ΤΟΠΙΚΑ

Εκατοντάδες κατασχετήρια ~ ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Υ. ΒΟΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

εκατοντάδες-κατασχετήρια-απο-τη-δ-ο-υ-426678

Για ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων

Εκατοντάδες είναι τα κατασχετήρια προς Τράπεζες για τη δέσμευση λογαριασμών, θυρίδων ακόμη και μετοχών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που απέστειλε η Δ.Ο.Υ. Βόλου προς τις Τράπεζες τον τρέχοντα μήνα.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο μήνας Ιούλιος και η Δ.Ο.Υ. Βόλου έχει κινήσει διαδικασία κατασχέσεων κατά τουλάχιστον 400 φορολογουμένων για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Κατά μέσο όρο τα κατασχετήρια σε καθημερινή βάση είναι 50-60 και παραμένουν σταθερά ως αριθμός εδώ και περίπου ένα χρόνο που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται η νομοθεσία για κατασχέσεις λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων οφειλετών.

Οι αντιμέτωποι με την κατάσχεση ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων δεν έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κριτήρια ως φορολογούμενοι, καθώς ληξιπρόθεσμες οφειλές δένουν σαν θηλιά γύρω από το λαιμό και σε ελεύθερους επαγγελματίες και δημόσιους υπάλληλους, και σε ανέργους, φορολογούμενους γενικά.

Η διαδικασία

Με βάση την κείμενη νομοθεσία όταν η Εφορία διαπιστώνει ότι ένας φορολογούμενος δεν πληρώνει τη δόση του για χρονικό διάστημα των δύο μηνών, ακυρώνει τη ρύθμιση στην οποία ενδεχομένως έχει υπαχθεί ο πολίτης και προχωρεί στη διαδικασία δέσμευσης κινητών περιουσιακών στοιχείων.

Δικαστικά Τμήματα των κατά τόπους Δ.Ο.Υ. αποστέλλουν ηλεκτρονικά κατασχετήρια σε όλες τις Τράπεζες με την εντολή να δεσμευτεί η περιουσία μέχρι του φορολογούμενου ποσού.

Να σημειωθεί ότι δεν μπορούν να κατασχεθούν οι λογαριασμοί μισθοδοσίας.

Η κάθε τράπεζα έχει την υποχρέωση να ελέγξει αυτομάτως τα αρχεία της και να δεσμεύσει ο,τιδήποτε έχει στην κατοχή του ο πολίτης, το αργότερο μέσα σε πέντε ημέρες. Τα χρήματα πρέπει να αποδοθούν στο Δημόσιο μέσα σε οκτώ εργάσιμες ημέρες. Αφορά σε καταθέσεις ή περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ, θυρίδες και ελληνικές μετοχές πιο βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών χρηματιστηριακών εταιρειών. Εξαίρεση αποτελούν τα ομόλογα ή οι μετοχές άλλων κρατών, όπως του Γερμανικού Δημοσίου, καθώς στην προκειμένη περίπτωση θεματοφύλακες είναι τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και όχι τα ελληνικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου