ΤΟΠΙΚΑ

Φόρο 660 ευρώ για «εισόδημα» 0,01 ευρώ ζητά η Εφορία από πτωχευμένο Βολιώτη!

φόρο-660-ευρώ-για-εισόδημα-001-ευρώ-ζητά-η-451319

Απίστευτο και όμως αληθινό. Φόρο 660 ευρώ, για ποσό 0,01 ευρώ που καταχωρήθηκε σε τραπεζικό του λογαριασμό από τόκους, καλείται να πληρώσει Βολιώτης πρώην επαγγελματίας που δεν έχει κανένα εισόδημα αφού έχει περιέλθει σε πτώχευση.

Η περίπτωση πράγματι άφησε άναυδο τον λογιστή του Βόλου Αλέκο Κεχαγιά, υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων – Λογιστών – Ελ. Επαγγελματιών Ν. Μαγνησίας που μάλιστα απευθύνθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να βγάλει άκρη, εκτιμώντας ότι τέτοιες περιπτώσεις θα υπάρχουν σίγουρα και άλλες που θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά από το ΥΠΟΙΚ, καθώς όπως εκτιμά οφείλεται σε λανθασμένη ερμηνεία των διατάξεων.

Ο Βολιώτης επαγγελματίας στον οποίο «έτυχε» ο κλήρος να πληρώσει το φόρο των 660 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δηλώσει πτώχευση και δεν ασκεί καμία δραστηριότητα. Η φορολογική του δήλωση, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται μέσω σύνδικου και καταχωρείται σε συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενου από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά δεν τυγχάνει απαλλαγών.

Ο τραπεζικός του λογαριασμός ήταν μηδενικός, στην ενημέρωση του βιβλιαρίου όμως «καταχωρήθηκε» από τόκους της τράπεζας 0,01 ευρώ. Αυτό ήταν που τελικά του «στοιχίζει» και πρέπει να πληρώσει και φόρο από πάνω.

Αρχικά το σύστημα έδειξε ότι πρέπει να πληρώσει φόρο 825 ευρώ, όμως με αποδείξεις 750 ευρώ…. μειώνεται ο φόρος που ωστόσο δεν είναι μικρότερος των 660 ευρώ.

«Πρόκειται για ένα σύστημα που μπορεί να σε φτάσει σε παράνοια εάν πράγματι είσαι όπως ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, ένας πρώην επαγγελματίας που έχει δηλώσει πτώχευση και δεν έχει κανένα εισόδημα» σημείωσε με νόημα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Αλέκος Κεχαγιάς που ρωτήθηκε σχετικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά, εάν δεν είχε δηλωθεί ότι στον τραπεζικό λογαριασμό έχει καταχωρηθεί από τόκους το 0,01 ευρώ, τότε σίγουρα δεν θα καλούνταν ο επαγγελματίας να πληρώσει κανένα φόρο.

«Εχουν φτιάξει ένα φορολογικό σύστημα που μπάζει από παντού. Θέλουν να κλείσουν μία τρύπα και ανοίγουν εκατό, ταλαιπωρώντας τους πολίτες. Χρειάζεται ένα απλό φορολογικό σύστημα που να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί περισσότερα».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου