ΤΟΠΙΚΑ

Αφησε εποχή ο Μίκης Θεοδωράκης

αφησε-εποχή-ο-μίκης-θεοδωράκης-441598

Πολιτικοί στη Μαγνησία εξέδωσαν ανακοινώσεις με αφορμή τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη

Προσωπικότητα με τεράστιο εκτόπισμα ο Μίκης Θεοδωράκης, που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών. Δυνατή η παρουσία στην μουσική αλλά και την πολιτική, όπως επισημαίνουν σε ανακοινώσεις που εκδόθηκαν με αφορμή τον θάνατό του.

«Η είδηση του φευγιού του Μίκη Θεοδωράκη σημάδεψε τη μέρα. Εντονα, συγκλονιστικά, καθοριστικά, όπως κάθε μουσική του, κάθε λόγος του, κάθε βήμα του, κάθε κίνησή του» αναφέρεται σε δήλωση της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη. «Σήμερα ανατρέχουμε στις ζωές μας, ανασύρουμε τις μνήμες μας, δακρύζουμε για το ανεξάντλητο που σίγησε, ριγούμε για το ανείπωτο που μένει μετέωρο. Σιγομουρμουρίζουμε τους στίχους που έντυσε με τις μελωδίες του, σιγοτραγουδάμε το πιο αγαπημένο μας του Μίκη, ταιριάζουμε τις φωνές μας με το δυνατό του ηχόχρωμα. Παίρνουμε δύναμη από τη στεντόρεια φωνή του, ορθώνουμε το ανάστημά μας πλάι στο επιβλητικό δικό του μέγεθος και αντλούμε πίστη, πείσμα, προσδοκία και δικαίωμα σε έναν καλύτερο κόσμο με προσωπικό και ακάματο παράδειγμα. Σήμερα δεσμευόμαστε για έναν καλύτερο κόσμο και έχουμε το νου μας στο παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα. Πανάξιος» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο πρώην υπουργός Γιώργος Σούρλας που συνυπήρξε με τον Μίκη Θεοδωράκη στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δήλωσε για την απώλειά του: «Οι ιδεολογικές μας διαφορές σε πολιτικά ζητήματα με διαμετρικά αντίθετες θέσεις άφηναν πάντοτε επαρκή χώρο συνεννόησης και συνεργασίας γιατί είχαμε ένα κοινό σημείο αναφοράς. Την αγάπη στην πατρίδα. Την προσφορά στο έθνος. Μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη στο υπουργικό συμβούλιο θέσαμε ζητήματα που έγιναν αποδεκτά από τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Στα ανεξίτηλα αποτυπώματα που άφησε στον πολιτισμό βρίσκονται και τα διαχρονικά του μηνύματα: «Πρώτα η Ελλάδα. Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων, η ομοψυχία για την πατρίδα και για τα εθνικά ζητήματα». Σε όλους εμάς απομένει να τιμούμε και να σεβόμαστε τις εθνικές παρακαταθήκες του».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου