ΤΟΠΙΚΑ

Χρ. Μπουκώρος: Κινητοποίηση υπηρεσιών ΕΛΓΑ για ζημιά στην παραγωγή μήλων στο Αν. Πήλιο

χρ-μπουκώρος-κινητοποίηση-υπηρεσιών-447015

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό απέστειλε ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, επισημαίνοντας τις μεγάλες ζημιές, που υπέστη η παραγωγή μήλων στο Ανατολικό Πήλιο, μετά τους πρόσφατους ισχυρούς ανέμους που έπληξαν την περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Μαγνησίας ζητεί από τον υπουργό να μεριμνήσει για την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, με σκοπό την αντιμετώπιση των μεγάλων ζημιών, που υπέστη η φετινή παραγωγή μήλων, η οποία αποτελεί μονοκαλλιέργεια για την περιοχή, στην οποία στηρίζεται το εισόδημα των περισσοτέρων καλλιεργητών των περιοχών Ζαγοράς, Μακρυράχης και Πουρίου.

Πιο αναλυτικά στην επιστολή του ο Χρήστος Μπουκώρος αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κ. υπουργέ,

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για το εισόδημα των αγροτών, θα ήθελα να σας ενημερώσω για την πρόσφατη ζημιά στην παραγωγή μήλων στο Ανατολικό Πήλιο. Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021, ισχυροί άνεμοι έπληξαν τις περιοχές Ζαγοράς, Μακρυράχης και Πουρίου, καταστρέφοντας ένα πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής. Σύμφωνα, μάλιστα, με καλλιεργητές και μέλη των αγροτικών συλλόγων της περιοχής, οι ζημιές, που σημειώθηκαν μόλις δεκαπέντε ημέρες πριν τη συγκομιδή των καρπών, αγγίζουν περίπου το 80% της φετινής παραγωγής μήλων.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τα μήλα αποτελούν μονοκαλλιέργεια για την ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου, αποτελώντας το βασικό αγροτικό προϊόν, στο οποίο στηρίζεται το εισόδημα των περισσοτέρων καλλιεργητών της Ζαγοράς, Μακρυράχης και Πουρίου.

Για τους ανωτέρω λόγους, θα σας παρακαλούσα, κύριε υπουργέ, να επιληφθείτε του ζητήματος της αντιμετώπισης της καταστροφής στην παραγωγή μήλων, ώστε να κινητοποιηθούν άμεσα οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.

Γνωρίζω πολύ καλά τον φόρτο εργασίας των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, λόγω του παγετού της περασμένης άνοιξης, αλλά κυρίως κατά το τελευταίο διάστημα μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας και ένα πολύ σημαντικό μέρος αγροτικών περιοχών.

Είμαι βέβαιος, όμως, ότι θα μεριμνήσετε όπως είναι απαραίτητο, ώστε ο ΕΛΓΑ να επιληφθεί και των σημαντικών ζημιών στην παραγωγή μήλων του Ανατολικού Πηλίου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου