ΤΟΠΙΚΑ

Βιωματικά σεμινάρια αρχαίων Ελληνικών

βιωματικά-σεμινάρια-αρχαίων-ελληνικ-479830

Βιωματικά σεμινάρια εκμάθησης αρχαίων Ελληνικών για παιδιά Δημοτικού διεξάγονται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας».

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε μαθητές της Στ΄ Δημοτικού που τον Σεπτέμβρη πρόκειται να φοιτήσουν στην Α’ Γυμνασίου και είναι μια ευκαιρία να έρθουν σ’ επαφή με την αρχαία ελληνική γλώσσα, διερευνώντας την άρρηκτη σύνδεση και σχέση της αρχαίας με τη νεότερη γλώσσα. Οι μαθητές, μέσα από μια βιωματική διαδικασία διαπιστώνουν τη διαχρονικότητα των ελληνικών λέξεων και όρων που παραμένουν ίδιες από την εποχή του Ομήρου έως και σήμερα.

Η θεματική των σεμιναρίων ποικίλει (Αθλητισμός, Ολυμπιακοί Αγώνες, διατροφή, ναυτιλία και ναυσιπλοΐα στην Αρχαία Ελλάδα κ.α.). Κατά τη διάρκεια τους οι μαθητές μυούνται και γνωρίζουν όρους που συνδέονται με τη συγκεκριμένη θεματική, ενώ διευρύνουν το λεξιλόγιο τους και εξασκούνται στην παραγωγή και σύνθεση σχετικών λέξεων.

Την Παρασκευή 5 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο βιωματικό σεμινάριο, στο οποίο οι μαθητές αρχικά θα παρακολουθήσουν μια προβολή, ενώ στη συνέχεια μέσω ενός συνεργατικού και βιωματικού πρότζεκτ θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη διαχρονικότητα εννοιών και λέξεων. Στόχος του σεμιναρίου είναι οι μαθητές ν’ αντιληφθούν και να κατανοήσουν τη διαχρονικότητα σχετικών όρων και λέξεων αλλά και να γνωρίσουν την ετυμολογία και προέλευσή τους, συνειδητοποιώντας την εξέλιξη τους από την ομηρική εποχή έως και τη σύγχρονη. Επίσης, σκοπός του βιωματικού σεμιναρίου είναι οι μικροί μαθητές να ξεπεράσουν το δέος για τις όποιες «δυσκολίες» της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και να συνειδητοποιήσουν τη συνάφεια και την ομοιότητα μιας πληθώρας λεξιλογίου και εννοιών που σε αρκετές περιπτώσεις παραμένουν ανέπαφες κατά τη διάρκεια των αιώνων. Η διεξαγωγή των σεμιναρίων έχει καταδείξει ότι οι μαθητές εντυπωσιάζονται , όταν συνειδητοποιούν ότι οι αρχαίοι έλληνες από την εποχή του Ομήρου μέχρι και σήμερα χρησιμοποιούσαν όμοιες λέξεις, ενώ αγαπούν και ωφελούνται πολλαπλώς από την αρχαία ελληνική γλώσσα συνειδητοποιώντας ότι πρόκειται για τη μητέρα-γλώσσα των νέων Ελληνικών. Έτσι είναι έτοιμοι να φοιτήσουν στην Ά Γυμνασίου με λιγότερο άγχος και περισσότερο ενθουσιασμό.

Τα Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» συνεχίζουν την παράδοση στη βιωματική μάθηση, αφού βασική συνισταμένη της εκπαιδευτικής τους πολιτικής, αποτελεί η αντίληψη ότι το σχολείο θα πρέπει να λειτουργεί ως βιωματικός χώρος μάθησης που υπερβαίνει το στενό πλαίσιο της τυπικής μαθησιακής διαδικασίας και συντελεί στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων και των κλίσεων των μαθητών. Μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο πρόκειται να πραγματοποιηθούν και άλλα σεμινάρια με διαφορετική θεματική που θα φέρουν τους μικρούς μαθητές σ’ επαφή με τον μαγικό κόσμο της αρχαίας ελληνικής σκέψης, που αποτελεί τη βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Πληροφορίες για τη διεξαγωγή των σεμιναρίων στη γραμματεία των εκπαιδευτηρίων και στο τηλέφωνο 24210-64888, καθώς και στην ιστοσελίδα (site) των εκπαιδευτηρίων: www.promitheas.edu.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου