ΤΟΠΙΚΑ

Καρποί 5.000 χρόνων στο φως!

καρποί-5-000-χρόνων-στο-φως-452352

Εντυπωσιακά ευρήματα και καρποί ηλικίας 5.000 χρόνων συνθέτουν την ενδιαφέρουσα διαδρομή που πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, με αφορμή τις πράσινες πολιτιστικές διαδρομές, που δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής μας, σε συνδυασμό με το περιβάλλον. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε εντυπωσιακά ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα και αποτελούν αδιάσειστες μαρτυρίες της μακραίωνης χρήσης φυτών και καρπών στην καθημερινή διατροφή, την ιατρική αλλά και την κοσμετολογία του μακρινού παρελθόντος.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με οδηγό την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Έλσα Νικολάου, η περιήγηση στα «βρώσιμα» ευρήματα, ζωντανεύει στιγμιότυπα της καθημερινότητας, χιλιάδες χρόνια πριν, ενώ η συγκεκριμένη δράση με τίτλο «Ανακαλύπτουμε φυτά του χθες και του σήμερα σε εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου» θα συνεχιστεί και σήμερα, 11:00 – 13:00 στο μουσείο του Βόλου.

Παρατηρώντας τα αρχαιολογικά ευρήματα, διαπιστώνει κανείς ότι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς η ροδιά, η μυρτιά, η μηλιά, η φουντουκιά, η καστανιά, η άκανθος (φυτό με θεραπευτικές ιδιότητες) και πολλά ακόμη, που ήταν πολύτιμα σε διαχρονική βάση.

Εντύπωση προκαλούν, μεταξύ άλλων, χρυσό στεφάνι με φύλλα δάφνης του 4ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκε στη Θεσσαλία, στεφάνι που αναπαριστά φύλλα και καρπούς το οποίο ανακαλύφθηκε στο βόρειο νεκροταφείο της αρχαίας Δημητριάδας, δύο μαρμάρινες επιτύμβιες στήλες ελληνιστικής περιόδου που αποδίδονται σε τάφους ιατρών, επίσης από την αρχαία Δημητριάδα, καθώς επίσης και οι φθινοπωρινοί καρποί, που βρέθηκαν σε τάφο μικρού κοριτσιού.

Η παρουσία των φυτών και των καρπών είναι έντονη σε κάθε γωνιά του μουσείου και μαρτυρά τη σημασία τους από καταβολής κόσμου.

Κομβικό σημείο της περιήγησης στις αίθουσες του μουσείου είναι, εξάλλου, πήλινο δοχείο με βελανίδια, ηλικίας 3.000 ετών, τα οποία προέρχονται από οικισμό της τελικής νεολιθικής εποχής που ανακαλύφθηκε στον κόμβο Μικροθηβών.

Μεγαλειώδης είναι, παράλληλα, η περιήγηση στην αίθουσα των νεολιθικών ευρημάτων, όπου εκτίθενται μεταξύ άλλων απανθρακωμένοι καρποί, όπως σύκα, πυρήνες ελιάς, μπιζέλια, αρακάς, σιτάρι, λαθούρι, αλλά και φακές. «Είμαστε τυχεροί γιατί στους νεολιθικούς οικισμούς της Θεσσαλίας βρήκαμε με τις κατάλληλες μεθόδους απανθρακωμένους καρπούς, οι οποίοι καλλιεργούνταν στην νεολιθική εποχή και ήταν βασικοί για τη διατροφή των νεολιθικών ανθρώπων» όπως επεσήμανε η κ. Νικολάου, τονίζοντας παράλληλα ότι τα σύκα χρησιμοποιούνταν ως γλυκό και γλυκαντικό, ενώ τα βελανίδια γίνονταν η βάση για την παρασκευή ψωμιού.

Μνημεία ανοιχτά στο κοινό

Οι δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας «αγκαλιάζουν» μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους που είναι ανοιχτοί στο ευρύ κοινό. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Παρασκευή 26 Μαΐου στις 10:30π.μ. θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο λόφου Γορίτσας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Τι κρύβουν ο Κοχλίας και η Σπείρα στο λόφο της Γορίτσας;», το οποίο περιλαμβάνει περιήγηση με παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου, με τη συμμετοχή μαθητών του 1ου Γυμνασίου Βόλου.

Την Κυριακή 28 Μαΐου στις 11:00π.μ., προγραμματίζεται θεματική ξενάγηση στα κυριότερα μνημεία της αρχαίας Δημητριάδος, το ανάκτορο και το θέατρο, με πρόθεση να αναδειχθεί η οργάνωση της πόλης μέσα από τα μνημεία που σηματοδοτούν και ερμηνεύουν τον ρόλο και τη θέση της στην ελληνιστική κοινωνία. Σημείο συνάντησης είναι το Ανάκτορο Δημητριάδος, και για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Πέγκυ Τριανταφυλλοπούλου στα τηλέφωνα 6937185209 και 2421088091.

Επίσης την Κυριακή 28 Μαΐου, 11:00π.μ, θα πραγματοποιηθεί θεματική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο Διμηνίου με τίτλο «Μυκηναϊκός οικισμός Διμηνίου: Διαδρομή στον χώρο και στον χρόνο». Σημείο συνάντησης είναι το φυλάκιο του αρχαιολογικού χώρου Διμηνίου, και για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Σταματία Αλεξάνδρου, στα τηλέφωνα 6975851517 και 2421085960.

Στον αρχαιολογικό χώρο Σέσκλου, τέλος, την Κυριακή 28 Μαΐου, 10:30 – 12:30, διοργανώνεται εκπαιδευτική – βιωματική δράση με τίτλο: «Φυτεύουμε – αλέθουμε – ζυμώνουμε – μαγειρεύουμε – τρώμε: Η διατροφή στη Νεολιθική Εποχή» για οικογένειες, ενήλικες και παιδιά. Σημείο συνάντησης είναι ο αρχαιολογικός χώρος Σέσκλου, και για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους: Ευαγγελία Σταμέλου, τηλέφωνα 6972274678 και 2421076278 και Αθανάσιο Γάτο, στο τηλέφωνο 2421095172.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου