ΤΟΠΙΚΑ

Μόνιμο… «χειρόφρενο» λόγω αναδουλειάς

μόνιμο-χειρόφρενο-λόγω-αναδουλει-443258

Υποχρεωτικά οι αυτοκινητιστές καλούνται να τοποθετήσουν στα οχήματά τους ABS μέχρι το τέλος του έτους

Μόνιμο «χειρόφρενο» έχουν αναγκαστεί να τραβήξουν δεκάδες αυτοκινητιστές της Μαγνησίας, εξαιτίας της αναδουλειάς που πλήττει τα τελευταία τρία χρόνια τον κλάδο τους ενώ παράλληλα υπάρχουν περιπτώσεις που κάνουν δρομολόγια κάθε πέντε ή έξι μήνες. Στο μεταξύ για μια ακόμη φορά οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές καλούνται να βάλουν το χέρι «βαθιά στη τσέπη» καθώς κρίνεται υποχρεωτική η τοποθέτηση ABS στα κυκλοφορούντα και μεταβιβασμένα βαρέα επαγγελματικά οχήματα, με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών, μέχρι το τέλος του έτους.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Ηδη στο Νομό Μαγνησίας ξεκίνησε η εγκατάσταση των συστημάτων ABS σε πολλά φορτηγά με το κόστος τους να κυμαίνεται από 1.000 έως 1.200 ευρώ. Ουσιαστικά με πρόσφατη σχετική γνωμοδότηση του, το ΣτΕ αποφάσισε ότι θα απαγορεύεται η κυκλοφορία, ταξινόμηση και μεταβίβαση βαρέων επαγγελματικών οχημάτων που δεν φέρουν σύστημα ABS.

Μειώθηκε το μεταφορικό έργο

Δραματική χαρακτηρίζει την κατάσταση των μεταφορέων ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Φορτηγών Δ.Χ. Νομού Μαγνησίας κ. Απόστολος Πίτσος, τονίζοντας πως η έλλειψη μεταφορικού έργου έχει μειωθεί δραματικά καθώς υφαρπάζουν το έργο ιδιωτικά ή ξένα φορτηγά.

«Δυστυχώς δεκάδες συνάδελφοί μου, έχουν μείνει χωρίς δουλειά ενώ όσοι ακόμη δουλεύουν έχουν αναγκαστεί να μειώσουν δραματικά τα κόμιστρα. Σε αντίθεση με τα έξοδά μας που αυξάνονται διαρκώς, π.χ. διόδια, πετρέλαιο κ.α», αναφέρει ο κ. Πίτσος.

Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αυτοκινητιστές είναι το φορολογικό, οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ, τα αλλοδαπά φορτηγά, το κόστος του πετρελαίου και των διοδίων.

Ζητούν ελέγχους

Τέλος όσον αφορά το πρόβλημα με τα ξένα φορτηγά, οι αυτοκινητιστές διευκρινίζουν ότι το μεταφορικό τους έργο υφαρπάζεται κυρίως από Βούλγαρους, με αποτέλεσμα τα υπάρχουν σημαντικές απώλειες όχι μόνο για τους ίδιους τους επαγγελματίες αλλά και για το κράτος (από μη απόδοση ΦΠΑ). Ως προς αυτή την κατάσταση, οι φορτηγατζήδες ζητούν από τις κρατικές υπηρεσίες να προβούν σε ελέγχους, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παρανομίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου