ΤΟΠΙΚΑ

«Καμπανάκι» για τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας από την Ενωση Νοσοκομειακών γιατρών

καμπανάκι-για-τα-νοσοκομεία-της-θεσ-451300

Κραυγή αγωνίας από τους Νοσοκομειακούς γιατρούς της Θεσσαλίας για την κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία. Με ανοιχτή επιστολή προς τους Θεσσαλούς πολίτες περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού και αποδίδουν την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στις πολιτικές που ασκούνται τα τελευταία χρόνια ελέω των πολιτικών των μνημονίων.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι Νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλίας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία του κλάδου τα τέσσερα χρόνια των μνημονίων δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη γιατρού στη χώρα, ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί περί τους 4.000 κι έχουν φύγει στην ξενιτιά άλλοι 10.000 γιατροί. Τα Τμήματα των Νοσοκομείων ερήμωσαν, οι εφημερίες είναι αδύνατο να καλυφθούν, τα ραντεβού κλείνονται μετά από 6 – 8 μήνες, οι μισές χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές και 200 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας παραμένουν επίσης κλειστά από έλλειψη προσωπικού ενώ παράλληλα υπάρχει δραματική μείωση κονδυλίων.

Τραγική η εικόνα της υγείας στη Θεσσαλία

Οι τέσσερις σύλλογοι Νοσοκομειακών γιατρών προχώρησαν στην καταγραφή των προβλημάτων ανά Νοσοκομείο.

Ετσι στο Νοσοκομείο Βόλου, από οργανική δύναμη 150 ειδικών έμειναν 75 γιατροί. Δεν υπάρχει Πνευμονολογική Κλινική και Τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας, δεν λειτουργεί ο Αξονικός Τομογράφος, δεν υπάρχει Ενδοκρινολόγος. Στα εργαστήρια του Νοσοκομείου έμειναν πλέον οι μισοί γιατροί.

Στο τμήμα Αιμοδοσίας – Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας απασχολείται μόνο ένας Αιματολόγος και 1 επικουρικός που φεύγει, στην Παιδιατρική από 16 ειδικούς στον Νομό Μαγνησίας έμειναν 2 στο Νοσοκομείο και 1 στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, στη Ψυχιατρική, από 6 ειδικούς έμεινε 1, στην Κλινική ΩΡΛ από 5 ειδικούς έμεινε 1, φεύγουν οι 2 επικουρικοί.

Εξάλλου στο Οφθαλμολογικό από 5 ειδικούς έμεινε 1, φεύγει 1 επικουρικός., στο Μικροβιολογικό- Βιοπαθολογίας , από 4 ειδικούς έμειναν 2, το Γαστρεντερολογικό απασχολούνται μόνον 2 επικουρικοί από τους οποίους φεύγει ο ένας ενώ στο Τμήμα Νευροχειρουργικής απασχολούνται μόνο δύο ειδικοί γιατροί.

Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας η εφημερία γίνεται χωρίς να υπάρχει στο Νοσοκομείο Γαστρεντερολόγος, Νευρολόγος, Ψυχίατρος, Δερματολόγος. Επίσης στο Παιδιατρικό απασχολείται μόνον 1 ειδικευμένος γιατρός και 1 επικουρικός, Μαιευτικό- Γυναικολογικόεργάζεται μόνον 1 ειδικός, οφθαλμολογικού μόνον 1 ειδικός , ουρολογικό μόνον 2 ειδικοί ενώ στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, είναι μόνον 1 επικουρικός και αποσπασμένοι Γενικοί Γιατροί και Παθολόγος

Στο Νοσοκομείο Τρικάλων στην Παιδιατρική Κλινική εργάζονται 2 γιατροί, μετακινούμενοι για κάλυψη και αναγκών του Νοσοκομείου Καρδίτσας. Με τις ελλείψεις του ΠΕΔΥ σημαντικές οι επιπτώσεις στον παιδικό πληθυσμό της Δυτικής Θεσσαλίας. Οφθαλμολογική και Ουρολογική Κλινική, από έναν γιατρό, με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής των χειρουργείων να ξεπερνούν το έτος, μαιευτική- γυναικολογική Κλινική, μόνον 2 γιατροί με ιδιαίτερα αυξημένη την κίνηση γυναικών και από τον όμορο νομό. Τέλος η ψυχιατρική κλινική λειτουργεί με έναν εργαζόμενο. Η στοχευμένη έλλειψη τμημάτων όπως πνευμονολογικού, γαστρεντερολογικού, ογκολογικού δημιουργεί προβλήματα μετακίνησης – ταλαιπωρίας των ασθενών και υπερφόρτωση στην λειτουργία των Νοσοκομείων της Λάρισας, ενώ η Ιατρική υποστελέχωση αποτελεί εμπόδιο στην πλήρη ανάπτυξη του ακτινολογικού τμήματος

Στο Νοσοκομείο Λάρισας, δεν υπάρχουν αιματολόγος, ψυχίατρος, γαστρεντερολόγος, νευροχειρουργός . Επίσης παρατηρούνται μεγάλα κενά στις Κλινικές – Τμήματα Παιδιατρικής, Ουρολογική, Μαιευτική – Γυναικολογική, Ωρλ, Πνευμονολογικό, Νευρολογικό και δερματολογικό

Τέλος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας μεγάλα κενά στις Κλινικές – Τμήματα της Παιδιατρικής, στο Αναισθησιολογικό, το Ογκολογικό, το ακτινοθεραπευτικό, το αγγειοχειρουργικό, το νευροχειρουργικό, το δερματολογικό, το ψυχιατρικό, το μικροβιολογικό και το γαστρεντερολογικό.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου