ΤΟΠΙΚΑ

Βουτιά στις βάσεις δείχνουν οι βαθμοί των πανελλαδικών

βουτιά-στις-βάσεις-δείχνουν-οι-βαθμοί-456033

Βαθμολογίες σε “ιστορικά χαμηλά” ~ Πτώση σε θετική, τεχνολογική σταθερά η θεωρητική – Πολύ χαμηλές βαθμολογίες σε Αρχαία, Φυσική και Μαθηματικά κατεύθυνσης

Πολύ χαμηλές βαθμολογίες συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι στα Αρχαία θεωρητικής κατεύθυνσης, στη Φυσική και τα Μαθηματικά θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, κάτι που θα οδηγήσει σε πτώση των βάσεων των σχολών, κυρίως των υψηλόβαθμων, σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Βουτιά στις βάσεις εισαγωγής στις σχολές της θετικής και της τεχνολογικής κατεύθυνσης δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων των υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που δημοσιοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι από το υπουργείο Παιδείας.

Χθες, αναρτήθηκαν στα λύκεια της χώρας οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ-Β’ (στα κοινά με τα ΓΕΛ μαθήματα).

Οπως αναμενόταν τα σημαντικά δυσκολότερα θέματα φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια στα Μαθηματικά και τη Φυσική επηρεάζουν προς τα κάτω τις βάσεις για τις σχολές που αυτά τα μαθήματα δίνουν το εισιτήριο.

Οι βάσεις επηρεάζονται φέτος και από τους μεγάλους περιορισμούς που έχουν τεθεί στις μετεγγραφές. Ετσι, αναμένεται μεγαλύτερη πτώση στις σχολές της περιφέρειας σε σχέση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αφού πλέον πολύ λιγότεροι υποψήφιοι δηλώνουν τις περιφερειακές με την ελπίδα να πάρουν μετεγγραφή σε κεντρικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, στα Αρχαία θεωρητικής κατεύθυνσης, σχεδόν οι μισοί υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση (ποσοστό 49,66%), ενώ μόνο το 0,95% των μαθητών της θεωρητικής έγραψαν από 18-20. Πολύ χαμηλές βαθμολογίες συγκέντρωσαν οι μαθητές και στη Λογοτεχνία κατεύθυνσης, με το 54,17% εξ αυτών να μην περνούν τη βάση.

Εξάλλου, στα Μαθηματικά κατεύθυνσης, ελάχιστοι ήταν οι υποψήφιοι που προέρχονταν από τη θετική κατεύθυνση και που αρίστευσαν (4,53%), με τους περισσότερους να συγκεντρώνουν βαθμολογία της τάξεως του 5 έως 10 (26,32%). Οι υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος τεχνολογίας και παραγωγής) δυσκολεύτηκαν περισσότερο, με το 48,35% εξ αυτών να μην περνούν τη βάση. Το αντίστοιχο ποσοστό στους υποψήφιους της τεχνολογικής του κύκλου πληροφορικής και υπηρεσιών, ο οποίος είναι και ο πολυπληθέστερος, έφτασε το 69,97%. Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό μαθητών που πήραν 18-20 στο συγκεκριμένο μάθημα από την τεχνολογική κατεύθυνση έφτασε μόλις το 1,3% στον κύκλο πληροφορικής και υπηρεσιών.

Οσον αφορά το μάθημα της Φυσικής κατεύθυνσης, και εκεί οι μαθητές της τεχνολογικής κατεύθυνσης δυσκολεύτηκαν να πάρουν βαθμό πάνω από τη βάση, με το 54,52% στον κύκλο τεχνολογίας και παραγωγής και το 79,17% στον κύκλο πληροφορικής και υπηρεσιών να μένουν κάτω από το 10.

Πού αρίστευσαν

Υπήρχαν ωστόσο και μαθήματα, τα θέματα των οποίων βοήθησαν τους υποψήφιους να σπάσουν τα… βαθμολογικά κοντέρ. Αριστα (18-20) έγραψε το 34,93% των μαθητών στο μάθημα της Χημείας θετικής κατεύθυνσης. Μάλιστα φέτος παρατηρήθηκε αύξηση των άριστων γραπτών σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Σχεδόν 1 στους 3 έγραψε άριστα στο μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών στην τεχνολογική κατεύθυνση ΙΙ.

Πτώση σε όλα τα πεδία

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης πτώση των βάσεων αναμένεται σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Σε ό,τι αφορά στις Πολυτεχνικές σχολές η πτώση αναμένεται δραματική, κυρίως στις σχολές της επαρχίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη βαθμολογία 18-20 στη θετική και τεχνολογική κατεύθυνση είναι λιγότεροι από τους μισούς σε σχέση με πέρυσι.

Εκτιμάται ότι η Ιατρική Αλεξανδρούπολης θα «πέσει» κάτω από τα 18.000 μόρια, η Ιατρική Αθηνών κάτω από 19.000 μόρια ενώ η Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών θα «πέσει» κατά 500 μόρια.

Μικρότερη θα είναι η πτώση στα Οικονομικά τμήματα . Σε ό,τι αφορά στα ΤΕΙ «σφαγή» αναμένεται σε αυτά της επαρχίας, ενώ κάποια τμήματα στην Αθήνα θα «αντέξουν» στις πιέσεις, καθώς θα μπουν κάτω από τα Πανεπιστήμια, προκειμένου οι υποψήφιοι να μείνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Εκτός από την πανωλεθρία σε μαθηματικά και φυσική καθοριστικός παράγοντας φέτος για την πορεία των βάσεων θα είναι και ο δραστικός περιορισμός των μετεγγραφών καθώς οι λιγότεροι υποψήφιοι θα δηλώσουν επαρχία με το όνειρο να λάβουν αργότερα το «εισιτήριο» της μετεγγραφής.

Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν προσοχή στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου καθώς δεν πρέπει να γίνεται με βάση τα περσινά μόρια. Σε κάποιες σχολές η «βουτιά» μπορεί να ξεπερνά και τα 2.500 μόρια.

Την Πέμπτη οι βαθμοί των ΕΠΑΛ

Οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ-Α’, καθώς και των ΕΠΑΛ-Β’ (μαθήματα ειδικότητας) θα αναρτηθούν αύριο Πέμπτη την ίδια ώρα σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας.

Ολοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ, οι οποίοι συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει μέχρι τις 26-6-2015 να έχουν ολοκληρώσει την εξέτασή τους στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

Επισημαίνεται ότι μέχρι την Τρίτη 7 Ιουλίου οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου