ΤΟΠΙΚΑ

Κραυγή αγωνίας από τους παραγωγούς του Πηλίου

κραυγή-αγωνίας-από-τους-παραγωγούς-το-456742

Ο καύσωνας… έκαψε την παραγωγή μήλων και κάστανων – Αίτημα για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί της Ζαγοράς, καθώς βλέπουν την παραγωγή των μήλων, αλλά και τα κάστανα να έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά λόγω της ανομβίας. Η παρατεταμένη ξηρασία σε συνδυασμό με τον πολυήμερο καύσωνα έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στα συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα, λίγο πριν την περίοδο συγκομιδής.

Η μείωση της παραγωγής αναμένεται να προκαλέσει νέα συρρίκνωση στο αγροτικό εισόδημα δεκάδων αγροτικών οικογενειών της περιοχής για αυτό και ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς ζητεί από τον ΕΛΓΑ να καταβάλει αποζημιώσεις.

Ειδικότερα σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Οι βιοπαλαιστές αγρότες της Ζαγοράς, μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι ξηρασίας έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στις παραγωγές τους. Ο έντονος και παρατεταμένος καύσωνας έχει ως αποτέλεσμα πολλά μήλα να καίγονται, αλλά και στις καστανιές θα υπάρξει σημαντική μείωση στην παραγωγή.

Η ξηρασία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων προβλημάτων και απλήρωτων αποζημιώσεων, καθιστώντας την καλλιέργεια και την ίδια την επιβίωση των αγροτών ακόμη δυσκολότερη.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς δεν θα αφήσει κανένα αγρότη ξεκρέμαστο, αλλά μαζί με τους αγρότες θα παλέψει και θα διεκδικήσει άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όσους πλήττονται από την ξηρασία και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος.

Όλα κατακτήθηκαν με αγώνες, τίποτα δεν χαρίστηκε. Κανένας εφησυχασμός, καμία υποχώρηση».

Ο Αγροτικός σύλλογος διεκδικεί άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει δημόσιος κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Ζητεί επίσης αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όσους πλήττονται από την ξηρασία και απαιτεί άμεσες εκτάσεις από τον ΕΛΓΑ για τους αγρότες που έπαθαν ζημιά από την ξηρασία και μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο και αγροεφόδια και ταυτόχρονη μείωση των τιμών τους.

Τέλος, όπως αναφέρει θα πρέπει να αυξηθεί η αποζημίωση για τα μήλα ανά κιλό στα 61 λεπτά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου