ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

«Τσίμπησαν» οι τιμές των ακινήτων το δεύτερο τρίμηνο του 2021 στη Μαγνησία

τσίμπησαν-οι-τιμές-των-ακινήτων-το-δ-522742

Ανοδική πορεία ακολουθούν οι τιμές των ενοικίων πανελλαδικά κι όπως όλα δείχνουν, η πανδημία δεν κατόρθωσε να ανακόψει την τάση που παρατηρείται πανελλαδικά στον κλάδο του real estate.

Ειδικότερα για την περιοχή της Μαγνησίας, η μέση τιμή των μισθωμάτων διαμορφώνεται το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε 6,94 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έναντι 5,73 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 21,10%.

Από τη διακύμανση του δείκτη τιμών SPI Index, του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr, προκύπτει ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 τα ενοίκια των κατοικιών αυξήθηκαν έως και 33,30%, στο νομό Φλώρινας, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση που καταγράφηκε ήταν 34,30%, στις Κυκλάδες.

Τα στοιχεία αποτυπώνουν αυτό που συνιστά «κοινό μυστικό» στην αγορά, ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων προεξοφλούν περαιτέρω άνοδο της ζήτησης μετά την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα και κλείνουν συμφωνίες σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Ανεβάζει στροφές, όπως είναι προφανές, η αγορά κατοικίας, ενώ σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ιδιοκτήτες ακινήτων, έσπευσαν να αυξήσουν τις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών στη Μαγνησία.

Ανακαινίσεις ακινήτων

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό Τριαντάφυλλο Παπαγεωργίου, πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων, ο οποίος υπογράμμισε ότι «γενικά, οι τιμές διαμορφώνονται με βάση την ζήτηση και την προσφορά. Είναι δύσκολο να βρει κανείς καλά τριάρια και τεσσάρια μέσα στην πόλη του Βόλου, προς ενοικίαση. Ταυτόχρονα, όμως, για πρώτη φορά υπάρχουν στην αγορά νεόδμητα και ανακαινισμένα ακίνητα. Ο κόσμος μπήκε στην διαδικασία της ανακαίνισης, σε διαμερίσματα που μισθώνει. Αρα, λογικό είναι αυτό το μίσθωμα, να είναι κατά τι αυξημένο. Πρόκειται για καλύτερης ποιότητας ακίνητα, με ανάλογη αύξηση της τιμής».

Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει ο ίδιος, τρεις είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε ανοδική πορεία τις τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων. Συγκεκριμένα, προστέθηκαν στην αγορά διαμερίσματα τα οποία ενοικιαζόντουσαν ως airbnb, αλλά ήταν πολύ καλύτερα ποιοτικά, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να ζητούν ανάλογο ενοίκιο.

Δεύτερον, προστέθηκαν στην αγορά αρκετά ανακαινισμένα ακίνητα, που δεν ήταν airbnb, αλλά οι ιδιοκτήτες ζητούσαν μεγαλύτερο ενοίκιο, ενώ παράλληλα, υπάρχει «έλλειψη από συγκεκριμένα μεγέθη διαμερισμάτων προς ενοικίαση, στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου», προσέθεσε ο ίδιος.

Τσιμπημένες, κατά συνέπεια, οι τιμές, ενώ όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, «στην αγορά έχουν ενταχθεί καλύτερα ακίνητα, σε σύγκριση με το παρελθόν».

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που προκύπτουν από τον δείκτη τιμών SPI, που επιμελείται το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr, κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο του έτους καταγράφεται αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης κατά 4%. Έτσι, από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό το 2020, η τιμή διαμορφώνεται σήμερα στα 1.040 ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, «το πρώτο πεντάμηνο του 2021 –και ιδιαίτερα οι δύο τελευταίοι μήνες– σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου για την αγορά ακινήτων, κατά την οποία ξεκινά ο απολογισμός των επιπτώσεων της πανδημίας στην αγορά και η αξιολόγηση των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί. Παρά την επιφυλακτικότητα και τη στάση αναμονής της αγοράς από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, οι σταθερά θετικές προσδοκίες για την προοπτική αναχαίτισης της πανδημίας, ανάκαμψης του τουρισμού και αποκατάστασης της εξωτερικής επενδυτικής ζήτησης συνετέλεσαν στην ανθεκτικότητα των τιμών τόσο των οικιστικών όσο και των επαγγελματικών ακινήτων. Μάλιστα, παρά τα αυξημένα εμπόδια που ανέκυψαν στην ολοκλήρωση πράξεων και επενδύσεων εξαιτίας της υπολειτουργίας των σχετικών υπηρεσιών του κράτους, το υψηλών προδιαγραφών τμήμα της αγοράς προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον και σημαντικού ύψους πράξεις από ιδιώτες, επιχειρήσεις και επενδυτές».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου