ΤΟΠΙΚΑ

Μαζί για τον Βόλο: «Προτεραιότητα η παροχή ποιοτικού νερού»

μαζί-για-τον-βόλο-προτεραιότητα-η-παρ-432671

Στήριξη στο έργο της ΔΕΥΑΜΒ σχετικά με την υδροδότηση της περιοχής των Λεχωνίων, έδωσε με ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» και επέκρινε τη στάση όσων επιχειρούν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο το έργο, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη συζήτησης με την τοπική κοινωνία και προστασίας των καλλιεργητών.

Όπως, ειδικότερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση: “Πάγιες θέσεις μας στο εξαιρετικής σημασίας θέμα της υδροδότησης, είναι η διασφάλιση της ποιότητας του νερού, η μείωση των απωλειών του συστήματος και η αξιοποίηση των πηγαίων νερών, με σεβασμό στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και μακριά από λογικές εμπορευματοποίησης στη διαχείριση των παραπάνω. Κάθε κίνηση που υλοποιείται προς αυτήν την κατεύθυνση μόνο σύμφωνους μπορεί να μας βρει.

Η απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ να προχωρήσει στην αξιοποίηση πηγαίων υδάτων της περιοχής των Άνω Λεχωνίων με σκοπό την υδροδότηση του οικισμού των Κάτω Λεχωνίων αναδεικνύει χαρακτηριστικά την στενή σχέση ύδρευσης και άρδευσης και την προβληματική διαχείριση του εν λόγω θέματος. Σ’ ένα θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία και ειδικά το νερό δεν χωρούν μικροσκοπιμότητες και οι εμπρηστικές δηλώσεις, απ’ όπου και να προέρχονται, υπονομεύουν την ορθή και ωφέλιμη για την τοπική κοινωνία διαχείριση του νερού. Το νερό είναι κοινό αγαθό και όχι ιδιοκτησία λίγων, γι’ αυτό επιβάλλεται διάλογος και διάθεση σύνθεσης και συνεργασίας για να ξεπερνιούνται τα προβλήματα.

Για μας είναι επιβεβλημένη η συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες, η ενημέρωση για την υλοποίηση σχετικών έργων και η προστασία των καλλιεργητών, ενώ απαράδεκτες θεωρούμε πρακτικές που αντιλαμβάνονται το νερό ως δική τους ιδιοκτησία. Επομένως, στηρίζουμε την υλοποίηση του έργου της ΔΕΥΑΜΒ για την υδροδότηση των Κάτω Λεχωνίων, με παράλληλη διασφάλιση των καλλιεργητών των Άνω Λεχωνίων”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου