ΤΟΠΙΚΑ

Ατομικές συμβάσεις και «κούρεμα»

ατομικές-συμβάσεις-και-κούρεμα-452975

Μέχρι 300 ευρώ μείον στις αποδοχές τους εργαζόμενοι σε βιοτεχνίες λόγω μη υπογραφής κλαδικής σύμβασης

Με απώλειες μέχρι και 300 ευρώ το μήνα απασχολούνται οι μεταλλεργάτες της Μαγνησίας. Το γεγονός ότι δεν έχει υπογραφεί κλαδική σύμβαση προκαλεί μεγάλες περικοπές στις αποδοχές καθώς αρκετοί εργοδότες πληρώνουν πλέον την εθνική σύμβαση, χωρίς καν επίδομα γάμου και ενίοτε και με ψαλιδισμένες και τις τριετίες.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Στον κλάδο του μετάλλου οι ατομικές συμβάσεις έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις κλαδικές συμβάσεις με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το εργατικό εισόδημα μέχρι και 40%.

Η αύξηση των ατομικών συμβάσεων αποδίδεται στο γεγονός η τελευταία κλαδική σύμβαση που είχε υπογράψει η ΠΟΕΜ και οι εργοδότες έληξε μαζί με την μετενέργεια εδώ και αρκετό διάστημα και έτσι «λύθηκαν» τα χέρια των εργοδοτών.

Οι μεταλλεργάτες ωστόσο υποστηρίζουν ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια ανοχής τους και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αποδεχτεί πάγωμα αποδοχών προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στην πλειοψηφία τους απασχολούν μέχρι και δεκαπέντε άτομα προσωπικό.

«Διαφωνούμε ριζικά με όλα τα μέτρα που υλοποιούνται. Δεν είναι δυνατόν μεσούσης της κρίσης και ενώ πρώτα από όλα οι εργαζόμενοι βιώνουν τις επιπτώσεις να κληθούν πάλι να πληρώσουν» επεσήμανε ο κ. Μιχ. Στεφανόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕΜ και κατήγγειλε την κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι εάν συνεχιστεί αυτή η λαίλαπα μέτρων, οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν ακόμη και με κινητοποιήσεις διαρκείας, προκειμένου να ανατρέψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Η ανεργία στον κλάδο των μεταλλεργατών σύμφωνα με τον τοπικό σύλλογο ήδη καταγράφεται σε σημαντικά επίπεδα, αφού αρκετές επιχειρήσεις έχουν βάλει το τελευταίο διάστημα λουκέτο, ενώ σε πολλές επιχειρήσεις ήδη έχει ξεκινήσει η μετατροπή του 8ωρου σε 4ωρα και μάλιστα με μειωμένες αποδοχές.

«Περαιτέρω ελαστικοποίηση δεν πρόκειται να περάσει. Αρκετά έχουμε ανεχτεί μέχρι τώρα. Δεν είναι δυνατόν να δουλεύουμε 40 χρόνια για να πάρουμε μία σύνταξη – ψίχουλα και, επιπλέον, όταν εργαζόμαστε οι αποδοχές μας να μην επαρκούν για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας» σημείωσε με νόημα ο κ. Στεφανόπουλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου