ΤΟΠΙΚΑ

Επέλαση από… κουνούπια ~ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

επέλαση-από-κουνούπια-αναμενεται-τ-444058

Οι καιρικές συνθήκες δημιουργούν ευνοϊκές προϋποθέσεις, μολονότι η κουνουποκτονία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη

Επέλαση από… κουνούπια αναμένεται το Σαββατοκύριακο στο Βόλο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής πύλης meteo.gr. Υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένα ποσοστά υγρασίας, φαίνεται ότι δημιουργούν ευνοϊκές προϋποθέσεις για τα κουνούπια, με τους πολίτες ήδη να… εξοπλίζονται με εντομοαπωθητικά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μολονότι στη Μαγνησία έχει ήδη ολοκληρωθεί ο πρώτος ψεκασμός στο πλαίσιο της εφαρμογής προγράμματος κουνουποκτονίας που γίνεται κάθε χρόνο, τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, φαίνεται ότι οι κάτοικοι δεν θα γλιτώσουν ιδίως μέσα στο Σαββατοκύριακο από τα ενοχλητικά τσιμπήματα κουνουπιών.

Από το meteo.gr εγκαινιάστηκε προσφάτως και μία νέα υπηρεσία, ο δείκτης δραστηριότητας κουνουπιών, που μπορεί να προβλέψει την δραστηριότητα των εντόμων σε κάθε περιοχή, χρησιμοποιώντας μια σειρά περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η θερμοκρασία, ο άνεμος, η υγρασία και η εποχή. Η δημιουργία του δείκτη δραστηριότητας έγινε από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη υπηρεσία, το Σαββατοκύριακο, αναμένεται να δημιουργηθούν συνθήκες πάρα πολύ ευνοϊκές για τα κουνούπια. Αυτό συνεπάγεται και πολύ υψηλή δραστηριότητα των ενοχλητικών εντόμων, που σύμφωνα με το γράφημα θα «χτυπήσει» κόκκινο.

Η δραστηριότητα των κουνουπιών θα ξεκινήσει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα από τα ξημερώματα του Σαββάτου, οπότε και αναμένεται υψηλή υγρασία (έως 68%), ασθενείς άνεμοι και υψηλή θερμοκρασία.

Γίνεται κουνουποκτονία

Πάντως από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, έγινε γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα κουνουποκτονίας. Η υπηρεσία προχώρησε στην προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού, βγήκε ο ανάδοχος και κλιμάκια εποπτών υγείας επιβλέπουν το έργο της κουνουποκτονίας που γίνεται μετά από χαρτογράφηση και με έμφαση στις εστίες με λιμνάζοντα νερά που φαίνεται να δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για τα κουνούπια.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια Υγείας, Χρυσούλα Κολημήτρα, έχει ήδη ολοκληρωθεί ο πρώτος ψεκασμός στο σύνολο των Δήμων της Μαγνησίας και ξεκίνησε και ο δεύτερος. Εμφαση δίνεται στις περιοχές κοντά στη Λίμνη Κάρλα, δίπλα από χείμαρρους ή σε κανάλια με νερό.

Νέα εφαρμογή πρόβλεψης της δραστηριότητας κουνουπιών, εγκαινιάστηκε στη μετεωρολογική πύλη του meteo.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου