ΤΟΠΙΚΑ

Ρευστά τα πάντα στα σχολεία, χάθηκε ενάμισης μήνας λόγω εκλογών

ρευστά-τα-πάντα-στα-σχολεία-χάθηκε-ενά-443903

Σε εκκρεμότητα αποσπάσεις και αναπληρωτές δεν επιτρέπουν στις διευθύνσεις να κάνουν τον προγραμματισμό τους – Φόβοι για έναρξη μαθημάτων με κενά

Φόβους ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με κενά στα σχολεία της Μαγνησίας εκφράζουν στελέχη των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον νομό. Κι αυτό γιατί οι διαδικασίες αποσπάσεων εκπαιδευτικών και πρόσληψης αναπληρωτών δεν έχουν καν ξεκινήσει με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει προγραμματισμός. Οι εκλογές πήγαν πίσω την οργανωτική διαδικασία τουλάχιστον ενάμιση μήνα και για να καλυφθεί το έδαφος θα χρειαστεί αγώνας… ταχύτητας.

Στη διοίκηση της εκπαίδευσης τα πάντα είναι ρευστά. Ακόμη και οι ίδιοι οι προϊστάμενοι των δύο διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για τις θέσεις είχε ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής από τις 19 Απριλίου και έως χθες δεν υπήρχε κανένα νεότερο. Θα συνεχιστεί η διαδικασία της επιλογής; Θα παγώσει; Θα οριστούν προσωρινοί προϊστάμενοι; Κανείς δεν γνωρίζει το παραμικρό.

Την ίδια ώρα τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία των αποσπάσεων εκπαιδευτικών προκειμένου να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα του εκπαιδευτικού δυναμικού που θα έχουν τα σχολεία στη διάθεσή τους. Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών αφορούν τόσο από νομό σε νομό όσο και σε φορείς. «Δεν γνωρίζουμε πόσοι εκπαιδευτικοί θα φύγουν από τον νομό μας και πόσοι θα έρθουν για να ξεκινήσουμε να προγραμματίζουμε», σχολίαζε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Θα πρέπει να βγουν οι αποσπάσεις και στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί να δηλώσουν σχολείο που θέλουν να τοποθετηθούν. Να γίνουν οι τοποθετήσεις και να συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων για να καταγράψουν τα κενά.

Με βάση τα κενά θα κινηθεί η διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών που επίσης είναι χρονοβόρα. «Από την προκήρυξη των εκλογών έως σήμερα έχει χαθεί ενάμιση μήνας», σχολίασε ο κ. Σαβελίδης.

«Θα τρέχουμε και δεν θα φθάνουμε» ανέφερε από την πλευρά του ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Πολύζος.

Η καθυστέρηση που παρατηρείται εκτιμάται ότι θα έχει επίπτωση στην ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς. Το πρώτο σχολικό κουδούνι θα χτυπήσει με κενά στα σχολεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έναρξη των μαθημάτων αν οι διαδικασίες δεν ξεκινήσουν άμεσα και δεν τρέξουν με ταχύτατους ρυθμούς.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου