ΤΟΠΙΚΑ

Με κορονοϊό 12χρονος στον Βόλο ~ Κυριαρχία… της μετάλλαξης Δέλτα στη Θεσσαλία

με-κορονοϊό-12χρονος-στον-βόλο-κυριαρχ-441421

Στο «πορτοκαλί» του επιδημιολογικού χάρτη Σκιάθος και Αλόννησος, «κίτρινες» η χερσαία Μαγνησία και η Σκόπελος – 36 νέες μολύνσεις σε ένα 24ωρο

Σε αυξημένα επίπεδα επιμένει η πανδημία στη Μαγνησία, με τον κορονοϊό πλέον να «χτυπά» πολύ μικρές ηλικίες. Μεταξύ των νέων κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν χθες, συγκαταλέγεται και 12χρονο αγόρι, το οποίο βρέθηκε θετικό στους μαζικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, που έγιναν από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ στον Βόλο.

Την ίδια ώρα η μετάλλαξη Δέλτα είναι κυρίαρχη και στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς. Το 94,74% των νέων κρουσμάτων είναι θετικό με μετάλλαξη Δέλτα, γεγονός που έρχεται να ενισχύσει την αγωνία των γιατρών για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι τους οποίους «χτυπά» κυρίως ο συγκεκριμένος τύπος μετάλλαξης.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη Μαγνησία είναι 36 εκ των οποίων τα 4 στις Β. Σποράδες.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στο νοσοκομείο Βόλου είναι δύο με τη διάμεση ηλικία τους τα 60 έτη. Στην κλινική κορονοϊού νοσηλεύονται άλλα 15 άτομα. Η πλειονότητα των ασθενών στην κλινική είναι μεταξύ 35 έως 50 χρόνων και δυστυχώς νοσηλεύονται με βαριά συμπτωματολογία.

Στο «πορτοκαλί» Σκιάθος και Αλόννησος – «Κίτρινη» η Μαγνησία

Την ίδια ώρα ο επιδημιολογικός χάρτης της Πολιτικής Προστασίας άλλαξε… χρώμα στα δύο από τα τρία νησιά των Σποράδων.

Σκιάθος και Αλόννησος κατατάσσονται σε πορτοκαλί επίπεδο λόγω της έξαρσης κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν τις τελευταίες μέρες. Η χερσαία Μαγνησία και η Σκόπελος βρίσκονται στο «κίτρινο» επίπεδο.

Στο πορτοκαλί επίπεδο που θεωρείται αυξημένης ετοιμότητας προβλέπονται τα εξής μέτρα: Επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αυξηθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2 να πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτηση και κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών

Η εμβολιαστική κάλυψη της Μαγνησίας ανέρχεται στο 52,42% (τουλάχιστον με μία δόση εμβολίου), ενώ οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί φτάνουν στο 49,73%. Ο δείκτης θετικότητας είναι 1,53%.

Σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο η εμβολιαστική κάλυψη, όπως αναφέρεται ανέρχεται στο 66,44% . Οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί ανέρχονται στο 64,76% και ο δείκτης θετικότητας 3,15%.Ωστόσο ο επταήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους ανέρχεται στο 39,8, με πτωτική εβδομαδιαία τάση για τη Σκιάθο, στο 23 για τη Σκόπελο με πτωτική τάση και στο 140.2 για την Αλόννησο με σταθερή εβδομαδιαία τάση.

Τα αποτελέσματα των rapid

Από τους ελέγχους που έγιναν με rapid tests επιβεβαιώθηκαν πέντε επιπλέον θετικά.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν στο λιμάνι της Σκιάθου 293 rapid test τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά.

Σε συνολικό αριθμό 218 δειγμάτων καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ένα θετικό κρούσμα Covid-19 που αφορά σε αγόρι 12 ετών.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν 82 rapid test στο ΤΟΜΥ Ιωλκού τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά.

Ωστόσο σε συνολικό αριθμό 285 δειγμάτων στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ καταγράφηκαν δύο θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν σε δύο γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 36 έτη.

Ακόμη, σε συνολικό αριθμό 322 δειγμάτων στο ΚΑΠΗ Αγίου Βασιλείου καταγράφηκαν δύο θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν σε μία γυναίκα και έναν άντρα με διάμεση ηλικία τα 49 έτη.

Πραγματοποιήθηκαν 33 rapid test στη Ζαγορά τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά, όπως επίσης και τα 51 rapid test στην Τσαγκαράδα.

Πού θα γίνουν σήμερα τα τεστ

Σήμερα θα συνεχιστούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα παρακάτω σημεία:

  • 09:00-17:00 Μαζική δειγματοληψία στα ΚΑΠΗ Αγίου Βασιλείου
  • 08:00-14:00 Μαζική δειγματοληψία στην πλατεία Ελευθερίας
  • 08:00-14:00 Μαζική δειγματοληψία στην ΤΟΜΥ Ιωλκού
  • 08:30-11:00 Μαζική δειγματοληψία στον Αλμυρό
  • 11:30-13:30 Μαζική δειγματοληψία στο Βελεστίνο
  • 09:00-16:00 Μαζική δειγματοληψία στο λιμάνι της Σκιάθου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου