσοστό έκπτωσης άνω του 50% για την κυρία κατοικία, που την ασφαλίζεις με πολύ μικρό κόστος», σημειώνει.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες αποζημιώνουν άμεσα μετά από μία φυσική καταστροφή. Δεν αναλαμβάνουν να ασφαλίσουν μόνο εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου, όπως μερικά εξοχικά να είναι απομονωμένα μέσα σε δάση ή μέσα σε ρέματα. Αναλαμβάνουν όμως, καλύψεις για σπίτια κοντά στο δάσος.

«Η αποζημίωση καταβάλλεται κατευθείαν. Ο πραγματογνώμονας κάνει την εκτίμηση και παίρνει δύο προσφορές από ανθρώπους της αγοράς που επισκευάζουν οικίες. Στη συνέχεια καταβάλλεται μία προκαταβολή και με την αποπεράτωση γίνεται η εξόφληση», ενημερώνει.

Το ενδιαφέρον για συμβόλαια στην ασφαλιστική αγορά που παρουσιάζεται αφορά, τόσο στον Βόλο όσο και στο Πήλιο. Μέσα στο αστικό κέντρο τα συμβόλαια είναι ακόμη πιο δελεαστικά, αφού ανάλογα με την κίνδυνο για φυσικές καταστροφές αλλά και τα τετραγωνικά μέτρα της κάθε οικίας καθορίζεται το τελικό ποσό της ασφαλιστικής κάλυψης.

«Εμείς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τη χρησιμότητα των ασφαλιστηρίων. Εχουμε αποζημιώσει καταστροφές που έχουν προκληθεί από φωτιές όπως στην κουζίνα ή το τζάκι. Αλλά οι πελάτες που έχουν αυτά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια είναι συνειδητοποιημένοι.

Εμείς συμβουλεύουμε αν έχει κανείς ένα σπίτι αξίας και δεν μπορεί να το ξανακάνει από την αρχή, τότε πρέπει οπωσδήποτε να το ασφαλίσει και να το προφυλάξει. Νομίζω αυτό είναι κατανοητό από όλους. Το ποσό δεν είναι αξιοσημείωτο. Απλά οι Ελληνες δεν μπαίνουν στη διαδικασία», σημειώνει η ίδια.

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια για την προστασία των σπιτιών από φυσικές καταστροφές προφυλάσσουν από κάθε είδους κίνδυνο.

Αναλυτικά καλύπτουν μεταξύ άλλων:

  • Πυρκαγιά (και από δάσος), ζημιές, καπνό, πυρόσβεση
  • Εκρηξη
  • Φυσικά Φαινόμενα, όπως πλημμύρα, καταιγίδα, θύελλα, παγετό, χαλάζι, χιονόπτωση.
  • Διαρροή σωληνώσεων
  • Κόστος διερευνητικών εργασιών
  • Περιεχόμενο ψυγείου- καταψύκτη
  • Θραύση υαλοπινάκων έως 1.000 ευρώ ανά γεγονός και 1.500 ευρώ ετησίως
  • Βραχυκύκλωμα έως 1.500 ευρώ
  • Ζημιές στον λέβητα κεντρικής θέρμανσης
  • Ζημιές στον ηλιακό θερμοσίφωνα
  • Τρομοκρατικές ενέργειες- κακόβουλες βλάβες
  • Πρόσκρουση οχημάτων
  • Πτώση δέντρων- στύλων
  • Εξοδα μεταστέγασης

Απαραίτητα τα συμβόλαια

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Μητσάκης, λέει ότι δεν νοείται να σκέφτεται κανείς το ποσό των 100 ευρώ για να ασφαλίσει την περιουσία του. «Ένα πουκάμισο να χαλάσει θα το αντικαταστήσεις με άλλο αξίας 50 ευρώ. Στο σπίτι αν συμβεί μία πυρκαγιά, ένα βραχυκύκλωμα, μία έκρηξη από γκαζάκι κινδυνεύεις να έχεις μεγάλες ζημιές χιλιάδων ευρώ», σημειώνει.

Επίσης, τονίζει ότι παραμονεύει πάντοτε ο κίνδυνος στο ενδεχόμενο μίας πυρκαγιάς να επεκταθεί η φωτιά και στη διπλανή κατοικία. «Ακόμη, και αν σπάσει μία βρύση σε ένα διαμέρισμα, μπορεί να φουσκώσουν οι τοίχοι και το μπάνιο στον κάτω όροφο. Τα πακέτα πυρός έχουν κάλυψη ακόμη και για διαρροή σωληνώσεων. Βέβαια, ο Έλληνας αυτά δεν κάθεται να τα ακούσει», προσθέτει.

Στο εξωτερικό υπάρχει μία εντελώς διαφορετική νοοτροπία. Ο κ. Μητσάκης λέει ότι πρόσφατα μία Αγγλία θέλησε να ασφαλίσει την οικοσκευή της που μετακίνησε στον Βόλο και ταυτόχρονα το σπίτι που νοίκιασε, ώστε να είναι ήσυχη για παν ενδεχόμενο.

«Το σπίτι μας είναι ένας χώρος πολύτιμος, μοναδικός, ανεκτίμητης αξίας. Είναι μία περιουσία που αποκτήσαμε με πολύ κόπο και που σίγουρα αποτελεί κάτι ξεχωριστό για εμάς πέραν από την υλική του αξία. Όμως οι κίνδυνοι που το απειλούν είναι δυστυχώς πολλοί και τους βλέπουμε καθημερινά στην τηλεόραση», προσθέτει.

Μόνο συμβόλαια υγείας και επενδυτικά για σύνταξη κλείνονταν

Μέχρι σήμερα οι Βολιώτες ενδιαφέρονταν μόνο για να κλείσουν ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας και επενδυτικά για σύνταξη, πέραν των ασφαλιστηρίων συμβολαίων για τα ΙΧ που είναι υποχρεωτικά. Επίσης, λάμβαναν μέτρα για την προστασία των επιχειρήσεών τους.

Η ασφάλιση υγείας αποτελεί συνήθως ένα συμπληρωματικό συμβόλαιο στον φορέα όπου είναι κανείς ασφαλισμένος, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορεί κανείς να απευθυνθεί στο κατάλληλο νοσοκομείο και στο ιδιωτικό ιατρείο της αρεσκείας του και να έχει ασφαλιστική κάλυψη.

Η ασφάλιση αποταμίευσης, αφορά σε ένα ποσό που αποταμιεύεται κάθε μήνα και παίρνει πίσω κανείς στον χρόνο που συμφωνεί συν το κέρδος των επενδύσεων των εταιρειών, που συνήθως είναι πολλαπλάσιο.

Δεν προτιμάται η ασφάλιση της κατοικίας

Ανασφάλιστα από φυσικές καταστροφές είναι 9 στα 10 σπίτια στη χώρα μας, με συνέπεια το κόστος αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται σε οικίες και επιχειρήσεις από σεισμούς, πλημμύρες ή πυρκαγιέςνα βαρύνει κατά κύριο λόγο τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), εκτιμά ότι το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών δεν ξεπερνάει το 15% και οφείλεται κυρίως στην υποχρεωτικότητα της ασφάλισης κατά του σεισμού που ισχύει για όσες κατοικίες έχουν κατασκευαστεί ή έχουν αποκτηθεί μέσω τραπεζικού δανεισμού, ενώ χαμηλό είναι το ποσοστό των ασφαλισμένων επιχειρήσεων, που σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις δεν ξεπερνάει το 20%.

Το χαμηλό ποσοστό ασφάλισης επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που συγκεντρώνει η ΕΑΕΕ για το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλουν οι εταιρείες-μέλη της σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1993 έως και το 2020 η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά έχει καταβάλει σε αποζημιώσεις για 33 περιστατικά φυσικών καταστροφών, δηλαδή σεισμούς, βροχοπτώσεις και δασικές πυρκαγιές, 400 εκατ. ευρώ, ποσό που υπολείπεται από αυτό που έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει η κυβέρνηση ως αποζημιώσεις για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, στην Αττική και στην Ηλεία. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 «στοίχισε» στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες περίπου 35 εκατ. ευρώ, η κακοκαιρία «Θάλεια» που έπληξε κυρίως την Εύβοια τον Αύγουστο του 2020 «στοίχισε» περίπου 5 εκατ. ευρώ, ενώ οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα το καλοκαίρι του 2007 επιβάρυναν τις ασφαλιστικές εταιρείες με μόλις 5,6 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό των 500 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αποζημιώσεων των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών δεν έχει αναπροσαρμοστεί για να καλύψει τις ζημιές από τις πυρκαγιές στην Αττική το τελευταίο διήμερο σε Βίλια και Κερατέα, και είναι ενδεικτικό του σημαντικού κόστους που συνεπάγεται για τον κρατικό προϋπολογισμό η χαμηλή συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η αύξηση και η ένταση των φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα την εικόνα για το επίπεδο της ασφάλισης στο σύνολο της χώρας, καθώς με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει η ΕΑΕΕ, οι ζημιές που δηλώνονται προς τις ασφαλιστικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν το 15% των ζημιών που καταγράφουν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς. Δεν θα πρέπει άλλωστε να παραγνωριστούν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων από το κράτος, οι οποίες θα επιδιωχθεί να αποφευχθούν στην περίπτωση των πρόσφατων πυρκαγιών με την ενεργοποίηση της σχετικής πλατφόρμας που θέτει σε λειτουργία η κυβέρνηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου