ΤΟΠΙΚΑ

Κραυγή αγωνίας για τον τουρισμό ~ Από τους ξενοδόχους

κραυγή-αγωνίας-για-τον-τουρισμό-από-το-4344

Τέσσερις επαγγελματίες εκφράζουν την ανησυχία τους με αφορμή το νέο τέλος διανυκτέρευσης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας, κάνοντας παράλληλα λόγο για μείωση του τουρισμού, η οποία είναι εμφανής στην κίνηση του Απριλίου και του Μαΐου. Τη στενωπό της αγωνίας για το μέλλον και της οικονομικής ανασφάλειας διέρχονται οι ξενοδόχοι, οι οποίοι καλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους ένα επιπλέον βάρος, συνώνυμο του ειδικού τέλους διανυκτέρευσης. Οι επαγγελματίες που μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, κάνουν λόγο για ένα ιδιαίτερα ανασφαλές περιβάλλον, το οποίο συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια από την πλευρά τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, με αιχμή του δόρατος το ειδικό τέλος διανυκτέρευσης, αποτέλεσαν το επίκεντρο της χθεσινής, έκτακτης γενικής συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ενώ κοινή θέση των συμμετεχόντων είναι ότι οι φόροι και τα τέλη που προστίθενται διαρκώς, επιδεινώνουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό.

Ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Κώστας Λεβέντης, υπογραμμίζει ότι «είναι εκτός λογικής το ειδικό τέλος διανυκτέρευσης που επιβάλλει η κυβέρνηση στους ξενοδόχους, σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια και όπως διαπιστώνουμε, δεν το έχουν αντιληφθεί οι πολιτικοί μας, ένθεν και ένθεν». Παράλληλα ο κ. Λεβέντης κάνει λόγο για μείωση στον τουρισμό το δίμηνο Απρίλιος – Μάιος, ενώ σημειώνει ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει ανάπτυξη όταν προστίθενται διαρκώς νέοι φόροι σε ένα κλάδο.

Ανάλογες θέσεις διατυπώνει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «καλούμαστε μέσα στον κυκεώνα των χιλιάδων φόρων, να πληρώσουμε έναν ακόμη φόρο, ο οποίος είναι κεφαλικός. Σε αντίθεση με τα δεδομένα της Ευρώπης όπου ο συγκεκριμένος φόρος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και καταβάλλεται από τους πελάτες υπέρ του δήμου, στη δική μας περίπτωση θα επιβαρύνει τους επαγγελματίες». Ο πρόεδρος των ξενοδόχων εκτιμά ότι η εφαρμογή του νέου μέτρου θα επισπευστεί, πριν τον Ιανουάριο του 2017 ενώ όπως υπογραμμίζει «είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων, καθώς στο μεταξύ, οι κρατήσεις είναι παγωμένες, οι προκρατήσεις πάρα πολύ λίγες κι εμείς συνεχίζουμε, παρόλες τις δυσκολίες». Τον προβληματισμό της διατυπώνει, παράλληλα, η ξενοδόχος Πόπη Γιαμάκου, η οποία σημειώνει ότι οι εξελίξεις είναι δυσάρεστες και επιζήμιες για τους ξενοδόχους, καθώς έχουν ήδη οριστικοποιηθεί οι τιμές όσων συνεργάζονται με τουριστικά γραφεία και τουρ οπερέιτορς του εξωτερικού. Η ίδια επαγγελματίας τονίζει παράλληλα ότι το νέο τέλος διανυκτέρευσης θα επιβαρύνει τους ξενοδόχους, καθώς οι επισκέπτες της περιοχής μας και κυρίως οι Ελληνες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ζητούν φθηνότερες τιμές στα καταλύματα. «Δουλεύουμε με πολύ μειωμένες τιμές, αυξήθηκε ο ΦΠΑ, νέοι φόροι προστίθενται συνεχώς και κατά συνέπεια θα είναι αδύνατο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος», παρατηρεί η κ. Γιαμάκου.

Ανάλογες θέσεις διατυπώνει, τέλος, ο Θανάσης Μπαρούτας, ταμίας στο Δ.Σ. της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, ο οποίος αναφέρει ότι αν επιβληθεί ο συγκεκριμένος φόρος, θα έχει αντίκτυπο στους πελάτες. Αναλύοντας το σκεπτικό του, ο ίδιος ξενοδόχος τονίζει ότι «ο κάθε ξενοδόχος επωμίζεται την αύξηση του ΦΠΑ και δεκάδες ακόμη υποχρεώσεις, οι οποίες περιορίζουν σταδιακά τις οικονομικές του δυνατότητες και ενδέχεται να οδηγηθεί σε περικοπές δαπανών που προορίζονται για την βελτίωση των υπηρεσιών και την ανακαίνιση των ξενοδοχείων, η οποία είναι αναγκαία». Ο ίδιος εκφράζει την ανησυχία του, καθώς παρατηρεί ότι η επιβολή νέων φόρων ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά το τουριστικό προϊόν σε μακροπρόθεσμη βάση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου