ΤΟΠΙΚΑ

Πονοκέφαλος για το κοινωνικό μέρισμα στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας

πονοκέφαλος-για-το-κοινωνικό-μέρισμα-324494

Από Ρομά που φιλοξενούνται από ομόφυλούς τους

Οι ιδιαιτερότητες κάποιων φορολογουμένων, κυρίως Ρομά, έχουν δημιουργήσει πονοκέφαλο στις ΔΟΥ του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, όσον αφορά το κοινωνικό μέρισμα. Κυρίως στη δεύτερη, οι υπεύθυνοι έχουν δεχθεί οχλήσεις από φορολογούμενους που κατοικούν στη Νέα Ιωνία και οι οποίοι υποστηρίζουν ότι φιλοξενούν στο σπίτι τους και άλλους ομόφυλούς τους από άλλους νομούς, διεκδικώντας με αυτόν τον τρόπο επιπλέον ποσά από το κοινωνικό μέρισμα που μοιράζει το Υπουργείο Οικονομικών στις ελληνικές οικογένειες που έχουν χαμηλά εισοδήματα. Ακόμη υπάρχουν φορολογούμενοι, επίσης Ρομά, που υποστηρίζουν ότι είναι παντρεμένοι, χωρίς ωστόσο να έχουν ληξιαρχική πράξη γάμου που να υποδηλώνει ότι έχει τελεστεί γάμος, όπως εξηγεί η κ. Ελ. Κοπάνου, προϊσταμένη της ΔΟΥ Νέας Ιωνίας.

Οι υπεύθυνοι των ΔΟΥ σημειώνουν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ζητείται συμβόλαιο ότι το σπίτι ιδιοκατοικείται ή μισθώνεται, ενώ σημειώνεται ότι αρκετοί είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται στο Βόλο ή τη Νέα Ιωνία μολονότι διαθέτουν σπίτι σε άλλη περιοχή της Ελλάδος το οποίο όμως δεν το έχουν δηλώσει, προκειμένου, όπως λένε εφοριακοί, να αποφύγουν το τεκμήριο που συνεπάγεται η ιδιόκτητη κατοικία. Τεκμήριο που είναι ανάλογο με τα τετραγωνικά και την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει ότι μολονότι η δήλωση γίνεται ηλεκτρονικά στο www.gsis.grθα ακολουθήσουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν τα στοιχεία που δηλώθηκαν είναι ακριβή.

Υπογραμμίζεται πως το βασικό όριο εισοδήματος για τον άγαμο είναι 6.000 ευρώ και το μέρισμα που καταβάλλεται είναι 500 ευρώ, όταν υπάρχει σύζυγος ή φιλοξενούμενος ενήλικας το όριο εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ, ενώ το κοινωνικό μέρισμα είναι επιπλέον 166,67 ευρώ, για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή φιλοξενούμενο ανήλικο το όριο εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 1000 ευρώ και το όριο εισοδήματος κατά 83, 33 ευρώ, για τις μονογονεϊκές οικογένειες για το πρώτο προστατευόμενο τέκνο το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ και το κοινωνικό μέρισμα κατά 166,67 ευρώ και για ένα προστατευόμενο άτομο με αναπηρία 67% και πάνω το όριο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ και το κοινωνικό μέρισμα κατά 83,33 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου